Spaghetti z cukinii z burratą i kwiatami cukinii.

Spaghetti z cukinii z burratą i kwiatami cukinii to jeszcze jeden pomysł na roślinny makaron – cud wegańskiej kuchni, który szturmem podbił serca roślinożerców. Nie dość, że szałowo wygląda, to jeszcze świetnie smakuje.

Cukinię uwielbiam w każdej postaci i wierzę, że Wy też 🙂 To doskonałe warzywo ma same zalety – jest łatwo dostępne, lekkostrawne, tanie, przepyszne, a do tego plastyczne (można je przyrządzić na milion sposobów). I rewelacyjne na lato, ponieważ cukinia – soczysta i niskokaloryczna – jest zarazem sycąca. Świetnie sprawdza się zarówno jako samodzielny posiłek, jak i składnik bardziej złożonych potraw. Cukinię możesz zestawiać z różnymi przyprawami i ziołami, znakomicie komponuje się również z dobrą oliwą, masłem, serem czy prosciutto.

Głównym dodatkiem do zielonego makaronu są kwiaty cukinii. W hurtowej ilości, ponieważ akurat miałem ich sporo do wykorzystania. Nie ma przeszkód, by kwiatów użyć mniej, wystarczy nawet ok. 10 sztuk.

Nie obawiaj się pieprzu, dodaj go sporo, ponieważ cukinia kocha pieprz 🙂 (u mnie to przygotowana naprędce mieszanka pieprzu czarnego, zielonego, białego i czerwonego). Tajska bazylia ma charakterystyczny, wyraźnie anyżkowy smak, który sprawdza się w tym daniu bardzo dobrze, ale jeśli z jakichś powodów jej nie lubisz, dodaj zwykłą.

Burrata di bufala to kulisty kremowy ser z „czuprynką”, wytwarzany z mleka bawolego i wywodzący się z Apulii. Można go traktować jak szlachetniejszą odmianę mozzarelli di bufala. Burrata ma bardzo charakterystyczną, wyjątkową strukturę – łączy dwa w jednym (ZOBACZ): mozzarellową skórkę i miękki, śmietankowy, wręcz rozpływający się twarożek, który pod względem konsystencji przypomina krzyżówkę wiejskiego twarożku i ricotty lub gęstej śmietany.

Zamiast spaghetti możesz przygotować „grubszy” makaron, na przykład tagliatelle (średnio szerokie wstążki) lub pappardelle (bardzo szerokie wstążki). Podobny makaron możesz zrobić także z batata czy marchwi (nowe przepisy niebawem).

Do dzieła!

Spaghetti z cukinii z burratą

Spaghetti z cukinii z burratą

Spaghetti z cukinii z burratą

Spaghetti z cukinii z burratą – SKŁADNIKI na 2 duże lub 4 małe porcje:

  • 3 średnie cukinie (najlepiej zielone i żółte)
  • 33 kwiaty cukinii (najlepiej żeńskie, bez małych cukinek)
  • 1 burrata di bufala (200 g) albo ewentualnie mozzarella (najlepiej di bufala) – taki ser wystarczy na 2 porcje
  • chlust octu z cydru (lub jabłkowego) dobrej jakości
  • duża garść listków tajskiej bazylii (może być również zwykła bazylia)
  • duża garść listków pietruszki
  • duża garść listków mięty
  • 2-3 duże szczypty pieprzu świeżo mielonego lub utłuczonego w moździerzu
  • sól
  • ghee / masło klarowane
  • oliwa extra vergine

Spaghetti z cukinii z burratą i kwiatami cukinii – PRZEPIS:

  1. Przygotuj spaghetti z cukinii w robocie kuchennym Magimix, korzystając z rewelacyjnej przystawki do roślinnych makaronów (można w niej zrobić spaghetti, tagliatelle, fusilli / pappardelle). W ten sposób spaghetti z cukinii przygotujesz najszybciej i najprościej – całą pracę wykona za Ciebie robot, który w kilka chwil kroi warzywa we wstążki o zadanej grubości (ZOBACZ VIDEO oraz gotowy makaron).
  2. Opłucz i osusz kwiaty cukinii, układając je na papierowych ręcznikach.
  3. W dużej i głębokiej patelni rozgrzej (niezbyt mocno) masło i oliwę, po czym dodaj kwiaty cukinii. Podduś przez chwilę, mieszając, aż stracą objętość, a następnie wlej ocet.
  4. Gdy ocet odparuje, dodaj na patelnię spaghetti z cukinii, dużą szczyptę (a najlepiej dwie lub trzy) pieprzu oraz sól. Dobrze wymieszaj i przykryj patelnię pokrywą.
  5. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj zioła (wcześniej posiekaj pietruszkę, a bazylię i miętę porwij na mniejsze kawałki) oraz mały chlust oliwy lub niewielką ilość masła.
  6. Wymieszaj i przełóż na talerze. Podawaj ze wspaniałą kremową burratą.

Sprawdź też inne przepisy: #KWIATY CUKINII #BURRATA DI BUFALA

Spaghetti z cukinii z burratą

Magimix

Spaghetti z cukinii z burratą

Spaghetti z cukinii z burratą

Spaghetti z cukinii z burratą