Miska szczęścia – wegańskie śniadanie mistrzów.

Buddha bowl, miska szczęścia, miska zdrowia, sałatka… Nazwij to, jak chcesz. Nazewnictwo nie ma znaczenia, ważne jest to, co w środku 🙂 Podstawę tego kolorowego, sezonowego i w 100% roślinnego posiłku stanowi dynia piżmowa upieczona wraz z rzodkiewkami oraz surowy olej słonecznikowy, tłoczony na zimno. Obydwa warzywa doprawiam w ten sam sposób. Jeżeli pokroisz dynię na odpowiednio cienkie kawałki, upiecze się w tym samym czasie, co rzodkiewki w połówkach.

Zaproponowane przeze mnie przyprawy to opcja, którą możesz potraktować jako punkt wyjścia do skomponowania własnej mieszanki. Lubię łączyć Ras el Hanout z za’atarem, ponieważ taki zestaw świetnie się sprawdza. Dynie i rzodkiewki możesz upiec dzień wcześniej. Dynię odmiany Butternut Barbara piekę ze skórką, która pod wpływem obróbki cieplnej mięknie i staje się bardzo smaczna. Więcej o tej i innych dyniach przeczytasz w tym wpisie.

Miska szczęścia smakuje tak bajecznie, że najlepiej przygotuj od razu podwójną porcję. Jedna to za mało!

Miska szczęścia

Miska szczęścia

Miska szczęścia

Miska szczęścia

Olej słonecznikowy – właściwości, działanie i zastosowanie

Olej słonecznikowy to jeden z tych olejów, które robię w domu najczęściej. Świeże ziarna słonecznikowe są tanie (szczególnie w relacji do cen orzechów) i bardzo wydajne, a olej tłoczony z nich na zimno w domowej prasie do oleju ma bardzo wyraźny aromat i smak ziaren słonecznika oraz zdecydowany żółty kolor.

Tłoczenie na zimno oznacza, że olej wyciskany jest z roślin oleistych w temperaturze poniżej 40 stopni C. Dzięki temu zachowuje pełnię walorów odżywczych. Taki olej – surowy, nierafinowany – jemy wyłącznie na zimno, nie używamy go do smażenia.

Surowy niefiltrowany olej słonecznikowy, tłoczony w domu w niewielkich ilościach i do bezpośredniego spożycia jest świeży, pyszny, a dodatkowo posiada szereg prozdrowotnych właściwości, w tym m.in.:

  • obniża poziom cukru we krwi,
  • wspomaga przemianę materii,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • wspiera pracę mózgu,
  • łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego,
  • wspiera walkę z łuszczycą i innymi problemami dermatologicznymi,
  • redukuje stany zapalne i bóle głowy,
  • obniża poziom złego cholesterolu (LDL),
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • zwiększa zasoby energii,
  • chroni przed atakami astmy,
  • ogranicza ryzyko zaburzeń czynności serca,
  • obniża ciśnienie,
  • wykazuje działanie antyoksydacyjne, tj. zmniejsza liczbę wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się organizmu.

Olej słonecznikowy jest również cennym źródłem witamin (A, D, E i z grupy B), nienasyconych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych (cynk, żelazo, wapń, potas, fosfor) i fitosteroli, które redukują poziom cholesterolu LDL we krwi i przeciwdziałają zmianom miażdżycowym w naczyniach krwionośnych. Witamina młodości (E), której olej słonecznikowy zawiera najwięcej spośród innych olejów roślinnych (ok. 39 mg na 100 g oleju), jest silnym antyoksydantem, poprawiającym wydajność organizmu, opóźniającym efekty starzenia i zwalczającym stany zapalne.

Zdrowie i kuchnia to jednak nie wszystko 🙂 Surowy olej słonecznikowy, wolny od aromatów, barwników i konserwantów to wspaniały, w pełni naturalny kosmetyk, który wywiera dobroczynny wpływ na skórę i włosy. Wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry, zmiękcza i regeneruje naskórek, działa przeciwzapalnie, reguluje wydzielanie sebum. Poza tym, jako bomba antyoksydacyjna, opóźnia procesy starzenia.

Miska szczęścia

Świeżo tłoczone oleje tuż po wyciśnięciu są mętne, ponieważ zawierają naturalne osady. Najprościej je sklarować, przelewając do szklanego słoika lub butelki i odstawiając na kilka dni. Osad opadnie na dno. Możesz również przefiltrować olej, przelewając go przez gazę. Surowe oleje przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, w ideale – w naczyniach z ciemnego szkła.

Miska szczęścia

Miska szczęścia

Miska szczęścia

Miska szczęścia

Miska szczęścia

Miska szczęścia – SKŁADNIKI na 2 – 4 porcje:

Domowy olej tłoczony na zimno

ok. 350 g ziaren słonecznika (= ok. 250 ml oleju)

Miska szczęścia

  • mała dynia piżmowa o wadze ok. 600 g (tu: Barbara Butternut, która od zwykłego Butternuta różni się kolorem skórki i bardziej intensywnym wybarwieniem miąższu, przeczytaj też – Jaka dynia do czego?)
  • łyżeczka przyprawy Ras el Hanout
  • kopiasta łyżeczka zataru
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry, roztartych w moździerzu
  • olej słonecznikowy tłoczony na zimno w domowej prasie do oleju Wartmann
  • pęczek rzodkiewek
  • 50 g rukoli
  • kilka suszonych pomidorów (najlepiej domowych – przepis)
  • trochę listków bazylii i mięty (lub innych świeżych ziół)
  • kilka plasterków surowej cukinii (opcjonalnie)
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • olej do smażenia (tu: z winogron)
  • oliwa extra vergine

Miska szczęścia – PRZEPIS:

  1. Wytłocz olej z ziaren słonecznika: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp około 350 g ziaren i włącz urządzenie, wybierając program sunflower seed. Z takiej ilości ziaren otrzymasz ok. 250 ml czystego nieklarowanego oleju.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  3. Dynię przekrój wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę na kolejne połówki. Łyżką usuń gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokrój wzdłuż na 3 kawałki. Uzyskasz w ten sposób 12 dość cienkich kawałków dynii.
  4. Przełóż dynie do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj przekrojone na pół rzodkiewki (kilka surowych rzodkiewek odłóż na później).
  5. W moździerzu rozgnieć te przyprawy, które tego wymagają. Przesyp je do małej miski i wymieszaj z pozostałymi przyprawami. Dynie i rzodkiewki skrop oliwą i obsyp przyprawami. Wymieszaj dłońmi tak, by warzywa dokładnie pokryły się oliwą i przyprawami.
  6. Wstaw brytfankę do piekarnika na 30 minut (dynie i rzodkiewki możesz też upiec dzień wcześniej).
  7. Miski lub głębokie talerze wyłóż porcją rukoli. Dodaj upieczoną dynię i rzodkiewki (na zimno lub na ciepło), plasterki świeżych rzodkiewek, suszone pomidory, listki ziół i ziarna słonecznika. Sałatkę dopraw świeżo wytłoczonym olejem słonecznikowym.

Wiórki powstałe po tłoczeniu oleju smakują jak ziarna słonecznika. Zużyłem je, dodając do genialnego roślinnego pasztetu pomidorowego, na który przepis znajdziesz tutaj.

Sprawdź też:

Miska szczęścia

Miska szczęścia

Miska szczęścia