Pieczona dynia z salsą.

Uwielbiamy pieczoną dynię, a Delicę szczególnie. Jej główny atut to konsystencja, czyli kruchy i mączysty miąższ oraz względnie niska zawartości wody, dzięki czemu doskonale sprawdza się w pieczeniu. Najczęściej, przygotowując z niej obiad lub kolację, kroję ją po prostu na mniej lub bardziej regularne kawałki. Upieczona Delica bez dodatków może sprawiać wrażenie dość suchej, dlatego świetnie współgrają z nią wszelkiego rodzaju salsy, im bardziej pikantne i wyraziste w smaku, tym lepiej. 

To moja ulubiona, prosta salsa na bazie ziół, pomidorków koktajlowych i chilli. Dodatkowego akcentu i pożądanej słoności nadają fileciki anchois, za którymi – w przeciwieństwie do niektórych z Was – wprost przepadam. Jeżeli chcesz pozostać przy wersji wegańskiej, pomiń anchois. Ważne, by gotową salsę odstawić na co najmniej kwadrans i pozwolić „popracować” poszczególnym składnikom; jej smak będzie wówczas pełniejszy i bardziej złożony. Fajnym dopełnieniem dyni z salsą są chrupkie pistacje, które w razie potrzeby możesz zastąpić innymi orzechami albo pestkami dyni lub słonecznika.

Sprawdź też: Delica – najprostszy przepis

Pieczona dynia z salsą

Pieczona dynia z salsą

Pieczona dynia z salsą

Pieczona dynia z salsą – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

Dynia

  • dynia odmiany Delica, średniej wielkości (czytaj też: Dyniowy przewodnik – jaka dynia do czego?)
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
  • łyżeczka łagodnego pimentonu (Pimenton dulce)
  • pół łyżeczki ostrego pimentonu (Pimenton picante)
  • pół łyżeczki ziaren kolendry, roztartych w moździerzu
  • pieprz roztarty w moździerzu
  • sól roztarta w moździerzu
  • mała garść pistacji, niesolonych i nieprażonych (polecam sycylijskie pistacje z Bronte)

Salsa

  • garść drobno posiekanego koperku
  • 6 filecików anchois
  • garść drobno posiekanej kolendry
  • 2 papryczki chilli – żółta i czerwona
  • ok. 150 g pomidorków koktajlowych
  • po pół łyżeczki czerwonego i zielonego pieprzu
  • oliwa extra vergine 

Pieczona dynia z salsą – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Dynię przekrój na połówki. Łyżką usuń gniazda nasienne. Pokrój dynię w półokrągłe kawałki (jak na zdjęciach).
  3. Kawałki dyni przełóż do miski. Wlej trochę oliwy, dodaj obydwa rodzaje pimentonu, sól, pieprz i kolendrę roztarte w moździerzu. 
  4. Wymieszaj i przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Wstaw do piekarnika na ok. godzinę.
  5. Do miski dodaj posiekane zioła, drobno posiekane pomidorki koktajlowe, chilli (możesz usunąć pestki, ja zostawiam) i drobno posiekane anchois. Dopraw czerwonym i zielonym pieprzem, wlej oliwę i wymieszaj. Odstaw, by smaki się przegryzły, a pomidorki pod wpływem słonych anchois puściły nieco soku.
  6. Upieczoną dynię podaj z salsą. Całość posyp grubo posiekanymi pistacjami.

Wspominaliśmy niedawno o kilku świetnych, głównie hiszpańskich oliwach, które w większości – niestety – wciąż trzeba przywozić z urlopów, ponieważ nie można ich kupić w Polsce. Na szczęście, niektóre jednak można. Jednym z oliwnych szyldów od lat dostępnych w Polsce jest Casas de Hualdo. Pisałem o nich dawno temu, więc najwyższa pora przypomnieć, że to doskonałe hiszpańskie oliwy, tłoczone na zimno chwilę po zbiorach – nie później niż do 4-6 godzin od zbioru oliwek. Oferta Hualdo to oliwy jednoszczepowe oraz blendy kilku szczepów, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. Jeżeli lubisz odkrywać nowe oliwne smaki, sprawdź oliwy jednoszczepowe (moja ulubiona to pikantna Picual, a jej przeciwieństwem jest łagodna Arbequina). Z kolei oliwy kupażowane to efekt takiego łączenia oliw z kilku szczepów, by uzyskać oliwę, która podkreśli najlepsze właściwości z każdej użytej odmiany, bez tłumienia którejkolwiek z nich. Dobrze skomponowany blend daje pyszne, zrównoważone w smaku oliwy, które znakomicie skomponują się z różnymi potrawami. W tym przepisie doprawiam sałatkę limitowaną i ręcznie numerowaną oliwą Casas de Hualdo Reserva de Familia, która jest kupażem czterech odmian: Picual, Arbequina, Cornicabra i Manzanilla. Zachwycam się nią od 2015 roku, bardzo polecam spróbować!

Pełną paletę oliw Casas de Hualdo znajdziesz w tym sklepie.

Pieczona dynia z salsą

Pieczona dynia z salsą