Sałatka z bobu i pomarańczy.

Właśnie z myślą o takich lekkich i orzeźwiających sałatkach w środku zimy warto w sezonie letnim mrozić pyszny, młody i zieloniutki bób! Pomarańcze zaskakująco dobrze komponują się z bobem. O tej porze roku krwistoczerwone i super soczyste pomarańcze z Sycylii smakują najlepiej, ale nie ma przeszkód, by użyć również zwykłych. Do sałatki nie dodaję soli, ponieważ kapary i ser są już wystarczająco słone.

Doskonałym dopełnieniem sałatki jest surowy, tłoczony na zimno olej z nerkowców, który „produkuję” w domowej prasie do oleju Wartmann. Świeżo wyciśnięty olej z tych przepysznych, naturalnie słodkawych orzechów ma kremowy kolor*, wyraziście orzechowy smak, a do tego zawiera mnóstwo cennych dla organizmu składników odżywczych. Wszystko na temat walorów zdrowotnych oleju z nerkowców znajdziesz w tym wpisie: Olej z nerkowców – cud natury

*Olej z nerkowców lub dowolnych innych orzechów/pestek/nasion możesz wytłoczyć także kilka dni wcześniej i odstawić. Wówczas gotowy olej będzie wyglądać inaczej – po kilku dniach od wytłoczenia, gdy osady opadną na dno, olej stanie się klarowny i złocisty w kolorze, tak jak tutaj.

Sałatka z bobu i pomarańczy

Sałatka z bobu i pomarańczy

Sałatka z bobu i pomarańczy

Sałatka z bobu i pomarańczy

Sałatka z bobu i pomarańczy

Sałatka z bobu i pomarańczy

Sałatka z bobu i pomarańczy – SKŁADNIKI na 2 porcje:

Olej z nerkowców

  • ok. 200 g orzechów nerkowca (posiekanych) do wytłoczenia surowego pełnowartościowego oleju

Sałatka

  • 4-5 czerwonych pomarańczy sycylijskich (w zależności od wielkości)
  • 300 g bobu (u mnie: blanszowany i zamrożony latem, waga po ugotowaniu i obraniu ze skórki)
  • duża garść listków mięty
  • 2 zielone marynowane papryczki chili (z zalewy); świeża chili też będzie OK
  • 3 łyżki kaparów
  • garść orzechów pecan (mogą być również na przykład nerkowce lub orzechy włoskie)
  • olej z nerkowców wytłoczony na zimno w domowej prasie do oleju Wartmann (albo oliwa extra vergine)
  • trochę długo dojrzewającego Pecorino (np. z pieprzem) lub inny podobny ser

Sałatka z bobu i pomarańczy – PRZEPIS:

  1. Używając domowej prasy do oleju Wartmann wytłocz surowy olej z nerkowców. Zużywam około 200 g posiekanych nerkowców, z których otrzymuję taką ilość oleju, jaką w całości dodaję do sałatki.
  2. Jeżeli – tak jak ja – używasz mrożonego bobu, po rozmrożeniu podgrzej go na parze (około 3 minuty), po czym ostudź pod zimną bieżącą wodą. Świeży bób ugotuj (3 minuty) i obierz ze skórki.
  3. Pomarańcze okrój ze skórki i albedo, po czym pokrój owoce na plastry. Plastry pomarańczy ułóż na talerzach.
  4. Do miski z bobem dodaj kapary, posiekane papryczki chili, pokruszone orzechy pecan oraz listki mięty (najładniejsze i najdrobniejsze listki odłóż). Wlej świeżo wyciśnięty olej z orzechów nerkowca i wymieszaj.
  5. Porcje bobu przełóż na talerze z plastrami pomarańczy. Dodaj płatki Pecorino lub innego sera (uzyskasz je przy pomocy nożyka do Parmigiano) oraz odłożone wcześniej listki mięty, gotowe!

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Czytaj też:

Sałatka z bobu i pomarańczy

Sałatka z bobu i pomarańczy