Fenkuł karmelizowany w miodzie.

Fenkuł, czyli koper włoski to jedno z naszych ulubionych warzyw. Nie jest tajemnicą, że bardzo lubię przyrządzać go zarówno na surowo, jak i na ciepło (przepisy). Ta niepozorna biało-zielonkawa bulwa jest bardzo wdzięcznym składnikiem, który świetnie sprawdza się między innymi jako główny bohater potraw. Wystarczy niewielki nakład sił i środków, by dania na bazie fenkułu pięknie się prezentowały; pomocny jest przy tym fakt, że fenkuł zachowuje formę (pozostaje w jednym kawałku) nawet w przypadku długiego gotowania, a następnie karmelizowania go na patelni.

Używam w tym przepisie miodu kasztanowego, który ma charakterystyczny, lekko goryczkowy smak. W razie potrzeby możesz zastąpić go innym, dobrze sprawdzi się np. tymiankowy albo gryczany (obydwa są wyraziste, z lekko pikantnymi nutami). Intensywnie pomarańczowy sok z krwistoczerwonej pomarańczy sprawia, że sos nabiera pięknego koloru, ale nie ma przeszkód, by użyć zwykłej pomarańczy o jaśniejszym miąższu. Całość uzupełnia znakomity kataloński ser Semicurat d’ovella z manufaktury Montbru. Wytwarzany tradycyjną metodą z pasteryzowanego owczego mleka, w smaku jest wyrazisty z lekko słodkawymi nutami. Więcej przeczytasz o nim tutaj.

Fenkuł karmelizowany w miodzie

Fenkuł karmelizowany w miodzie

Fenkuł karmelizowany w miodzie

Fenkuł karmelizowany w miodzie – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 2 małe bulwy fenkułu (kopru włoskiego)
  • 1 łyżka ghee / masła klarowanego
  • 3 łyżki miodu (tu: kasztanowy)
  • 1/2 czerwonej pomarańczy
  • trochę twardego dojrzałego lub półdojrzałego sera (tu: Semicurat d’ovella z Montbru)
  • mała garść listków świeżego oregano
  • 1/2 łyżeczki nepalskiego pieprzu Timur
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • szczypta soli morskiej
  • kilka orzechów włoskich

Fenkuł karmelizowany w miodzie – SKŁADNIKI:

  1. Odetnij łodygi fenkułu, usuń ewentualną brzydką wierzchnią warstwę, przekrój bulwy wzdłuż na połówki i przełóż je do wrzącej wody z listkami laurowymi, pieprzem w ziarnach, solą i zielem angielskim. Gotuj około 30 minut. Fenkuł możesz również ugotować w bulionie.
  2. Ugotowane połówki fenkułu pokrój na ćwiartki.
  3. Na patelni rozgrzej ghee (masło klarowane), dodaj 2 łyżki miodu, po czym przełóż na patelnię fenkuł. Smaż kawałki fenkułu po kilka minut z każdej strony do momentu, aż nabiorą ładnej złotej barwy (ZOBACZ).
  4. Przełóż ćwiartki fenkułu na talerze. Ponownie postaw patelnię na ogniu, dodaj łyżkę miodu oraz sok z połówki pomarańczy.
  5. Gotuj na dużym ogniu, aż większość płynu odparuje i uzyskasz dość płynny, ale łatwo tężejący sos. Polej nim ćwiartki fenkułu i skrop talerz.
  6. Dodaj trochę świeżo skrojonych wiórków twardego sera, listki oregano oraz porządną szczyptę rozgniecionego w moździerzu pieprzu.
  7. Całość posyp kilkoma pokruszonymi orzechami włoskimi.

Fenkuł karmelizowany w miodzie

Fenkuł karmelizowany w miodzie