Dynia mandarynkowa pieczona z żółtkiem i szynką parmeńską.
Dynia odmiany Mandarin (potocznie zwana dynią mandarynkową) to jadalna mini dynia dekoracyjna, z intensywnie żółtą lub pomarańczową skórką, mocno żebrowana, z ciemnopomarańczowym miąższem. Jest aromatyczna, bardzo smaczna, można przechowywać ją dość długo i doskonale nadaje się między innymi do pieczenia.
Używam tu pięknych zgrabnych sztuk, wielkości mniej więcej średniego jabłka. Takie dynie możesz upiec, doprawiając je tylko dowolnymi przyprawami, albo z dodatkami – na słodko lub na słono. Skórka tej odmiany jest cienka, dlatego upieczone dynie można jeść w całości.
Jednym z moich ulubionych dodatków do dyni jest jajko (lub samo żółtko). Tym razem w towarzystwie delikatnego prosciutto crudo (prosciutto cotto też będzie bardzo pasować), którego wytopiony tłuszcz dodaje dyni znakomitego, mięsnego smaku.
Dynia mandarynkowa pieczona z żółtkiem – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- 2-4 małe dynie mandarynkowe
- 4-8 jajek (zerówki, wolny wybieg)
- 4-8 plasterków prosciutto (San Daniele lub San Romero) albo innej szynki, którą lubisz
- oliwa extra vergine
- pieprz
- sól
- zioła prowansalskie
- 1 łyżeczka pikantnego pimentonu (mielonej wędzonej papryki)
Dynia mandarynkowa pieczona z żółtkiem – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- W razie potrzeby odłam lub przytnij zdrewniałe ogonki dyni tak, by połówki można było ułożyć płasko i by nie przechylały się na boki.
- Dynie umyj, po czym przekrój wzdłuż na pół. Usuń łyżką gniazda nasienne.
- Ułóż dynie w naczyniu do zapiekania wyłożonym papierem do pieczenia. Skrop oliwą, po czym dłońmi rozprowadź oliwę wewnątrz oraz na skórce dyni.
- Posyp dynie przyprawami i wstaw do piekarnika na 20 minut.
- Wyjmij naczynie z piekarnika. Do każdej połówki dyni włóż plasterek prosciutto (lub innej szynki jaką lubisz) i jedno żółtko jajka. Białka możesz wykorzystać na przykład do usmażenia omletu z samych białek. Żółtko oprósz szczyptą pimentonu.
- Wstaw dynie z powrotem do piekarnika na ok. 10 minut.
- Podawaj gorące.
Sprawdź też inne przepisy: #DYNIA MANDARYNKOWA
Powyższy przepis przygotowałem dla magazynu Kuchnia (publikacja w nr 11/2017)
Wyglądają tak, że trudno się nie zaślinić ??
;-)