• ok. 600 g młodych ziemniaków
  • ok. 400 g młodych buraków
  • pół pęczka mięty
  • pół pęczka bazylii
  • pół pęczka koperku
  • 3 łyżki zielonych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • kopiasta łyżka (lub więcej) musztardy z imbirem i chilli (Towary Niezwykłe)
  • oliwa extra vergine
  • ocet z czerwonego wina

Pyszne pieczone warzywa, czyli ziemniaki i buraki, dzięki połączeniu z aromatycznym sosem nabrały dodatkowego blasku.

Ziemniaki i buraki pieką się równocześnie, choć osobno, a Ty masz wystarczająco dużo czasu, by przygotować aromatyczny sos. Nie jest to klasyczna salsa verde (o ile taka w ogóle istnieje), a raczej jedna z jej wersji. Dodałem koperek, który w sposób oczywisty pasuje do ziemniaków oraz miętę i bazylię, które odpowiadają za aromat.

Kluczowym składnikiem, który nadał całemu daniu ostrości, była znakomita musztarda z chilli i imbirem.

Sos można oczywiście dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat ma się pod ręką, dodając na przykład kapary, anchois, szalotkę, pietruszkę, szczypiorek czy rukolę.

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Młode buraki odetnij od pędów botwinki, obierz je ze skóry i wrzuć do naczynia do zapiekania. Większe sztuki pokrój na kawałki o wielkości mniej więcej połowy kciuka. Możesz użyć również zwykłych buraków, pokrojonych na kawałki. Buraki skrop oliwą i wymieszaj.
  3. Małe, młode ziemniaki wyczyść, pokrój na pół lub na więcej części (kawałki powinny być nieco większe niż buraki, ponieważ ziemniaki upieką się szybciej) i wrzuć do drugiego naczynia do zapiekania. Skrop oliwą i wymieszaj. Nie trzeba dodawać soli, ponieważ sos będzie wystarczająco słony.
  4. Obydwa naczynia wstaw do piekarnika na ok. 30 minut.
  5. Przygotuj sos. W blenderze zmiksuj oliwki, czosnek, musztardę, bazylię, miętę, koperek, oliwę i ocet. W razie potrzeby, by blender lepiej pracował, dodaj odrobinę wody lub zalewy z oliwek. Spróbuj i ewentualnie dopraw pieprzem (sos będzie słony dzięki oliwkom).
  6. Gdy warzywa będą gotowe, przełóż je do dwóch osobnych misek i jeszcze gorące wymieszaj dokładnie z sosem.
  7. Na talerze wyłóż porcję ziemniaków i buraków, tak by ładnie się wymieszały, i podawaj.

Ziemniaki z burakami L_05