Fenkuł karmelizowany w miodzie.
Fenkuł, czyli koper włoski to jedno z naszych ulubionych warzyw. Nie jest tajemnicą, że bardzo lubię przyrządzać go zarówno na surowo, jak i na ciepło (przepisy). Ta niepozorna biało-zielonkawa bulwa jest bardzo wdzięcznym składnikiem, który świetnie sprawdza się między innymi jako główny bohater potraw. Wystarczy niewielki nakład sił i środków, by dania na bazie fenkułu pięknie się prezentowały; pomocny jest przy tym fakt, że fenkuł zachowuje formę (pozostaje w jednym kawałku) nawet w przypadku długiego gotowania, a następnie karmelizowania go na patelni.
Używam w tym przepisie miodu kasztanowego, który ma charakterystyczny, lekko goryczkowy smak. W razie potrzeby możesz zastąpić go innym, dobrze sprawdzi się np. tymiankowy albo gryczany (obydwa są wyraziste, z lekko pikantnymi nutami). Intensywnie pomarańczowy sok z krwistoczerwonej pomarańczy sprawia, że sos nabiera pięknego koloru, ale nie ma przeszkód, by użyć zwykłej pomarańczy o jaśniejszym miąższu. Całość uzupełnia znakomity kataloński ser Semicurat d’ovella z manufaktury Montbru. Wytwarzany tradycyjną metodą z pasteryzowanego owczego mleka, w smaku jest wyrazisty z lekko słodkawymi nutami. Więcej przeczytasz o nim tutaj.
Fenkuł karmelizowany w miodzie – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 2 małe bulwy fenkułu (kopru włoskiego)
- 1 łyżka ghee / masła klarowanego
- 3 łyżki miodu (tu: kasztanowy)
- 1/2 czerwonej pomarańczy
- trochę twardego dojrzałego lub półdojrzałego sera (tu: Semicurat d’ovella z Montbru)
- mała garść listków świeżego oregano
- 1/2 łyżeczki nepalskiego pieprzu Timur
- kilka listków laurowych
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- szczypta soli morskiej
- kilka orzechów włoskich
Fenkuł karmelizowany w miodzie – SKŁADNIKI:
- Odetnij łodygi fenkułu, usuń ewentualną brzydką wierzchnią warstwę, przekrój bulwy wzdłuż na połówki i przełóż je do wrzącej wody z listkami laurowymi, pieprzem w ziarnach, solą i zielem angielskim. Gotuj około 30 minut. Fenkuł możesz również ugotować w bulionie.
- Ugotowane połówki fenkułu pokrój na ćwiartki.
- Na patelni rozgrzej ghee (masło klarowane), dodaj 2 łyżki miodu, po czym przełóż na patelnię fenkuł. Smaż kawałki fenkułu po kilka minut z każdej strony do momentu, aż nabiorą ładnej złotej barwy (ZOBACZ).
- Przełóż ćwiartki fenkułu na talerze. Ponownie postaw patelnię na ogniu, dodaj łyżkę miodu oraz sok z połówki pomarańczy.
- Gotuj na dużym ogniu, aż większość płynu odparuje i uzyskasz dość płynny, ale łatwo tężejący sos. Polej nim ćwiartki fenkułu i skrop talerz.
- Dodaj trochę świeżo skrojonych wiórków twardego sera, listki oregano oraz porządną szczyptę rozgniecionego w moździerzu pieprzu.
- Całość posyp kilkoma pokruszonymi orzechami włoskimi.