Makaron z dynią.

Makaron z dynią to banał, który smakuje tak dobrze, że pewnie nigdy nie wypadnie z obiegu. Takie rzeczy gotuję wtedy, kiedy na przygotowanie kolacji mam nie więcej niż 20-30 minut, czyli standardowo od poniedziałku do piątku. Brak czasu to żadna wymówka; nawet w niespełna pół godziny przygotujesz coś smacznego, wystarczy tylko chcieć ;-)

Kremowa, podsmażona na patelni dynia piżmowa świetnie pasuje do makaronu, a dodatki w postaci Parmigiano Reggiano i odrobiny masła dodatkowo podbijają smak. Całość dobrze doprawiam, nie zapominając o chilli. Jest zimno, trzeba się jakoś ratować.

Dyni nie powinno być zbyt dużo – ma smażyć się (a nie dusić) na patelni w jednej warstwie. Jeden mały butternut spokojnie wystarczy jako porcja dla dwóch osób. W przepisie proponuję butternut, ponieważ moim zdaniem właśnie ta dynia najlepiej sprawdza się w postaci smażonej – nie rozpada się (jak np. Hokkaido), jednolicie mięknie i ładnie się rumieni – ale w razie potrzeby użyj dyni innego gatunku (przy okazji, polecam Dyniowy przewodnik).

Makaron z dynią

Makaron z dynią

Makaron z dynią – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 200 g dowolnego makaronu, najlepiej długiego (tu: bezglutenowe pappardelle)
  • 1 mały butternut (dynia piżmowa) – ok. 500 g
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 suszona papryczka chilli
  • 1/2 łyżeczki nasion fenkułu (kopru włoskiego)
  • ok. 50 g Parmigiano Reggiano, świeżo startego
  • mała garść listków bazylii
  • olej do smażenia
  • masło klarowane / ghee

Makaron z dynią – PRZEPIS:

  1. Obierz butternut ze skórki, przetnij wzdłuż na połówki i usuń gniazdo nasienne. Pokrój dynię w dość drobną kostkę.
  2. W głębokiej patelni rozgrzej olej lub masło z olejem. Wrzuć butternut i rozgniecioną w moździerzu papryczkę chilli, wymieszaj. Smaż pod przykryciem na średnim ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na ostatnie 2-3 minuty zdejmij pokrywkę. Wtedy też dopraw dynię solą, pieprzem i fenkułem (nasionami kopru włoskiego) rozgniecionymi w moździerzu.
  3. W tym czasie zagotuj wodę, dodaj sól i wrzuć makaron. Gotuj ok. 1 minutę krócej niż czas podany na opakowaniu. Następnie szybko przełóż ugotowane pappardelle bezpośrednio z garnka na patelnię z
    dynią, dodając odrobinę wody po gotowaniu makaronu.
  4. Szybko wrzuć na patelnię kawałek masła i mieszaj wszystko przez około minutę, w razie potrzeby dodając
    więcej wody z gotowania makaronu.
  5. Na koniec dodaj większość parmezanu, wymieszaj i przełóż na talerze. Porcje posyp pozostałym parmezanem, dodaj listki bazylii i podawaj.

Makaron z dynią

Makaron z dynią

Makaron z dynią