Grillowana polenta z serem i konfiturą.

Grillowana polenta*, podawana w formie kromek, doskonale zastępuje chleb i może stanowić m.in. podstawę wszelkiego rodzaju kanapek. Przygotowanie domowej polenty nie jest skomplikowane, a będzie jeszcze szybsze i prostsze, jeżeli użyjesz polenty błyskawicznej. Takiej polenty nie trzeba mieszać zbyt długo, co nie jest bez znaczenia – zamiast 30 minut siłowania się z klasyczną polentą wystarczy kilka minut i masa jest gotowa. We Włoszech niejednokrotnie jadłem polentę doprawioną raczej oszczędnie i niezbyt wyrazistą w smaku. Wolę jednak, gdy smak przypraw jest bardziej wyczuwalny, dlatego kiedy gotuję polentę sam, zwykle sięgam po tak aromatyczne dodatki, jak ziele angielskie, fenkuł i dobrej jakości (ostry!) czarny pieprz. 

Możesz również dodać do polenty świeżo starty Parmigiano Reggiano. Ja, kiedy podaję polentę z serem, pomijam Parmigiano i dodaję tylko niewielką ilość masła.

*Polenta to włoska kaszka (mąka) kukurydziana; można ją kupić w supermarketach, sklepach z kuchniami świata, z żywnością bio/eko, coraz częściej także w sieciach marketów oraz oczywiście online. Kupuję włoską polentę bio z naiwną nadzieją, że ograniczam w ten sposób ryzyko kontaktu z kukurydzą GMO.

Grillowana polenta z serem i konfiturą

Grillowana polenta z serem i konfiturą

Grillowana polenta z serem i konfiturą

Grillowana polenta z serem i konfiturą

Grillowana polenta z serem i konfiturą – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

Polenta

  • 250 g polenty (może być błyskawiczna, która wymaga 5-10 minut gotowania)
  • ok. 1 litra wody
  • 25 g ghee lub masła
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego)
  • 1 łyżeczka białej gorczycy
  • duża szczypta soli (używam różowej himalajskiej)
  • olej do smażenia

Dodatki

  • dowolny ser dobrej jakości (tu: Queijo da Ilha Terceira, który przyjechał z nami z Azorów, waży okrągły kilogram, powstaje z surowego krowiego mleka i smakuje jak marzenie)
  • konfitura z pomarańczy i pora
  • trochę listków bazylii

Grillowana polenta z serem i konfiturą – PRZEPIS:

  1. Zagotuj wodę w garnku.
  2. W tym czasie w moździerzu rozgnieć wszystkie przyprawy.
  3. Do wrzącej wody stopniowo wsypuj polentę, cały czas mieszając. Gotuj, nieustannie mieszając, przez trzy minuty. Polenta musi wchłonąć całą wodę. Powinna stać się gładka i klejąca. Na koniec dodaj masło i przyprawy, wymieszaj.
  4. Przełóż polentę na drewnianą deskę kuchenną natłuszczoną oliwą i uformuj w placek, wygładzając wierzch. Polentę trzeba równo rozprowadzić na powierzchni deski, tak by miała grubość ok. 1-1,5 centymetra. 
  5. Odstaw polentę, by wystygła i stężała. Najlepiej wstaw ją na kilka godzin (albo na noc) do lodówki.
  6. Odetnij nierówne krawędzie polenty i pokrój ją na spore kawałki.
  7. Mocno rozgrzej patelnię grillową natłuszczoną cienką warstwą oleju (np. przy pomocy silikonowego pędzelka).
  8. Grilluj kromki polenty przez ok. 5-6 minut z każdej strony (zobacz), w razie potrzeby nieco dłużej – tak, by pojawiły się na nich ładne grillowe paski.
  9. Na jeszcze gorącej polencie ułóż plastry sera (zacznie się topić), dodaj konfiturę i listki bazylii. Podawaj od razu.

Sprawdź też inne przepisy z #POLENTA

Grillowana polenta z serem i konfiturą

Grillowana polenta z serem i konfiturą