Brukselka z Parmezanem.
Proste dania są dobre, bo są dobre i proste :-) Wystarczą dwa sezonowe składniki i kilka dodatków, by wyczarować coś naprawdę znakomitego, nawet (a może zwłaszcza?) z tak niedocenianego warzywa jak brukselka. Dobrze przyrządzone zielone kapustki nabierają pysznego, lekko orzechowego smaku, który świetnie współgra z aromatycznym olejem z pestek dyni.
Jeżeli chodzi o balsamico, zawsze warto mieć w kuchni dwa rodzaje octu balsamicznego. Po pierwsze, Aceto Balsamico Tradizionale di Modena DOP (lub di Reggio Emilia DOP) czyli wspaniały długo dojrzewający aromatyczny ocet balsamiczny (sezonowany, gęsty i naturalnie słodki – nie mylić z supermarketowymi podróbkami opisywanymi jako „glassa” czy „sos balsamiczny”), przeznaczony do używania jak przyprawa, niezastąpiony do dokańczania dań. Najprościej poznać go po cenie – mała butelka o charakterystycznym kształcie (100 ml) nie kosztuje mniej niż 70-80 EUR (Extra Vecchio). Po drugie, Aceto Balsamico di Modena IGP (lub di Reggio Emilia IGP), tańszy niż aceto tradizionale, trochę mniej gęsty, bardziej płynny (ale nie o konsystencji wody), który świetnie nadaje się do gotowania. W tym przepisie używam drugiego z wymienionych octów, który dodaję na patelnię – do brukselki (zobacz).
Parmigiano Reggiano możesz zastąpić Pecorino (to doskonały ser z owczego mleka) albo innym dojrzewającym twardym serem. Sprawdzą się tu również miękkie sery, w tym kozi twaróg czy Feta; dadzą inny efekt, ale nie mniej smaczny.
Olej z pestek dyni
Zamiast oliwy, na koniec dodaję do brukselki olej z pestek dyni, tłoczony na zimno. Olej dyniowy to jeden z tych olejów, które tłoczę w domu regularnie. Świeże pestki dyni są łatwo dostępne, tanie i całkiem wydajne (choć nie w takim stopniu, jak słonecznik), a olej tłoczony z nich na zimno w domowej prasie do oleju ma bardzo wyraźny aromat i smak pestek dyni oraz piękny rubinowy kolor, który do złudzenia przypomina wino.
Tłoczenie na zimno oznacza, że olej wyciskany jest z roślin oleistych w temperaturze poniżej 40 stopni C. Dzięki temu zachowuje pełnię walorów odżywczych. Taki olej – surowy, nierafinowany – jemy wyłącznie na zimno, nie używamy go do smażenia.
Surowy niefiltrowany olej dyniowy, tłoczony w domu w niewielkich ilościach i do bezpośredniego spożycia jest świeży, pyszny, a dodatkowo posiada szereg prozdrowotnych właściwości, w tym m.in.:
- zapobiega chorobom układu krążenia, zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe redukują poziom LDL, co ogranicza ryzyko choroby wieńcowej,
- wywiera korzystny wpływ na zdolność koncentracji i pamięć,
- łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego,
- działa przeciwzapalnie i łagodzi stany zapalne skóry,
- zawarte w nim fitosterole regulują gospodarkę hormonalną,
- działa przeciwpasożytniczo, zawarta w nim kukurbitacyna działa paraliżująco na większość pasożytów układu pokarmowego,
- wspomaga przemianę materii,
- wzmacnia układ odpornościowy,
- wykazuje działanie antyoksydacyjne, tj. zmniejsza liczbę wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się organizmu.
Olej dyniowy jest cennym źródłem witamin (A, D, E i z grupy B), wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6, soli mineralnych (selen, potas, cynk) i fitosteroli, które redukują poziom cholesterolu LDL we krwi i przeciwdziałają zmianom miażdżycowym w naczyniach krwionośnych. Witamina młodości (E) jest silnym antyoksydantem, poprawiającym wydajność organizmu, opóźniającym efekty starzenia i zwalczającym stany zapalne.
Świeżo tłoczone oleje tuż po wyciśnięciu są mętne, ponieważ zawierają naturalne osady. Najprościej je sklarować, przelewając do szklanego słoika lub butelki i odstawiając na kilka dni. Osad opadnie na dno. Możesz również przefiltrować olej, przelewając go przez gazę. Surowe oleje przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, w ideale – w naczyniach z ciemnego szkła.
Uwaga: teraz prasę do oleju Wartmann możesz zamówić w świetnej cenie, niższej o 20% – TUTAJ.
Brukselka z Parmezanem – SKŁADNIKI na 2 porcje:
Domowy olej tłoczony na zimno
ok. 300-350 g niełuskanych pestek dyni (= ok. 200-220 ml oleju z pestek)
Brukselka z Parmezanem
- ok. 600 g brukselki
- ok. 50 g Parmigiano Reggiano
- olej z pestek dyni, tu: tłoczony na zimno w domowej prasie do oleju
- duża szczypta pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- szczypta soli (używam różowej himalajskiej, roztartej w moździerzu); pamiętaj, że Parmezan jest z natury mocno słony
- pół łyżeczki nasion fenkułu (kopru włoskiego), rozgniecionych w moździerzu
- 1 suszona papryczka chilli, pokruszona
- pół łyżeczki białej gorczycy, rozgniecionej w moździerzu
- trochę świeżo startej gałki muszkatołowej
- kilka gałązek świeżej mięty
- ocet balsamiczny dobrej jakości
- ghee / masło klarowane lub olej do smażenia
Brukselka z Parmezanem – PRZEPIS:
- Wytłocz olej z pestek dyni: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp około 300 g pestek i włącz urządzenie, wybierając program sunflower seed. Z takiej ilości ziaren otrzymasz ok. 200 ml czystego surowego i nieklarowanego oleju (zobacz video).
- Większe brukselki przekrój na połówki, mniejsze pozostaw w całości. Podgotuj brukselkę na parze (ok. 8 minut). Brukselki powinny nieco zmięknąć, ale pozostać al dente.
- W głębokiej patelni rozgrzej trochę ghee (masła klarowanego) i wrzuć brukselki. Smaż, co jakiś czas mieszając, aż się zrumienią i zmiękną.
- Wlej kilka chlustów octu balsamicznego, dodaj sól, pieprz, gorczycę i fenkuł. Smaż, mieszając, jeszcze przez chwilę.
- Zdejmij patelnię z ognia i dodaj do brukselki większe listki mięty porwane na kawałki (mniejsze zostaw na później).
- Podziel brukselkę na porcje. Nożem do Parmezanu na wierzch każdej porcji pokrusz trochę sera.
- Skrop brukselki tłoczonym na zimno olejem z pestek dyni i posyp drobnymi listkami mięty. Na wierzch zetrzyj trochę gałki muszkatołowej.
- Jedz i dziel się fajnymi przepisami z innymi :-)