Tarta z marchewki – szałowa zapiekanka z jednego składnika.

Kolorowa, inspirowana prowansalskim tianem, oszukana „tarta” z różnobarwnych marchewek to tyleż prosta, co efektowna warzywna zapiekanka – wystarczy dosłownie jeden składnik plus przyprawy! Tarta jest oszukana, ponieważ nie zawiera nawet grama ciasta, a z klasyczną tartą łączy ją właściwie tylko forma, w której ją upiekłem. Przepis jest banalnie prosty. Jedyne, co trzeba zrobić to natłuścić naczynie do zapiekania (najlepiej małą formę do tarty z wyjmowanym dnem), ułożyć w nim wstążki z marchewki, przyprawić, zapiec i gotowe.

Tak upieczona marchewka jest niezwykle aromatyczna, miękka i pyszna. Możesz podać ją jako dodatek do dowolnego dania głównego albo traktować jako samodzielny posiłek lub przekąskę – w zależności od apetytu ;-)

Tarta z marchewki

Tarta z marchewki

Tarta z marchewki – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 6 dość dużych różnokolorowych marchewek (po dwie pomarańczowe, żółte i purpurowe; duże sztuki łatwiej pokroić we wstążki)
  • pieprz (tu: przygotowana naprędce mieszanka kolorowego pieprzu – czarny, biały, zielony, czerwony)
  • 1/2 łyżeczki owoców kopru włoskiego (fenkułu)
  • oliwa extra vergine (albo masło klarowane, jeżeli nie zależy Ci na wersji wegańskiej)
  • sól

Tarta z marchewki – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Przy pomocy specjalnego noża do mandoliny lub obieraczki do warzyw pokrój marchewki we wstążki. Gotowe wstążki nie powinny być zbyt cienkie, w przeciwnym razie trudniej będzie ułożyć je w naczyniu do zapiekania.
  3. Naczynie do zapiekania (tu: o średnicy 18 cm) natłuść oliwą lub innym tłuszczem, którego używasz.
  4. Ułóż w naczyniu wstążki z marchewki, kierując się od ścianek naczynia ku środkowi (w ramach jednego naczynia możesz dowolnie mieszać kolory marchewek).
  5. Wierzch zapiekanki skrop oliwą, oprósz solą i sporą szczyptą rozgniecionego w moździerzu pieprzu oraz owoców kopru włoskiego.
  6. Wstaw zapiekankę do piekarnika na ok. 30-40 minut i piecz do momentu, aż marchewki zmiękną. Gotowe marchewki lekko się kurczą i nieco odchodzą od ścianek (tak jak na zdjęciach), dlatego ich wyjęcie z formy do zapiekania nie sprawia najmniejszych problemów. Oszukaną tartę dość łatwo można przenieść w całości na talerz.

Sprawdź też inne roślinne przepisy.

Przed:

Tarta z marchewki

Po:

Tarta z marchewki

Tarta z marchewki

cdn.