Kasza jaglana z warzywami.

Jaglanka z warzywami to znakomite i bardzo proste w przygotowaniu jednogarnkowe danie o pełnym i złożonym smaku. Łączy kaszę jaglaną z podsmażonymi warzywami, a smak podbija dodatek daktyli i soku z pomarańczy.

Kasza jaglana przygotowana w opisany poniżej sposób ma nieco inną strukturę. Pozostaje al dente, jest bardzo delikatnie chrupka, bardziej się praży niż gotuje w klasycznym rozumieniu. Przy okazji przypomnę, że kaszę jaglaną można jeść nie tylko gotowaną, ale także surową uprażoną w piekarniku, np. tak jak w przepisie na rewelacyjną granolę z jaglanki.

Warzywa posiekaj w dość cienkie plasterki, dzięki temu podsmażą się szybciej. Bakłażan możesz pokroić nieco grubiej, ale unikaj krojenia go kostkę. Kawałki bakłażana pod względem kształtu i rozmiaru powinny być zbliżone do pozostałych warzyw.

Używam tu bakłażana odmiany Tsakoniki, o jaśniejszej biało-fioletowej skórce. Jest bardziej zwarty i zawiera mniej wody niż zwykły czarny bakłażan. To warzywo, które mocno chłonie tłuszcz, dlatego smaż bakłażan na niewielkiej ilości oleju.

Słodkie świeże daktyle dodają całości świetnego słodkiego akcentu, który doskonale podbija smak i idealnie łączy się z pozostałymi składnikami. Daktyle – w razie potrzeby – możesz zastąpić na przykład suszonymi morelami (niesiarkowanymi) albo rodzynkami.

Kasza jaglana z warzywami

Kasza jaglana z warzywami

Kasza jaglana z warzywami – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 200 g suchej kaszy jaglanej
  • ok. 3 szklanek gorącego bulionu warzywnego lub wody
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie cukinie
  • 1 bakłażan (najlepiej Tsakoniki)
  • 2-3 szalotki
  • 6 świeżych daktyli Medjool (wypestkowanych) albo 120 g dowolnych innych daktyli
  • 1 pomarańcza
  • 1 ekologiczna niewoskowana cytryna
  • garść listków kolendry lub pietruszki
  • 1 kopiasta łyżeczka kurkumy świeżo startej (korzeń) lub mielonej
  • 1 kopiasta łyżeczka przyprawy ras el hanout (ras el hanout ma niezwykle bogaty aromat, ale w razie potrzeby można zastąpić ją inną mieszanką przypraw – advieh; przepis na advieh poniżej)
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

Kasza jaglana z warzywami – PRZEPIS:

  1. Marchewki przekrój wzdłuż na pół i posiekaj ukośnie w dość cienkie plasterki. Cukinie przekrój wzdłuż na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i posiekaj ukośnie w dość cienkie plasterki. Bakłażan przekrój wzdłuż na ćwiartki i pokrój na niewielkie kawałki. Posiekaj szalotki.
  2. W głębokim rondlu lub w głębokiej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i wrzuć kawałki bakłażana. Podsmaż przez kilka minut (aż się zrumieni). Nie mieszaj zbyt często.
  3. Zdejmij bakłażan z patelni, dodaj trochę oleju i wrzuć marchewkę. Smaż, co jakiś czas mieszając, aż zacznie mięknąć i lekko się rumienić. Dodaj cukinię i smaż, co jakiś czas mieszając, aż cukinia zmięknie. Zdejmij warzywa z patelni.
  4. Podsmaż szalotki na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodaj kaszę, kurkumę i ras el hanout (lub advieh). Podsmaż wszystko przez chwilę, a następnie wlej bulion lub wodę. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
  5. Gotuj, co jakiś czas mieszając, aż kasza wchłonie cały bulion. Sprawdź, czy kasza jest wystarczająco miękka, w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę płynu i gotuj nieco dłużej.
  6. Do kaszy dodaj warzywa i duś przez chwilę, aż się podgrzeją. Następnie dodaj daktyle porwane na mniejsze kawałki, a po chwili sok z całej pomarańczy i skórkę z cytryny (otartej z 1/2 lub całej cytryny – ilość wedle uznania).
  7. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj część listków kolendry i wymieszaj. Pozostałymi listkami kolendry posyp gotowe danie.
  8. By zrobić advieh: wymieszaj 1 łyżeczkę mielonego cynamonu, 1 łyżeczkę świeżo startej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczkę roztartych w moździerzu płatków róż, 1 łyżeczkę roztartego w moździerzu kardamonu i 1/2 łyżeczki mielonego kuminu. Przechowuj w szczelnym słoiku.

Na podstawie przepisu (z moimi modyfikacjami) z wydanej przez Gestalten The Great Outdoors Markusa Sammera. To piękna rzecz, łącząca w jedno książkę kulinarną z ponad setką przepisów i album z mnóstwem podróżniczych zdjęć.

Kasza jaglana z warzywami

Kasza jaglana z warzywami

Kasza jaglana z warzywami