Pasztet z dyni – dwie wersje.

Pasztet z dyni i komosy ryżowej to jeszcze jeden pomysł na roślinną wersję tej popularnej przekąski. Upiekłem go w dwóch wersjach, z dwóch różnych odmian dyni. Na pierwszy ogień poszła dynia prowansalska (Muscat), a następnie Delica.

Obydwa pasztety są znakomite, kremowe, delikatne i pełne smaku, ale jest też między nimi kilka różnic. Pasztet z aromatycznej dyni Delica po upieczeniu jest idealny (podobnie jak pasztet pomidorowy, z batatów czy ze szpinaku i bobu). Spieczona skórka nie odchodzi od miąższu, pasztet kroi się w zgrabne plastry i nie sprawia najmniejszych problemów. Z kolei pasztet z dyni prowansalskiej, z uwagi na soczystość dyniowego miąższu wymagał dłuższego czasu pieczenia. W rezultacie skórka jest mocniej spieczona, a gotowy pasztet bardziej przypomina mi klasyczny domowy pasztet z mięsa, jaki moja mama piekła kiedyś na święta. Takie było nasze pierwsze skojarzenie: pasztet z Muscata smakuje tak, jakby wcale nie był wegański.

Każdy pasztet ma też nieco inną listę składników. Pasztet z Muscata zawiera więcej komosy i przypraw, ponieważ jego miąższ w czystej postaci – moim zdaniem – nie jest tak smaczny, jak miąższ dyni Delica czy dyń piżmowych. Dla mnie Muscat jest nieco zbyt wodnisty i mdły, a poza tym nie jestem fanem jego włóknistego miąższu. Z tego względu masę na pasztet z Muscata miksowałem dłużej – w rezultacie drobinki komosy są w nim mniej widoczne.

Pasztet z dyni, podobnie jak każdy inny wegański pasztet, rewelacyjnie smakuje z porcją dobrej, ostrej musztardy, w szczególności Dijon.

W razie potrzeby quinoa możesz zastąpić jaglanką, niepaloną kaszą gryczaną lub ryżem, pimenton – zwykłą ostrą lub łagodną mieloną papryką, a oliwę extra vergine – olejem. Świetnie sprawdzają się oleje o wyrazistym smaku, na przykład olej z gorczycy. Inne przepisy na wegańskie pasztety znajdziesz tutaj.

Pasztet z dyni odmiany Delica – SKŁADNIKI na 2 małe formy keksowe (22 x 9 cm):

Dynia na pasztet

  • 1 mała Delica o wadze ok. 1,3 kg (= ok. 1 kg po przekrojeniu i usunięciu gniazda nasiennego)
  • 1 kopiasta łyżeczka ziaren kolendry, roztartych w moździerzu
  • 1 kopiasta łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego), roztartych w moździerzu
  • 1 łyżeczka białej gorczycy, roztartej w moździerzu
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, roztartych w moździerzu
  • 1 łyżeczka łagodnego pimentonu (mielonej wędzonej papryki – pimenton dulce)
  • pół łyżeczki ostrego pimentonu (mielonej wędzonej papryki – pimenton picante)
  • płaska łyżeczka soli (używam różowej himalajskiej roztartej w moździerzu)
  • oliwa extra vergine

Pasztet

  • upieczona Delica (sam miąższ, oddzielony od skórki)
  • 200 g białej komosy ryżowej (quinoa)
  • 150 g oliwy extra vergine
  • 1 kopiasta łyżeczka łagodnego pimentonu z Murcji
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu

Pasztet z dyni

Pasztet z dyni

Pasztet z dyni

Pasztet z dyni odmiany Delica – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Dużą brytfankę wyłóż papierem do pieczenia. Pokrój dynię na kawałki, usuwając wcześniej gniazdo nasienne i przełóż do miski (na tym etapie nie obieram dyni ze skórki). Przyprawy, które tego wymagają, rozgnieć w moździerzu. Wszystkie przyprawy wymieszaj w misce. Skrop kawałki dyni oliwą, dodaj przyprawy i porządnie wymieszaj, najlepiej dłońmi, tak by dynia dokładnie pokryła się tłuszczem i przyprawami. W razie potrzeby (za dużo dyni, za mała miska) przypraw dynię w dwóch turach.
  2. Przełóż do brytfanki (zobacz) i wstaw do piekarnika na ok. 45 minut. Kawałki upieczonej dyni powinny być idealnie miękkie.
  3. W tym czasie przepłucz komosę pod bieżącą wodą i ugotuj w proporcji jedna część komosy na dwie części wody. Wystudź. Możesz również ugotować ją dzień wcześniej.
  4. Wszystkie składniki pasztetu, tj. upieczoną dynię (sam miąższ oddzielony łyżką od skórki), ugotowaną komosę, oliwę i przyprawy zmiksuj w robocie kuchennym. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soli.
  5. Gotową masę na pasztet przełóż do formy keksowej. Silikonową wystarczy lekko natłuścić, tradycyjną lepiej wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni C przez 60 minut (grzanie góra – dół bez termoobiegu).

Pasztet z dyni

Pasztet z dyni

Pasztet z dyni

Pasztet z dyni odmiany Muscat – SKŁADNIKI na 1 formę keksową (33 x 12 cm):

Dynia na pasztet

  • ok. 1 kg dyni Muscat (waga ze skórą)
  • duża szczypta soli (używam różowej himalajskiej roztartej w moździerzu)
  • 1 łyżeczka łagodnego pimentonu (mielonej wędzonej papryki)
  • 1/2 łyżeczki ostrego pimentonu (mielonej wędzonej papryki)
  • 1 łyżeczka fenkułu
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • oliwa extra vergine

Pasztet

  • upieczona dynia Muscat (sam miąższ, oddzielony od skórki)
  • 80 g ziarna słonecznika
  • 300 g białej komosy ryżowej (quinoa)
  • 150 g oleju z gorczycy
  • 4 kopiaste łyżeczki łagodnego pimentonu z Murcji*
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, roztartego w moździerzu
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka soli (używam różowej himalajskiej roztartej w moździerzu)

*Pimenton de Murcia (z papryczek Ñora) od pimentonu de la Vera różni się tym, że nie jest wędzony, dzięki czemu ma intensywniejszy czerwony kolor oraz zawsze jest dulce (nie picante). Dla porównania, pimenton de la Vera jest zawsze wędzony, występuje w dwóch wariantach (dulce / picante) i ma wyraźnie rdzawo-rudą barwę (to zasługa wędzonych papryczek). W moich przepisach najczęściej pojawia się pimenton de la Vera (przepisy), ale papryka z Murcji też zawsze musi być pod ręką.

Pasztet z dyni

Pasztet z dyni

Pasztet z dyni odmiany Muscat – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Dużą brytfankę wyłóż papierem do pieczenia. Pokrój dynię na kawałki, usuwając wcześniej gniazdo nasienne, i przełóż do miski (na tym etapie nie obieram dyni ze skóry). Przyprawy, które tego wymagają, rozgnieć w moździerzu. Wszystkie przyprawy wymieszaj w misce. Skrop kawałki dyni oliwą, dodaj przyprawy i porządnie wymieszaj, najlepiej dłońmi, tak by dynia dokładnie pokryła się oliwą i przyprawami. W razie potrzeby (za dużo dyni, za mała miska) przypraw dynię w dwóch turach.
  2. Przełóż do brytfanki i wstaw do piekarnika na ok. 40-45 minut (lub nieco dłużej, w razie potrzeby). Kawałki upieczonej dyni powinny być idealnie miękkie.
  3. W tym czasie przepłucz komosę pod bieżącą wodą i ugotuj w proporcji jedna część komosy na dwie części wody. Wystudź. Możesz również ugotować ją dzień wcześniej.
  4. Wszystkie składniki pasztetu, tj. upieczoną dynię (sam miąższ, bez skóry), ugotowaną komosę, ziarna słonecznika, olej i przyprawy zmiksuj w robocie kuchennym. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soli.
  5. Gotową masę na pasztet przełóż do formy keksowej. Silikonową wystarczy lekko natłuścić, tradycyjną lepiej wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni C przez ok. 75-80 minut (grzanie góra – dół bez termoobiegu).

Pasztet z dyni

Pasztet z dyni

Pasztet z dyni