Tarta z brukselką i prosciutto.
Tarta z brukselką? Czemu nie! Uwielbiamy wytrawne tarty z warzywnym środkiem, a zima wyjątkowo sprzyja właśnie takim wypiekom. Brukselka, prosciutto, Parmigiano Reggiano lub inny dobry ser, który ładnie się topi, śmietana, zioła i przyprawy – tylko tego potrzebujesz, by raz-dwa upiec pyszną kruchą tartę z kremowym i super aromatycznym nadzieniem.
Tarta z brukselką i prosciutto – SKŁADNIKI na 6-8 porcji:
(na formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cm)
Na kruche ciasto
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g skrobi ziemniaczanej bezglutenowej
- 125 g ricotty lub półtłustego twarogu
- 100 g zimnego niesolonego masła
- kopiasta łyżeczka suszonego tymianku, roztartego w moździerzu
- łyżeczka suszonego majeranku, roztartego w moździerzu
- przyprawy do ciasta, roztarte w moździerzu: łyżeczka ziaren kolendry, łyżeczka białej gorczycy, łyżeczka zielonego pieprzu, szczypta soli Maldon
Plus
- ghee lub masło do natłuszczenia formy
Na nadzienie
- około 20 brukselek
- 50 g Prosciutto
- około 50 g Parmigiano Reggiano, startego na drobnej tarce
- listki z 3-4 gałązek rozmarynu, posiekane
- 180 g śmietany (używam vegan Creamo 18%, może być tradycyjna śmietana o zawartości 18% lub 30% tłuszczu)
- 5 jajek (zerówki, wolny chów)
Tarta z brukselką i prosciutto – PRZEPIS:
- Przygotuj brukselki: usuń brzydsze zewnętrzne listki, przepłucz kapustki, ugotuj je na parze (ok. 10-12 minut), odcedź, ostudź pod zimną bieżącą wodą i przekrój na połówki, odstaw.
- Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Mąkę owsianą, skrobię ziemniaczaną, zimną ricottę, zimne masło i przyprawy umieść w dużej misie robota kuchennego Magimix i zmiksuj, aż powstanie elastyczna masa. Uformowane w kulę ciasto przełóż na talerz lub do miski i wstaw do zamrażarki na ok. 15-20 minut (maksymalnie). Jeżeli chcesz odłożyć pieczenie na później, wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Formę do tarty natłuść ghee lub masłem.
- Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
- Przełóż ciasto do formy, usuń nadmiar. Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 15 minut.
- W czasie, gdy ciasto będzie się podpiekać, zetrzyj Parmigiano Reggiano na drobnej tarce i przygotuj krem śmietanowo-jajeczny. Jajka i śmietanę ubij w misce na jednolitą masę, dodaj posiekany rozmaryn i wymieszaj.
- Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij je z piekarnika. Na spodzie tarty ułóż prosciutto, a na nim przekrojone na pół brukselki. Posyp brukselki świeżo startym serem i zalej jajkami rozbełtanymi wcześniej ze śmietaną.
- Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez ok. 40 minut.
- Gotową tartę odstaw na 5 minut, by nieco odpoczęła.
- Podawaj na gorąco albo na zimno, skropioną oliwą extra vergine – w każdym wariancie smakuje doskonale. Świetnie sprawdza się jako śniadanie następnego dnia po upieczeniu (bez podgrzewania), wstawiona na noc do lodówki.
Sprawdź też inne łatwe przepisy na bezglutenowe tarty i quiche.