- 300 g mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g tapioki sproszkowanej
- 230 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru nierafinowanego (bio)
- 3 g sody oczyszczonej
- 3 g soli
- 50 g posiekanej czekolady (tu: kokosowa Raw Cocoa)
- 1 jajko
- 4 łyżeczki matchy luksusowej
Zielone ciastka matcha cookies.
Zielone ciastka z matchą
Zielone ciastka to nic innego jak kruche maślane ciastka z matchą. Bez glutenu – z mąki owsianej i tapioki, z dodatkiem posiekanej czekolady.
Tapioka jest opcjonalnym dodatkiem, w razie potrzeby możesz zastąpić ją mąką owsianą – po prostu zwiększ jej ilość o 50 g. Nierafinowany cukier puder można kupić online w sklepach z żywnością organiczną.
Ciasto wyrabia się łatwo, masa jest elastyczna. Ciastka formuję w dłoniach, na jedną sztukę przyjmując ok. 40-50 g masy. Z podanych proporcji otrzymasz ok. 18 sporych ciastek.
Dodatkowa uwaga: użyj matchy jak najlepszej jakości (do picia, nie do celów kulinarnych). Matcha luksusowa ma bardzo łagodny smak i jest wolna od goryczki, dzięki czemu nie trzeba jej przytłumiać zwiększoną ilością cukru (w deserach) lub większym dodatkiem przypraw (w daniach wytrawnych).
Sprawdź inne przepisy: MATCHA
Zielone ciastka matcha cookies – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
- W mikserze albo ręcznie wymieszaj miękkie masło (w temperaturze pokojowej), cukier i sól (w KA prędkość na poziomie 2). Następnie stopniowo dodaj do masy roztrzepane jajko i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji (na początek prędkość 2, po chwili zwiększona do 4).
- Dodaj mąkę owsianą wymieszaną z tapioką i sodą (ja nie przesiewam przez sito) i wyrabiaj ciasto na niskich obrotach (1 lub max. 2 poziom).
- Dodaj matchę i dalej wyrabiaj ciasto na niskich obrotach (1 lub max. 2 poziom).
- Kiedy ciasto ładnie się wyrobi zatrzymaj mikser, dodaj posiekaną czekoladę i ponownie wymieszaj do momentu, aż dobrze połączą się z ciastem.
- Odstaw ciasto na pół godziny, by trochę odpoczęło.
- Uformuj ciastka: formuj w dłoniach kulki, rozpłaszczaj je nadając im kształt mniej lub bardziej regularnych kółek i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ZOBACZ). Zachowaj odstępy pomiędzy ciastkami, ponieważ w piekarniku zwiększą objętość i mogą skleić się z sąsiadami.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 9-10 minut.
- Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw ciastka do ostygnięcia. Następnie przełóż je na kratkę, by całkiem wystygły (ZOBACZ).
Ciastka są pyszne – maślane, kruche i chrupkie, ze słodkimi cząstkami czekolady w środku. Zobacz ciastka W PRZEKROJU.
Rewelacja ??? kolekcjonuję wszystkie fajne przepisy z matchą, mam już 37, w tym fikowy sernik z nerkowców, omlet i trufle konopne. Omlet jest mega, właściwie teraz zawsze dodaję do jajek matchę i jem je na zielono. Wchodzi mi to zdecydowane lepiej niż matcha latte, której jakoś nie mogę przyswoić. Dzięki za super przepis ?? pozdawiam!
Piękne! Matchy w ogóle nie czuć w smaku? Jakiej używasz?
Tu: luksusowa moya matcha
Pod wrażeniem!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mam pytanie o ten cukier puder – jak wygląda i gdzie mogę go kupić? Nigdy o nierafinowanym nie słyszałam. Z góry dziękuję za pomoc.
Wygląda tak https://www.instagram.com/p/BSIvzAYhrCl/?taken-by=facetikuchnia_backstage, a najprościej kupić go online.
Jaki KOLOR :O
WOW! :D
Myślisz że da radę ze sproszkowanym ksylitolem/erytrytolem zamiast cukru?
Raczej tak.