Sałatka z kasztanami i smażonymi pomidorkami koktajlowymi.
Jesienią częściej przyrządzam sałatki, w których łączę ciepłe i zimne składniki. Słodkie, soczyste pomidorki koktajlowe świetnie smakują na zimno, ale jednocześnie równie dobrze nadają się do podawania na gorąco, podsmażone na patelni lub podpieczone w piekarniku. Szczególnie lubię te podsmażone na niewielkiej ilości oliwy, z tymiankiem i octem balsamicznym – dokładnie tak, jak w tym przepisie.
Jeżeli chodzi o balsamico, zawsze warto mieć w kuchni dwa rodzaje octu balsamicznego. Po pierwsze, Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP (lub di Reggio Emilia DOP) czyli wspaniały długo dojrzewający aromatyczny ocet balsamiczny (sezonowany, gęsty i naturalnie słodki – nie mylić z podróbkami opisywanymi jako „glassa” czy „sos balsamiczny”), przeznaczony do używania jak przyprawa, niezastąpiony do dokańczania dań. Najprościej poznać go po cenie – mała butelka o charakterystycznym kształcie (100 ml) nie kosztuje mniej niż 70-80 EUR (Extra Vecchio). Po drugie, Aceto Balsamico di Modena IGP (lub di Reggio Emilia IGP), tańszy niż aceto tradizionale, trochę mniej gęsty, bardziej płynny (ale nie o konsystencji wody), który świetnie nadaje się do gotowania. W tym przepisie używam obydwu rodzajów octu: pomidorki koktajlowe duszę w drugim z wymienionych balsamico, a całość dopieszczam pierwszym (zobacz).
Sałatka z kasztanami i smażonymi pomidorkami koktajlowymi – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- ok. 100 g roszponki (albo rukoli)
- ok. 500 g pomidorków koktajlowych (tu: czerwone i żółte)
- 100 g kasztanów jadalnych (gotowanych); w razie potrzeby możesz zastąpić je dowolnymi orzechami
- ok. 200 g sera Montebore
- 1 łyżka świeżych listków tymianku cytrynowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu (tu: voatsiperifery z Madagaskaru)
- oliwa extra vergine
- ocet balsamiczny jak najlepszej jakości
Sałatka z kasztanami i smażonymi pomidorkami koktajlowymi – PRZEPIS:
- Roszponkę umyj, osusz i rozłóż na talerzach.
- Na suchą patelnię wrzuć kasztany i praż, co jakiś mieszając, aż nieco się zrumienią, po czym zdejmij je z patelni.
- Na patelnię wlej trochę oliwy i dodaj pomidorki. Smaż, aż zaczną się rumienić, po czym dodaj ok. 2 łyżki (lub więcej) octu balsamicznego i listki tymianku.
- Duś do momentu, aż pomidorki zmiękną, ale zachowają kształt. Na koniec dodaj utłuczony w moździerzu pieprz.
- Przełóż pomidorki na talerze wraz z sosem z patelni. Dodaj uprażone wcześniej kasztany i kawałki sera. Całość skrop oliwą i octem balsamicznym.