- 2 dojrzałe awokado
- 2 dojrzałe banany średniej wielkości
- 3 kopiaste łyżki surowego kakao
- 3 kopiaste łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżki organicznego syropu daktylowego
- sok z 1 marakui (przetarty, bez pestek) - opcjonalnie
Nutella z awokado i bananów. Wegańska, bez cukru.
To bardzo prosta w przygotowaniu i przepyszna wegańska wersja domowej nutelli, której bazę stanowią dojrzałe banany i awokado. Nie zawiera cukru i jest znacznie lżejsza niż klasyczny krem czekoladowy.
Cała tajemnica tkwi we właściwym doborze składników – źle dobrane proporcje sprawią, że krem będzie zbyt słodki lub mdły, a jego konsystencja nieodpowiednia.
Zarówno banany, jak i awokado powinny być mocno dojrzałe, ale zdecydowanie nie przejrzałe. Marakuja jest dodatkiem opcjonalnym – dodaje całości wyjątkowego aromatu.
Nutella z awokado i bananów – PRZEPIS:
- Awokado i banany obierz ze skóry, podziel na kawałki, wrzuć do blendera*, dodaj sok z marakui i zmiksuj na gładki krem.
- Dodaj surowe kakao, mielone migdały, syrop daktylowy i ponownie zmiksuj.
- Przełóż do naczynek i przechowuj w lodówce.
- Używaj jako kremu do smarowania pieczywa chrupkiego, naleśników, placków i tak dalej.
*Używam blendera Braun Multiquick MQ9087.
W tym przepisie – podobnie jak przy hummusie – sprawny blender z mocnym silnikiem ma wyjątkowe znaczenie. Nutella powinna być na tyle gęsta, gładka i lepka, by dobrze trzymała się noża lub łyżki. Bardzo nie lubię, kiedy krem z awokado i bananów ma luźną, grudkowatą i lejącą się konsystencję, z niezmielonymi dokładnie a tylko grubo rozdrobnionymi orzechami/migdałami. Mój blender poradził sobie z nutellą idealnie – jej konsystencja jest dokładnie taka, jaka powinna być.
Wpis powstał we współpracy z dystrybutorem marki Braun.
Do zobaczenia na facebooku lub instagramie.
Świetny przepis! A co myślisz, gdyby tak banany zastąpić tofu?
Pozdrawiam.
Możesz spróbować, ale w takim przypadku trzeba będzie dodać trochę więcej innego słodzidła, które zastąpi banany.
Świetna, to będzie mój sposób na awokado, którego użyłam w kuchni pierwszy raz. W takim wydaniu mi smakuje, dziękuję:)
Bardzo proszę:-) Cieszę się, że Ci smakuje.
Super pomysł. Czym można zastąpić sok z marakui?
Dowolnymi zblendowanymi owocami (albo domowym świeżo wyciśniętym sokiem), o tej porze roku dobrze sprawdzi się np. brzoskwinia. Możesz też po prostu pominąć marakuję, nie dodając nic w zamian.