• 600 g małych młodych ziemniaków
  • 1 cytryna (najlepiej niewoskowana)
  • sól
  • pieprz
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • oliwa extra vergine

Pieczone ziemniaki cytrynowe.

To bardzo prosty przepis na ziemniaki o wyraźnie cytrynowym smaku, które najczęściej – pieczone w małych pakunkach z folii aluminiowej – przyrządzam z okazji grilla.

Cytryna świetnie pasuje do ziemniaków, dlatego jeśli nie próbowaliście dotąd takiego połączenia, szczerze je polecam.

Przepis ten równie dobrze sprawdza się w warunkach domowych – zwłaszcza w sezonie, gdy młode ziemniaki są najsmaczniejsze.

Użyłem tu młodych ziemniaków odmiany Irga o naprawdę małych wymiarach (są mniejsze niż pomidorki koktajlowe – ZOBACZ), które nie tylko doskonale smakują, ale też uroczo wyglądają. W razie potrzeby możesz użyć rzecz jasna także nieco większych młodych ziemniaków albo przekroić je na połówki.

Pamiętaj, by za każdym razem dostosować czas pieczenia do wielkości ziemniaków – sprawdź ich miękkość po ok. 30 minutach i wtedy – albo chwilę podduś pod folią albo podpiecz pod grillem piekarnika.

Ziemniaki pieczone pod folią będą bardziej gotować się ‘na parze’ aniżeli piec, jednak późniejsze dodatkowe podpieczenie sprawia, że zyskują odpowiednio zrumienioną skórkę.

Dzięki oliwie (użytej zamiast masła) danie jest również wegańskie. Ja lubię jeść takie ziemniaki same, bez dodatków albo w połączeniu z lekką sałatką z sezonowych warzyw, ale oczywiście świetnie sprawdzą się także jako uzupełnienie dania mięsnego lub ryby.

Ziemniaki cytrynowe L_01

Ziemniaki cytrynowe L_02

PRZEPIS:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i osusz (nie trzeba obierać).
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  3. Sparz cytrynę: włóż ją na 1-2 minuty do małej miski z wrzątkiem.
  4. Przełóż ziemniaki do naczynia do zapiekania odpowiedniej wielkości – takiej, by warzywa utworzyły jedną warstwę. Skrop ziemniaki oliwą, dodaj skórkę startą z cytryny (ZOBACZ) oraz sok z niej wyciśnięty. Dopraw solą i pieprzem oraz rozmarynem i wymieszaj.
  5. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na ok. 30 minut.
  6. Wyjmij naczynie z piekarnika i zdejmij folię. Zwiększ temperaturę do 220 stopni i ponownie wstaw ziemniaki pod górną grzałkę na ok. 15 minut.
  7. Po tym czasie przemieszaj ziemniaki i wstaw do piekarnika na 10 minut.

Ziemniaki cytrynowe L_07

Ziemniaki cytrynowe L_06