Duszony mangold z cykorią katalońską.

Cykoria katalońska (lub cykoria szparagowa) to fajne zielone warzywo o podłużnych, postrzępionych liściach. Jest popularne między innymi we Włoszech, a tego lata pojawiło się również w majlertowym sklepiku. Cechą charakterystyczną cykorii katalońskiej jest intensywnie goryczkowy smak, wyraźnie mocniejszy w porównaniu ze „zwykłymi” odmianami cykorii. Gorzki smak typowy dla wszelkich odmian cykorii to zasługa kwasu cykorowego, który korzystnie wpływa na procesy krążenia i trawienia. Poza tym, cykoria jest źródłem antyoksydantów, witamin A, C, B i K, roślinnego błonnika, kwasu foliowego i minerałów (potas, fosfor, magnez, wapń, cynk, mangan). Cykoria katalońska najlepiej sprawdza się jako składnik duszonych warzyw, zup, gulaszy czy omletów. Świetnie współgra ze słodkimi warzywami korzeniowymi, ziemniakami, pomidorami, zielonym groszkiem i innymi strączkami.

Jak zawsze przypominam, że przyrządzone w ten sposób warzywa są dla nas pełnym samodzielnym posiłkiem, ale jeżeli wolisz, możesz podać je jako dodatek do makaronu, ryby czy mięsa. Gorzkawa cykoria świetnie komponuje się ze słodkawym mangoldem, dzięki czemu smaki wzajemnie się równoważą, a orzechy dodają chrupkiej faktury. Wisienka na torcie to aromatyczny ocet balsamiczny, który wspaniale dopełnia całość. Nie żałuj oliwy ani przypraw, w szczególności pieprzu, podkręconego dodatkowo pikantną papryczką.

Duszony mangold z cykorią katalońską

Duszony mangold z cykorią katalońską

Duszony mangold z cykorią katalońską – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • spory pęczek mangolda (buraka liściowego)
  • pęczek cykorii katalońskiej
  • 300 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • garść orzechów pekan lub włoskich
  • oliwa extra vergine
  • ocet balsamiczny jak najlepszej jakości (najlepiej Aceto Balsamico Tradizionale)
  • pieprz roztarty w moździerzu
  • papryczka piri piri roztarta w moździerzu
  • sól różowa himalajska roztarta w moździerzu

Duszony mangold z cykorią katalońską – PRZEPIS:

  1. Posiekaj mangold i cykorię – łodygi na ok. 2 cm kawałki, a liście grubo.
  2. Do głębokiej patelni wlej oliwę, nieco ją rozgrzej i dodaj łodygi warzyw. Smaż je przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, po czym dopraw solą, przykryj i duś przez ok. 5 minut.
  3. Dodaj liście i pozostałe przyprawy, wymieszaj. Na wierzchu rozsyp zielony groszek. Jeżeli używasz mrożonego groszku, wcześniej przelej go wrzątkiem. Przykryj patelnię i duś warzywa ok. 5-10 minut.
  4. Sprawdź, czy łodygi zmiękły. Jeżeli tak, wlej trochę oliwy, przemieszaj i podawaj.
  5. Przed podaniem porcje warzyw posyp grubo siekanymi orzechami i skrop octem balsamicznym.

Duszony mangold z cykorią katalońską

Duszony mangold z cykorią katalońską