• ok. 6 dużych marchewek
  • 12 dużych surowych krewetek (mogą być mrożone)
  • ok. 50 g orzechów nerkowca
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • mały pęczek kolendry
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 2 szczypty czarnego sezamu
  • olej do smażenia

Marchewkowe pappardelle z krewetkami.

To jeszcze jeden pomysł na bardzo lekki i pyszny makaron warzywny, tym razem z krewetkami.

Pokrojone w cienkie paski i ugotowane na parze marchewki przypominają szeroki makaron pappardelle. Taki sposób przygotowania marchwi możesz wykorzystać również z innymi dodatkami, np. z łososiem.

Ze słodkimi marchewkami bardzo dobrze komponują się lekko słodkie krewetkiorzechy nerkowca oraz kolendra – to klasyczne zestawienie smaków.

Najlepiej używać krewetek surowych, które można kupić również w postaci mrożonej. Takie krewetki są zdecydowanie smaczniejsze i bardziej soczyste od najpopularniejszych różowych, które mrozi się po wcześniejszym obgotowaniu.

Sprawdź też: PRZEPISY NA MAKARON Z CUKINII

Pappardelle z marchewki L_02

PRZEPIS:

  1. Usuń główki (w razie potrzeby) i pancerze krewetek; jeśli chcesz pozostaw końcowy segment pancerzyka z ogonem, krewetki będą wtedy ładniej wyglądać. By oczyścić krewetki, natnij je nożem i usuń przewód pokarmowy widoczny w postaci ciemnej niteczki od strony grzbietu.
  2. Marchewki umyj i obierz ze skóry, a następnie obieraczką do warzyw pokrój je w paski. To, co zostanie z marchewek, możesz wykorzystać do sosu albo zupy.
  3. Ugotuj paski marchewek na parze (ok. 8-10 minut).
  4. Odetnij górną część pęczka kolendry, by zachować ładne liście i odłóż je. Resztę kolendry posiekaj wraz z pędami.
  5. W tym czasie na suchej głębokiej patelni upraż orzechy. Gotowe zdejmij z patelni.
  6. Wlej trochę oleju, wrzuć krewetki i smaż przez chwilę do momentu, aż zaczną zmieniać kolor. Wlej ocet i dodaj miód oraz orzechy. Smaż przez chwilę, aż krewetki i orzechy pokryją się glazurą z miodu, ale niezbyt długo, wystarczy dosłownie kilkanaście sekund.
  7. Na patelnię przełóż ugotowaną marchewkę, dodaj posiekaną kolendrę, dopraw pieprzem i w razie potrzeby solą. Wymieszaj wszystkie składniki.
  8. Porcje podaj ze świeżymi listkami kolendry, posypane odrobiną wiórków kokosowych i czarnego sezamu.

Pappardelle z marchewki L_03

Pappardelle z marchewki L_01