- ok. 600 g młodych ziemniaków
- ok. 400 g młodych buraków
- pół pęczka mięty
- pół pęczka bazylii
- pół pęczka koperku
- 3 łyżki zielonych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- kopiasta łyżka (lub więcej) musztardy z imbirem i chilli (Towary Niezwykłe)
- oliwa extra vergine
- ocet z czerwonego wina
Pyszne pieczone warzywa, czyli ziemniaki i buraki, dzięki połączeniu z aromatycznym sosem nabrały dodatkowego blasku.
Ziemniaki i buraki pieką się równocześnie, choć osobno, a Ty masz wystarczająco dużo czasu, by przygotować aromatyczny sos. Nie jest to klasyczna salsa verde (o ile taka w ogóle istnieje), a raczej jedna z jej wersji. Dodałem koperek, który w sposób oczywisty pasuje do ziemniaków oraz miętę i bazylię, które odpowiadają za aromat.
Kluczowym składnikiem, który nadał całemu daniu ostrości, była znakomita musztarda z chilli i imbirem.
Sos można oczywiście dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat ma się pod ręką, dodając na przykład kapary, anchois, szalotkę, pietruszkę, szczypiorek czy rukolę.
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Młode buraki odetnij od pędów botwinki, obierz je ze skóry i wrzuć do naczynia do zapiekania. Większe sztuki pokrój na kawałki o wielkości mniej więcej połowy kciuka. Możesz użyć również zwykłych buraków, pokrojonych na kawałki. Buraki skrop oliwą i wymieszaj.
- Małe, młode ziemniaki wyczyść, pokrój na pół lub na więcej części (kawałki powinny być nieco większe niż buraki, ponieważ ziemniaki upieką się szybciej) i wrzuć do drugiego naczynia do zapiekania. Skrop oliwą i wymieszaj. Nie trzeba dodawać soli, ponieważ sos będzie wystarczająco słony.
- Obydwa naczynia wstaw do piekarnika na ok. 30 minut.
- Przygotuj sos. W blenderze zmiksuj oliwki, czosnek, musztardę, bazylię, miętę, koperek, oliwę i ocet. W razie potrzeby, by blender lepiej pracował, dodaj odrobinę wody lub zalewy z oliwek. Spróbuj i ewentualnie dopraw pieprzem (sos będzie słony dzięki oliwkom).
- Gdy warzywa będą gotowe, przełóż je do dwóch osobnych misek i jeszcze gorące wymieszaj dokładnie z sosem.
- Na talerze wyłóż porcję ziemniaków i buraków, tak by ładnie się wymieszały, i podawaj.
Zniewalające! Buraczki i ziemniaki muszą do siebie idealnie pasować – a i efekt wizualny niczego sobie. Nie wspomnę nawet o sosie, na myśl o którym moje kubki smakowe wariują ;) Już wiem, co będę mieć jutro na obiad, hehe.
Cieszy mnie to niezmiernie :-)
Mmmmmmmmmmmmm aż mi tutaj zapachniało ;) Pysznie to wygląda a takie zapiekane warzywka to ja uwielbiam i kto wie czy i tym razem nie skorzystam z przepisu… :D
Co ja moge powiedziec, poza tym, ze polecam :-)
Świetne połączenie !
Nigdy nie bawię się w oddzielne pieczenie warzyw. Jestem na to zbyt wygodna i leniwa. ;)
Sos mnie zainspirował.
Mam jego wersję z anchois. Albo spróbuję Twojego przepisu. Zamiast rybki imbir. Zobaczymy. :)
Warto sie zmobilizowac ;-)
Do czego?
Do oddzielnego pieczenia?
Nie muszę. :)
Mam gar rzymski. :D
Ten przepis stawiam ex aequo obok kurek z ziemniakami. Doskonała warzywna wyżerka dla niemięsożernych. Dzięki i proszę o więcej takich!!!
Wyborne połączenie
Uwielbiam takie dania, warzywa pokazane od najlepszej strony
Dzięki za fantastyczny pomysł
Bardzo proszę:-)
Uzależniające danie
Robiłam, takie proste a takie dobre
Uwielbiam takie połączenia <3
Idealnie w mój gust. Nie dość, że to moje ulubione warzywa, to jeszcze pieczone. I salsa verde – najlepszy sos do warzyw jak dla mnie:)