Flan z cukinią – genialne wytrawne ciasto z warzywnym nadzieniem.
Flan z cukinią to pomysł, który miałem w kulinarnych planach mniej więcej od półtora roku, to jest od czasu, kiedy – specjalnie na tę okazję – kupiłem wreszcie odpowiednią formę dedykowaną pieczeniu tego typu tart. Forma przeznaczona do pieczenia flanów jest głębsza (25 cm x 5,5 cm) niż tradycyjna forma do tart, dzięki czemu łatwo zmieścić w niej więcej warzyw, a o to przecież w tym przepisie chodzi :-) Jeżeli nie masz takiej formy, użyj średniej tortownicy o średnicy ok. 23-25 cm.
Świeże młode cukinie są doskonałym materiałem na farsz do wytrawnego flana. Młoda cukinia ma sprężysty soczysty miąższ i niewielkie gniazdo nasienne, dzięki czemu jest mniej wodnista i idealnie kroi się we wstążki. To także lekka i niskokaloryczna zielenina, dzięki czemu cała zapiekanka zyskuje na lekkości.
Cukinia to przepyszny farsz, ale nie ma przeszkód, by jako nadzienia użyć innych jarzyn, np. szpinaku, jarmużu, dyni, batatów, marchewki i tak dalej. Jeżeli chodzi o ser, tartę możesz zapiec – tak jak ja – z Parmigiano Reggiano albo z innym podobnym serem (Pecorino, Grana Padano, etc.). Sprawdzi się nawet cheddar, choć da zupełnie inny efekt (znacznie bardziej się topi). Upieczony flan możesz przechowywać w lodówce do 4-5 dni.
Wypróbuj ten przepis, a nie mam wątpliwości, że rodzina Ci za to podziękuje :-)
Sprawdź też inne przepisy na tarty i quiche.
Jako że u nas nic się nie marnuje, z nadwyżki ciasta i cukinii upiekłem dodatkową małą tartę (w formie o średnicy 20 cm). Ciasta zostało niewiele, więc spód jest cieńszy niż we flanie, a nadzienie to tylko cukinia posypana parmezanem, bez masy śmietanowo-jajecznej, która w całości wypełniła flan.
Flan z cukinią – SKŁADNIKI na 6-8 porcji:
Używam formy z wyjmowanym dnem o średnicy 25 cm i wysokości 5,5 cm.
Na kruche ciasto:
- 200 g mąki owsianej bezglutenowej
- 100 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
- 250 g zimnej ricotty
- 200 g zimnego niesolonego masła
- 1 łyżeczka soli (używam różowej himalajskiej rozgniecionej w moździerzu)
- 1 łyżeczka białego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- 1 łyżeczka białej gorczycy, rozgniecionej w moździerzu
- 1 łyżeczka fenkułu, rozgniecionego w moździerzu
Plus: masło do natłuszczenia formy
Na nadzienie:
- 4 małe cukinie
- 330 g śmietany (18% tłuszczu)
- 6 jajek (zerówki, wolny wybieg)
- pół gałki muszkatołowej, świeżo startej
- 1 kopiasta łyżeczka czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- 1 łyżeczka nasion fenkułu, rozgniecionych w moździerzu
- 1 ostra suszona papryczka (tu: Guindilla, może być też chilli lub inna), rozgnieciona w moździerzu
- 1 łyżeczka białej gorczycy, rozgniecionej w moździerzu
- 100 g świeżo startego Parmigiano Reggiano lub innego sera
Flan z cukinią – PRZEPIS:
- Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Z uwagi na podwójną porcję ciasta, schłódź je w zamrażarce przez 20-25 minut. Pamiętaj o dodaniu przypraw. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz robota, wyrobienie ciasta zajmuje dosłownie 20 sekund).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Natłuść formę do tarty.
- Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
- Przełóż ciasto do formy (zobacz). Spód nakłuj widelcem (zobacz) i wstaw do piekarnika na 15-18 minut.
- W czasie, gdy ciasto będzie się chłodzić, a następnie podpiekać przygotuj cukinię. Umyte cukinie pokrój w paski przypominające tagliatelle lub fusili, używając przystawki do roślinnych makaronów Magimix. Zestaw Magimix do krojenia warzyw w fikuśne paski zawiera trzy noże – do spaghetti, tagliatelle i fusilli. Pokazywałem je w kilku wcześniejszych przepisach, między innymi tutaj i tutaj. W Magimixie kilka cukinii skroisz w ten sposób w mniej niż minutę (zobacz). Tak pokrojone warzywa znakomicie sprawdzają się m.in. jako farsz i dekoracyjny składnik sałatek.
- Przygotuj krem śmietanowo-jajeczny. Jajka i śmietanę ubij na jednolitą gładką masę wraz z przyprawami rozgniecionymi wcześniej w moździerzu.
- Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij je z piekarnika, wypełnij cukinią (z górką, ponieważ pod wpływem pieczenia cukinia straci objętość) i zalej farsz kremem (zobacz). Wierzch posyp świeżo startym serem.
- Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez ok. 45-50 minut. Po 40 minutach przełóż blachę na niższy poziom.
- Gotową tartę odstaw na 15 minut, by nieco odpoczęła. Podawaj na gorąco albo na zimno – w każdym wariancie jest pyszna (nadmiar wstawiamy do lodówki i jemy w kolejnych dniach bez podgrzewania).
Tarta na zdjęciach była fotografowana po upieczeniu i wystudzeniu, przed wstawieniem do lodówki. W lodówce nadzienie dodatkowo tężeje, a tarta pięknie się kroi.
fajnie wygląda :)
I wspaniale smakuje:-)