Cytrynowy bób z miętą.
To właściwie bardziej super prosty patent na szybkie danko z bobu niż pełnoprawny przepis. Jedyne czego potrzebujesz, to świeży bób, limonka lub cytryna, ulubione zioła, oliwa i przyprawy. Bób, sok z cytrusów i mięta/tymianek to trio, które doskonale do siebie pasuje. Lunchbox, przekąska do grilla, dodatek do sera, ryby (cytrusy bardzo lubią się z rybami) czy mięsa albo samodzielny wegański posiłek? Cytrynowy bób odnajdzie się w każdej sytuacji.
Jak dobrze wiecie, bardzo lubię łączyć bób z serami. To nasz ulubiony zestaw. Był już m.in. bób z labneh, halloumi, fetą, morlacco del grappa, manouri, solankową ricottą, twarogiem, parmezanem i szopskim serem.
Tym razem do listy dołączył znakomity rzemieślniczy hiszpański ser Torta de Barros z surowego owczego mleka, bardzo podobny do Torta del Casar, o którym więcej w tym wpisie. Torta de Barros je się tak samo jak del Casar, czyli ścinając nożem górną część skórki (pokrywkę) i wyjadając łyżeczką płynny kremowy środek (ZOBACZ). Na koniec zjada się także skórkę.
W tym sezonie najczęściej przyrządzam wariant z miętą lub tymiankiem albo mieszanką obydwu ziół. Taki bób najlepiej zjeść od razu po przygotowaniu – wtedy zachowuje piękny zielony kolor i przyjemną chrupkość, a sok z cytryny – intensywny i wyrazisty smak. Bób z dodatkiem dużej ilości soku z cytryny, odstawiony na dłuższą chwilę może nieco stracić na swej firmowej, mocno nasyconej zielonej barwie. Proponowane przeze mnie proporcje przekładają się na dwie spore porcje; w razie potrzeby po prostu je zmniejsz.
To tylko kilka składników, żadnej wielkiej filozofii, chwila w kuchni i gotowe. Pomysł w sam raz na lato, polecam :-)
Cytrynowy bób z miętą – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- ok. 1 kg świeżego bobu (waga przed ugotowaniem i obraniem ze skórki) = ok. 600 g po obraniu
- garść listków mięty
- 1 łyżka listków tymianku
- sok z 1 cytryny (lub limonki)
- chlust oliwy extra vergine
- duża szczypta świeżo mielonego pieprzu
- sól
Cytrynowy bób z miętą – PRZEPIS:
- Ugotuj bób (ok. 3 minuty), ostudź pod bieżącą wodą i obierz ze skórki.
- Do bobu dodaj listki mięty (porwane w palcach lub grubo posiekane), listki tymianku, pieprz, sól i oliwę.
- Na koniec dodaj sok z cytryny (lub limonki), wymieszaj i od razu podawaj.
Pro tip: Świetnym dopełnieniem będzie dobre wytrawne białe wino, np. lekkie szwajcarskie Mont Fleuri – Johannisberg (2015, AOC Valais, szczep Sylvaner – Charles Bonvin SA, Sion). To wino stworzone do lekkich danek ze szparagów, bobu, łagodnych serów, ryb i sałatek z owocami.
Dzięki!