Bezglutenowe zamienniki chleba.

Patrząc na temat szeroko, bezglutenowym zamiennikiem chleba może być właściwie wszystko, co zjesz zamiast przysłowiowej kromki. Od jabłka czy banana, przez porcję kaszy, komosy lub bezglutenowego (najlepiej roślinnego) pasztetu po dowolne warzywo w dowolnej postaci (gotowane, pieczone, duszone, smażone…). Cel tego wpisu jest jednak inny. To podręczny pomocnik adresowany do wszystkich tych, którzy aktualnie go potrzebują.

Pomysłów jest tylko 15, ponieważ sztucznie ich nie rozmnażam ;-) Jeżeli podaję recepturę na gofry, farinatę czy pieczywo chrupkie, to choć mam 10+ wersji, zaliczam to jako jeden przepis.

Część z Was zna tę opowieść bardzo dobrze, ale na pewno nie wszyscy, więc przypomnę raz jeszcze. Nam odstawienie zarówno glutenu, jak i samego pieczywa przyszło bardzo łatwo. Szczerze, w moim przypadku głównym impulsem do małej żywieniowej rewolucji było właśnie zmęczenie pieczywem, które i tak jadłem kiedyś wyłącznie w postaci kanapek zabieranych do pracy. Kupowałem wcale nie tanie chleby i bułki w Almie, ale nijak to nie pomagało – po pieczywie czułem się tak źle, że marzyłem tylko o tym, by zerwać z nim raz na zawsze. Pomysł ucieszył Gośkę, ponieważ choć pieczywa nie jadła od dawna, wolała, żebyśmy nie jedli go razem. Reszta to historia.

Bezglutenowe zamienniki chleba

(wszystkie podane przepisy są bezglutenowe, część jest wegańska)

1. Farinata / Socca – PRZEPISY

Farinata (znana też jako socca, torta di ceci czy cecina) to coś pośredniego między plackiem, naleśnikiem, foccacią, a nawet nietypową pizzą. Jest popularna na południowym wybrzeżu Francji, w okolicach Nicei, ale przede wszystkim we Włoszech – w Ligurii i Toskanii, gdzie placki te – tradycyjnie przygotowywane z mąki z ciecierzycy, oliwy i wody są zwykle pieczone w tradycyjnych piecach do pizzy i sprzedawane po podzieleniu na takie same – jak w przypadku pizzy – charakterystyczne kawałki w kształcie trójkąta. O zaletach naturalnie wegańskiej i bezglutenowej farinaty pisałem wielokrotnie, podrzucając przepisy na jej różne wersje – z przyprawami, orzechami, serem i szeregiem innych fajnych składników. Wspominałem też nie jeden raz, że farinata z powodzeniem może służyć jako bezglutenowy chleb. Oczywiście, chleb w bardzo starym stylu, na pewno bliższy plackowi czy podpłomykowi aniżeli współczesnym bochenkom i spulchnionym polepszaczami bułkom.

Bezglutenowe zamienniki chleba

Bezglutenowe zamienniki chleba

Bezglutenowe zamienniki chleba

2. Gofry PRZEPISY

Gofry to zawsze dobry pomysł, szczególnie na weekendowe śniadanie, a te w wydaniu bezglutenowym są świetnym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa. Pieką się łatwo, nie sprawiają najmniejszych kłopotów, a z rodzajami mąki i dodatkami można dowolnie eksperymentować. Jeżeli placki bez glutenu sprawiają Ci problem, zacznij od gofrów, a przekonasz się, jakie to proste. Wśród przepisów na gofry znajdziesz też m.in. gofry z jabłek, dyni, ziemniaków, bobu czy groszku.

Bezglutenowe zamienniki chleba

Bezglutenowe zamienniki chleba

3. Polenta (grillowana) – PRZEPIS

Grillowana polenta, podawana w formie kromek, doskonale zastępuje chleb i może stanowić m.in. podstawę wszelkiego rodzaju kanapek.

Bezglutenowe zamienniki chleba

4. Domowe pieczywo chrupkie – PRZEPISY

Domowe pieczywo chrupkie smakuje rewelacyjnie – jest chrupiące, aromatyczne, delikatnie oleiste, pełne nasion i lekko słone. A co najważniejsze, ma bardzo prosty skład.

Bezglutenowe zamienniki chleba

Bezglutenowe zamienniki chleba

Bezglutenowe zamienniki chleba

5. Moskole – pieczone „placki-bułki” z ziemniaków – PRZEPIS

Moskole, czyli proste trzyskładnikowe góralskie placki z gotowanych ziemniaków, to piękny przykład cucina povera spod samiuśkich Tater ? Jak głosi legenda, moskole zawędrowały na Podhale wraz z rosyjskimi jeńcami podczas I wojny światowej. Kiedyś moskole piekło się w piecach, a dziś można zarówno je upiec (jeśli nie w piecu, to w piekarniku), jak i usmażyć na suchej patelni. Koniecznie bez tłuszczu – tak nakazuje tradycja. Wiele razy robiłem obydwie wersje i werdykt jest następujący: zdecydowanie smaczniejsze i delikatniejsze w konsystencji są moskole pieczone. Prawdziwe moskole same w sobie są wegańskie – składają się z ziemniaków, mąki i soli (nigdy nie zawierają jajek!).

Bezglutenowe zamienniki chleba

6. Chleb z dehydratora (wegański i bezglutenowy) – PRZEPIS

Chleb z dehydratora wg tego przepisu – bezglutenowy, wegański i surowy (bez pieczenia) – na bazie migdałów i suszonych pomidorów – świetnie nadaje się m.in. do klasycznej bruschetty i innych kanapek we włoskim stylu. Można podpiec go w tosterze.

Bezglutenowe zamienniki chleba

7. Placki – PRZEPISY

Placki – z dyni, ziemniaków, twarogowe. Z dowolnej mąki. Wegańskie z mąki gryczanej lub kasztanowej, do których przygotowania wystarczy tylko mąka i woda. Do wyboru, do koloru.

Bezglutenowe zamienniki chleba

Bezglutenowe zamienniki chleba

Bezglutenowe zamienniki chleba

Bezglutenowe zamienniki chleba

Bezglutenowe zamienniki chleba

8. Hoppers – PRZEPIS

Hoppers to naleśniki ryżowe na mleku kokosowym. Smakują naprawdę doskonale! Dzięki dodatkowi drożdży mają fajny, lekko chlebowy posmak.

Bezglutenowe zamienniki chleba

9. Chleb bananowy z marakują i orzechami (bez cukru) – PRZEPIS

Banalnie prosty w przygotowaniu chleb bananowy tak naprawdę więcej wspólnego ma z ciastem niż z chlebem w klasycznym rozumieniu. Chleb jest pyszny, naturalnie słodki za sprawą bananów i pełen chrupiących orzechów, dlatego najlepiej traktować go jak ciasto – zdrowsze od tradycyjnego. Z drugiej strony, świetnie smakuje też przełamany wytrawnym dodatkiem, takim jak np. owczy lub kozi ser (albo inny o wyrazistym smaku). Znakomicie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na deser.

Bezglutenowe zamienniki chleba

10. Chleb z ziaren – PRZEPISY

Duński chleb z ziaren jest najlepszym dowodem na to, że przepyszny, chrupiący, aromatyczny i pełen smaku bochenek nie potrzebuje nawet grama mąki, drożdży czy zakwasu. Oczywiście, taki chleb w niczym nie przypomina ani pieczywa na zakwasie ani drożdżowej buły, ale to właśnie – moim zdaniem – stanowi jego wielką zaletę.

Bezglutenowe zamienniki chleba

Bezglutenowe zamienniki chleba

Bezglutenowe zamienniki chleba

11. Chleb bakaliowy bez mąki – PRZEPIS

Bezglutenowy chleb z orzechów, nasion i suszonych owoców jest przepyszny. Bogactwo składników sprawia, że spokojnie można go jeść bez dodatków, jak bakaliowe quasi-ciasto. Kromki same w sobie smakują naprawdę świetnie, niczego więcej im nie trzeba. Chleb nie jest też zbyt słodki, więc dobrze komponuje się z dowolnymi dodatkami.

Bezglutenowe zamienniki chleba

12. Panforte – PRZEPISY

Panforte di Siena to tradycyjny toskański placek z mąki kasztanowej, pełen bakalii i czekolady, który wywodzi się ze Sieny. Doskonale się przechowuje, nawet przez kilka miesięcy (w temperaturze pokojowej, niezbyt szczelnie owinięty w papier do pieczenia).

Bezglutenowe zamienniki chleba

Bezglutenowe zamienniki chleba

Bezglutenowe zamienniki chleba

13. Castagnaccio / Pattona – PRZEPISY

Castagnaccio (zwany też torta di neccio lub pattona, w zależności od regionu Toskanii) to tradycyjny włoski placek z mąki kasztanowej. Klasycznie pieczony jest z bakaliami, listkami świeżego rozmarynu i oliwą. U mnie – w trzech różnych wersjach.

Bezglutenowe zamienniki chleba

Bezglutenowe zamienniki chleba

14. Castagnacci / Ciacci – PRZEPIS

Castagnacci to placki z mąki kasztanowej, obecne szczególnie w kuchni południowej Francji i na Korsyce, gdzie często podawane są z serem Brocciu. Castagnacci bardzo przypominają włoskie ciacci – to także placki z mąki kasztanowej i wody. Skład jednych i drugich jest identyczny, metoda smażenia niemal taka sama. Jedyna różnica może dotyczyć proporcji mąki do wody i konsystencji gotowego ciasta. Tak czy owak, zarówno castagnacci, jak i ciacci smakują wybornie, dlatego warto mieć ten przepis na uwadze i wypróbować go przy najbliższej okazji.

Bezglutenowe zamienniki chleba

15. Wytrawne chlebki kokosowe – PRZEPIS

Niesłodkie, ale za to bardzo kokosowe chlebki – muffiny. Kto chce, może je dosłodzić dowolnym słodzidłem.

Bezglutenowe zamienniki chleba

cdn.