Sałatka z bobu i pomarańczy.
Właśnie z myślą o takich lekkich i orzeźwiających sałatkach w środku zimy warto w sezonie letnim mrozić pyszny, młody i zieloniutki bób! Pomarańcze zaskakująco dobrze komponują się z bobem. O tej porze roku krwistoczerwone i super soczyste pomarańcze z Sycylii smakują najlepiej, ale nie ma przeszkód, by użyć również zwykłych. Do sałatki nie dodaję soli, ponieważ kapary i ser są już wystarczająco słone.
Doskonałym dopełnieniem sałatki jest surowy, tłoczony na zimno olej z nerkowców, który „produkuję” w domowej prasie do oleju Wartmann. Świeżo wyciśnięty olej z tych przepysznych, naturalnie słodkawych orzechów ma kremowy kolor*, wyraziście orzechowy smak, a do tego zawiera mnóstwo cennych dla organizmu składników odżywczych. Wszystko na temat walorów zdrowotnych oleju z nerkowców znajdziesz w tym wpisie: Olej z nerkowców – cud natury.
*Olej z nerkowców lub dowolnych innych orzechów/pestek/nasion możesz wytłoczyć także kilka dni wcześniej i odstawić. Wówczas gotowy olej będzie wyglądać inaczej – po kilku dniach od wytłoczenia, gdy osady opadną na dno, olej stanie się klarowny i złocisty w kolorze, tak jak tutaj.
Sałatka z bobu i pomarańczy – SKŁADNIKI na 2 porcje:
Olej z nerkowców
- ok. 200 g orzechów nerkowca (posiekanych) do wytłoczenia surowego pełnowartościowego oleju
Sałatka
- 4-5 czerwonych pomarańczy sycylijskich (w zależności od wielkości)
- 300 g bobu (u mnie: blanszowany i zamrożony latem, waga po ugotowaniu i obraniu ze skórki)
- duża garść listków mięty
- 2 zielone marynowane papryczki chili (z zalewy); świeża chili też będzie OK
- 3 łyżki kaparów
- garść orzechów pecan (mogą być również na przykład nerkowce lub orzechy włoskie)
- olej z nerkowców wytłoczony na zimno w domowej prasie do oleju Wartmann (albo oliwa extra vergine)
- trochę długo dojrzewającego Pecorino (np. z pieprzem) lub inny podobny ser
Sałatka z bobu i pomarańczy – PRZEPIS:
- Używając domowej prasy do oleju Wartmann wytłocz surowy olej z nerkowców. Zużywam około 200 g posiekanych nerkowców, z których otrzymuję taką ilość oleju, jaką w całości dodaję do sałatki.
- Jeżeli – tak jak ja – używasz mrożonego bobu, po rozmrożeniu podgrzej go na parze (około 3 minuty), po czym ostudź pod zimną bieżącą wodą. Świeży bób ugotuj (3 minuty) i obierz ze skórki.
- Pomarańcze okrój ze skórki i albedo, po czym pokrój owoce na plastry. Plastry pomarańczy ułóż na talerzach.
- Do miski z bobem dodaj kapary, posiekane papryczki chili, pokruszone orzechy pecan oraz listki mięty (najładniejsze i najdrobniejsze listki odłóż). Wlej świeżo wyciśnięty olej z orzechów nerkowca i wymieszaj.
- Porcje bobu przełóż na talerze z plastrami pomarańczy. Dodaj płatki Pecorino lub innego sera (uzyskasz je przy pomocy nożyka do Parmigiano) oraz odłożone wcześniej listki mięty, gotowe!