• 2 kule mozzarelli
  • trochę słodkiego wina z dzikiej róży
  • oliwa extra vergine
  • suszone zioła (pietruszka, tymianek, mięta)
  • dwie garście rukoli
  • 1-2 mini cukinie
  • 1-2 pomidory malinowe (lub zwykłe)
  • trochę zielonych oliwek
  • 1/2 pęczka koperku
  • trochę świeżych listków bazylii i mięty
  • sól, pieprz

Mozzarella doskonale nadaje się do marynowania, a marynata wcale nie musi opierać się na oliwie.

Przepis na marynowaną w ten sposób mozzarellę powstał z prostej potrzeby. Nie lubię win słodkich, a miałem do zagospodarowania butelkę takiego właśnie wina, w dodatku – z dzikiej róży. Postanowiłem więc użyć go do prostej marynaty, która, wykorzystana również do sosu, nadała sałatce lekko słodkawego posmaku, który dobrze skomponował się z delikatną mozzarellą i dojrzałym pomidorem, a jednocześnie zrównoważony został przez słone zielone oliwki i ostrą w smaku rukolę.

1. W niewielkiej misce ułóżcie obok siebie 2 mozzarelle, wlejcie wino, spory chlust oliwy oraz dodajcie pieprz i suszone zioła. Marynata powinna przykrywać ser. Całość dokładnie wymieszajcie, przykryjcie naczynie folią aluminiową i wstawcie do lodówki na min. 24 godziny.

2. Przygotujcie sałatkę: w misce wymieszajcie rukolę, cukinię posiekaną na plasterki przy pomocy noża do sera, pomidory pokrojone w plasterki oraz oliwki.

3. Na talerze wyłóżcie porcje sałatki, a na środku każdej ułóżcie rozerwaną na pół kulę mozzarelli.

4. W blenderze zmiksujcie trochę marynaty, szczyptę soli, koperek, świeżą bazylię i miętę. Sos przetrzyjcie przez sito i odcedzonym dressingiem polejcie sałatkę oraz ser.

Smacznego!

Mozzarella marynowana L_02