- 2 kule mozzarelli
- trochę słodkiego wina z dzikiej róży
- oliwa extra vergine
- suszone zioła (pietruszka, tymianek, mięta)
- dwie garście rukoli
- 1-2 mini cukinie
- 1-2 pomidory malinowe (lub zwykłe)
- trochę zielonych oliwek
- 1/2 pęczka koperku
- trochę świeżych listków bazylii i mięty
- sól, pieprz
Mozzarella doskonale nadaje się do marynowania, a marynata wcale nie musi opierać się na oliwie.
Przepis na marynowaną w ten sposób mozzarellę powstał z prostej potrzeby. Nie lubię win słodkich, a miałem do zagospodarowania butelkę takiego właśnie wina, w dodatku – z dzikiej róży. Postanowiłem więc użyć go do prostej marynaty, która, wykorzystana również do sosu, nadała sałatce lekko słodkawego posmaku, który dobrze skomponował się z delikatną mozzarellą i dojrzałym pomidorem, a jednocześnie zrównoważony został przez słone zielone oliwki i ostrą w smaku rukolę.
1. W niewielkiej misce ułóżcie obok siebie 2 mozzarelle, wlejcie wino, spory chlust oliwy oraz dodajcie pieprz i suszone zioła. Marynata powinna przykrywać ser. Całość dokładnie wymieszajcie, przykryjcie naczynie folią aluminiową i wstawcie do lodówki na min. 24 godziny.
2. Przygotujcie sałatkę: w misce wymieszajcie rukolę, cukinię posiekaną na plasterki przy pomocy noża do sera, pomidory pokrojone w plasterki oraz oliwki.
3. Na talerze wyłóżcie porcje sałatki, a na środku każdej ułóżcie rozerwaną na pół kulę mozzarelli.
4. W blenderze zmiksujcie trochę marynaty, szczyptę soli, koperek, świeżą bazylię i miętę. Sos przetrzyjcie przez sito i odcedzonym dressingiem polejcie sałatkę oraz ser.
Smacznego!
Elegancko, zrobię to
Bardzo bardzo bardzo podoba mi się ten przepis, elegancki i prosty
Świetny pomysł