Gofry gruszkowe z sosem żurawinowym.

Gruszkowe gofry nie są chrupkie. Nie mogą takie być, nawet gdyby bardzo chciały (a nie chcą!), ponieważ zawierają proporcjonalnie tak dużo owoców, że bliżej im do soczystej gruszkowej szarlotki. Tak delikatnej, że aż kremowej, dosłownie rozpływającej się w ustach. Takie gofry pachną przepięknie, kusząc z daleka słodkim aromatem soczystych gruszek i korzennych przypraw, a smakują… jeszcze lepiej! Taki jest, proszę Państwa, smak polskiej jesieni. A Wasze zadanie w tym wszystkim jest banalnie proste: upiec gofry i delektować się bez ograniczeń!

Gofry gruszkowe znakomicie smakują nawet całkiem sauté (bez dodatków), a w połączeniu z lekko kwaskowatą i korzenną żurawiną to mistrzostwo świata. Goździki i kardamon pięknie podbijają smaki. A jeżeli dla kogoś sos z żurawiny to nadmierne wyzwanie (bo za kwaśna, za goryczkowa albo zwyczajnie nie ulubiona), niech zastąpi żurawinę malinami albo po prostu dobrym miodem. 

Gofry gruszkowe z sosem żurawinowym

Gofry gruszkowe z sosem żurawinowym

Gofry gruszkowe z sosem żurawinowym – SKŁADNIKI na ok. 9 gofrów:

Gofry

  • 200 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 200 ml wody mineralnej gazowanej
  • 4 średniej wielkości gruszki (łącznie ok. 800-900 g przed obraniem)
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • ziarenko tonki, roztarte w moździerzu
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej roztartej w moździerzu
  • 2 jajka (zerówka, wolny chów, rozmiar L)
  • 70 g ghee lub masła klarowanego, roztopionego na patelni
  • olej do natłuszczenia gofrownicy
  • garść pistacji, niesolonych i nieprażonych

Sos z żurawiny

  • ok. 500 g świeżej drobnej żurawiny
  • ok. 120 g erytrytolu lub innego słodzidła (dodaj więcej, jeżeli potrzebujesz)
  • kilka goździków, roztartych w moździerzu
  • 10-12 strączków kardamonu (wyłuskanego)
  • pół gałki muszkatołowej, świeżo startej

Gofry gruszkowe z sosem żurawinowym – PRZEPIS:

  1. W misce wymieszaj nieprzesianą mąkę owsianą, proszek do pieczenia, sól i rozgniecioną w moździerzu tonkę. Na patelni rozpuść ghee lub masło.
  2. W drugiej misce wymieszaj jajka z wodą gazowaną.
  3. Do miski z suchymi składnikami dodaj masę z jajek i roztopione masło. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być grudkowate, dlatego nie mieszaj zbyt dokładnie. Odstaw na 15 minut, by odpoczęło.
  4. Gruszki zetrzyj na tarce. Najszybciej zrobisz to w robocie kuchennym wyposażonym w odpowiednią przystawkę, takim jak mój niezawodny Magimix. Wcześniej gruszki wystarczy tylko umyć, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne; nie obieram ich ze skórki.
  5. Dodaj starte gruszki do ciasta i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby – jeżeli uznasz, że ciasto jest zbyt gęste – dodaj nieco wody.
  6. Nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju, a następnie przy pomocy dużej łyżki nałóż porcje ciasta na środek każdej kratki. Łyżką rozprowadź ciasto po całej powierzchni kratki.
  7. Zamknij pokrywę gofrownicy. Piecz, aż gofry ładnie się zrumienią. Czas uzależniony jest od modelu gofrownicy, w moim przypadku pieczenie gofrów gruszkowych trwa ok. 13-15 minut.
  8. W czasie pieczenia gofrów przygotuj sos żurawinowy. Umytą żurawinę przełóż do głębokiej patelni i duś do momentu, aż zacznie puszczać sok. Dodaj erytrytol i rozgniecione w moździerzu przyprawy korzenne (goździki, kardamon, gałka muszkatołowa). Duś częściowo pod przykryciem, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  9. Gofry podaj z żurawiną i grubo siekanymi pistacjami lub innymi orzechami.

PS. Gofry z gruszek równie pyszne są na drugi dzień, nawet całkiem na zimno.

Gofry gruszkowe z sosem żurawinowym

Gofry gruszkowe z sosem żurawinowym

Gofry gruszkowe z sosem żurawinowym