- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 1/2 łyżeczki suszonych ziół (np. tymianek lub rozmaryn)
- sól
- pieprz
- ok. 50-60 g mozzarelli di buffala (albo zwykłej)
- 8 plasterków prosciutto
- duża garść dobrych oliwek, najlepiej z pestkami (tu: arbequina)
- kilka filecików anchois
- kilka pomidorków koktajlowych
- trochę świeżych ziół (np. tymianek, oregano, bazylia)
Farinata jak pizza: z szynką, mozzarellą i oliwkami.
Przy okazji poprzednich pomysłów na farinatę kilkukrotnie wspominałem, że w mojej ocenie stanowi ona chyba najlepszy bezglutenowy odpowiednik pizzy.
Najlepszy z kilku powodów – jest niezwykle smaczna, autentycznie wygląda jak pizza (w wersji na grubszym cieście), można przygotować ją z mnóstwem dowolnych dodatków, a przede wszystkim jej przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje tylko chwilę.
Nie potrzeba tu żadnego czarowania ani wydziwiania, brak tajemnych rytuałów, których celem zwykle ma być jak najwierniejsze odwzorowanie właściwości mąki pszennej. Farinata jest łatwa do wykonania z natury – raz, dwa i gotowe. I choć zawsze najlepiej przyrządzać farinatę zgodnie z włoską tradycją, czyli odstawiając ciasto przed pieczeniem na godzinę czy dwie, danie będzie równie pyszne, jeśli zrobi się je od razu i pominie ten etap – co znacznie ułatwia sprawę w sytuacji, gdy zwyczajnie nam się spieszy.
Na blogu znajdziesz przepisy na kilka rodzajów farinaty. Dziś czas na taką wersję, która – pod względem doboru dodatków – najbardziej zbliża się do klasycznej pizzy.
Użyłem tu typowych dla pizzy składników: szynki, mozzarelli, oliwek i pomidorów; doskonale sprawdzają się koktajlowe, bo oczywiście w przypadku płynnego ciasta na farinatę nie ma mowy o tradycyjnym sosie pomidorowym, którym smaruje się placek pizzy.
Jeśli nie lubisz anchois, po prostu z nich zrezygnuj, a najlepiej użyj takich dodatków, które najbardziej Ci odpowiadają.
Farinata jak pizza: z szynką, mozzarellą i oliwkami – PRZEPIS:
- Wlej do miski wodę, dodaj połowę oliwy (2 łyżki) i sól. Wymieszaj.
- Stopniowo dodawaj do miski przesianą przez sito mąkę i mieszaj rózgą, by uniknąć ewentualnych grudek. Uzyskasz ciasto zbliżone konsystencją do naleśnikowego. Jeśli będzie zbyt gęste, dodaj trochę wody. Dopraw pieprzem.
- Przykryj miskę i odstaw na 1-2 godziny.
- Po tym czasie dodaj do ciasta pozostałą oliwę (2 łyżki) i suszone zioła. Wymieszaj.
- Do piekarnika włóż patelnię (dostosowaną do używania w piecu) i rozgrzej piekarnik do 240 stopni (używam patelni o średnicy 22 cm).
- W tym czasie pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Lekko rozgniatając oliwki, usuń z nich pestki.
- Wyjmij patelnię z piekarnika, natłuść ją odrobiną oleju i wlej ciasto. Na powierzchni farinaty szybko rozłóż anchois, ładne gniazdka z plasterków szynki, oliwki i pomidorki. Porwij ser na mniejsze kawałki i rozrzuć po farinacie.
- Wstaw do piekarnika na ok. 20 minut.
- Upieczoną farinatę odstaw na 5-10 minut. Gotową podaj ze świeżymi ziołami.
Rewelacyjna pizza gfree :D dzięki za super pomysł!
Jak ja czekałem na ten przepis :D :D :D
Do dzieła zatem;-)
Czy można tą mąkę zastąpić inną?
Spróbuj, powinno być OK
A czy w braku patelni do piekarnika można użyć np. formy do tary albo innej?
Tak, można użyć innego naczynia do zapiekania, również ceramicznego.
Rewelacyjny przepis, smak przegeniusz
Faktycznie, jak pizza, tylko lepsza :D :D
Oryginalne włoskie przepisy mówią,że wody ma być trzy razy więcej niż mąki. Dlaczego w tym przepisie jest pół na pół?
„Włoski przepis” to oksymoron. Każdy region Włoch bazuje na własnych odrębnych recepturach, które często różnią się nawet między poszczególnymi miasteczkami czy wioskami. Wszystkie moje przepisy na farinaty są zgodne z kuchnią regionu, z którego pochodzą, ale jeśli Ci nie odpowiadają, korzystaj z innych źródeł. It’s up to you?
Czy można użyć mąki z soczewicy? :)
Nie sprawdzałem tego w praktyce, ale wydaje mi się, że tak. Próbowałem farinaty z różnej mąki (ciecierzyca, quinoa, polenta) i za każdym razem pięknie się piekła:-)
Czy ciasto można wylać na papier do pieczenia po podgrzaniu? Nie przyklei się w czasie pieczenia?
Nie rozumiem pytania. Ciasta się nie podgrzewa. Jest płynne, dlatego musi być przelane do naczynia do zapiekania (wcześniej rozgrzanego w piecu). Naczynie może być dowolne, byle było przystosowane do używania w piekarniku.
Znalazłam przepis na Farinatę, gdzie jest informacja, że można rozłożyć papier do pieczenia na dużej podstawie z piekarnika, włożyć to do piekarnika, po podgrzaniu wyjąć i posmarować papier oliwą. Na tak przygotowany papier wylać ciasto (taki kleks). Chodzi o to że nie jest potrzebna ograniczona forma do zapiekania.
Skoro ktoś inny proponuje taką metodę, proszę kierować do niego pytania:-) Moje przepisy na farinatę/soccę są czytelnie opisane na blogu i wskazują poszczególne czynności krok po kroku.
Jejku…chcę zrobić z tego przepisu bo zwykle korzystam z tego bloga, ale nie mam pod ręką naczynia w wynajetym mieszkaniu. No, ale dzięki za radę, serio bardzo mi pomogła…
Sprawdź i weź odpowiedzialność za rezultat;-) Ja nie mam w zwyczaju polecać niezweryfikowanych pomysłów.
Wystarczyło napisać : Niestety nie wiem, nie próbowałem… więcej dobrej woli ;)
Pierwsza odpowiedź wyraża więcej dobrej woli niż „niestety nie wiem”?