Makaron soba z karczochami i prosciutto.
Kto nie lubi makaronu soba? Szczególnie wtedy, kiedy składa się w 100% z gryki? No właśnie. Soba smakuje tak dobrze, że nie sposób go nie lubić. To długi cienki makaron z mąki gryczanej (której zawartość może być różna w zależności od rodzaju produktu). Coś jak japońskie spaghetti :-) tyle, że z uwagi na mąkę gryczaną delikatniejsze i nieco bardziej wrażliwe na obróbkę cieplną. Soba świetnie sprawdza się zwłaszcza jako składnik zup, sałatek i potraw z dodatkiem warzyw.
Zawsze, kiedy trafiam na czysty gryczany makaron soba kupuję kilka paczek na zapas. Lubię mieć go w domu. To pyszna baza prostych, szybkich i pożywnych dań o każdej porze roku, na przykład takich jak soba z duszonymi karczochami i szynką parmeńską, która wspaniale wzbogaca smak całości.
Tak jak wspomniałem, soba to delikatny makaron, który dość łatwo może stracić formę długiego spaghetti – szczególnie, gdy z garnka trafia na patelnię. Nie przejmuj się więc, jeśli podczas mieszania na patelni część nitek makaronowych porwie się na krótsze kawałki. W tym przepisie soba pełni po prostu funkcję makaronu gryczanego.
W razie potrzeby sobę możesz zastąpić innym makaronem z gryki (w dowolnym kształcie – penne, fusilli i tak dalej). Prosciutto dodaje potrawie wyjątkowego mięsnego aromatu i smaku, podkręconego dodatkowo sokiem z cytryny, który chłoną zarówno karczochy, jak i sam makaron.
Jeżeli chcesz, by danie było wegańskie, pomiń prosciutto, a masło zastąp olejem.
Makaron soba z karczochami i prosciutto – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:
- 20 małych (młodych) karczochów
- 200 g makaronu soba (tu: 100% mąki gryczanej bio, bezglutenowy)
- ok. 100 g prosciutto crudo (najlepiej San Daniele lub San Romero)
- 2 i pół cytryny
- duża garść listków świeżej mięty (tu: marokańska)
- ghee / masło klarowane
- oliwa extra vergine
- pieprz
- sól
Makaron soba z karczochami i prosciutto – PRZEPIS:
- Przygotuj karczochy. Oderwij kilka zewnętrznych liści, odetnij łodygę i górną część karczocha, pozostawiając tylko delikatną wewnętrzną część kwiatu. Małe, młode karczoszki nie posiadają włoskowatej części serca, więc nie trzeba jej usuwać.
- Natrzyj górną część kwiatu połówką cytryny i wrzuć karczoch do miski z wodą i sokiem z jednej cytryny. Tak samo potraktuj pozostałe karczochy. Zapobiegnie to (albo chociaż mocno ograniczy) ich ciemnienie.
- Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
- Na patelnię wrzuć trochę masła i podduś karczochy do momentu, aż zaczną mięknąć.
- Dodaj dużą szczyptę pieprzu i plasterki prosciutto porwane na mniejsze kawałki.
- Gdy karczochy będą gotowe dodaj makaron, wlej sok z cytryny i wymieszaj. Po kilkunastu sekundach zdejmij patelnię z ognia i dodaj listki mięty porwane na mniejsze kawałki oraz trochę oliwy lub masła. Podawaj od razu.