Brukselka cytrynowa.
Jeszcze jeden patent na małe zielone kapustki: brukselka cytrynowa. To ultra łatwe i bardzo proste roślinne danie z brukselką w roli głównej zawiera tylko jeden genialny dodatek – kiszoną cytrynę. Kiszona cytryna naprawdę pasuje praktycznie do wszystkiego, i jak na prawdziwie magiczną przyprawę przystało, dodaje tu mnóstwo smaku, zarówno słonego, jak i kwaśnego, co doskonale współgra z małymi kapustkami. Kwaśny smak podkręcam dodatkowo sokiem z limonki, który świetnie przełamuje słodycz duszonej szalotki. Do tego jeszcze tylko trochę aromatycznych przypraw (nie rezygnuj z gałki muszkatołowej) i gotowe!
Jeżeli nie znasz smaku kiszonych cytryn i z jakiegoś powodu obawiasz się zrobić je samodzielnie w domu, zacznij od gotowych – w sklepach internetowych można kupić dobrej jakości marokańskie kiszone cytryny, które smakują jak należy (choć domowe zawsze są lepsze).
Tu znajdziesz więcej przepisów z kiszoną cytryną
Brukselka cytrynowa – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- około 1 kg brukselki
- 2-3 duże szalotki
- kiszona cytryna z tego przepisu
- sok z 1 limonki
- duża garść posiekanej natki kolendry
- przyprawy: ½ łyżeczki czarnego pieprzu rozgniecionego w moździerzu, ½ gałki muszkatołowej rozgniecionej w moździerzu, ½ łyżeczki ziela angielskiego rozgniecionego w moździerzu, ½ łyżeczki kminu rzymskiego rozgniecionego w moździerzu
- suszona papryczka chili, pokruszona
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
Brukselka cytrynowa – PRZEPIS:
- Przygotuj brukselki: usuń brzydsze zewnętrzne listki i przepłucz.
- W głębokiej patelni podduś na oliwie posiekane szalotki do miękkości. Gotowe zdejmij z patelni.
- W tym czasie brukselki ugotuj al dente na parze (około 10 minut).
- Lekko ostudzone brukselki przekrój na połówki. Najmniejsze sztuki pozostaw w całości.
- Do tej samej głębokiej patelni, w której smażyły się szalotki, wrzuć brukselki. Smaż pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż ładnie się zarumienią i zmiękną.
- Pod koniec smażenia dodaj uduszone wcześniej szalotki, wszystkie przyprawy oraz kiszoną cytrynę, pokrojoną na niewielkie kawałki. Smaż jeszcze przez chwilę (2-3 minuty), mieszając.
- Zdejmij patelnię z ognia, dodaj posiekaną kolendrę, sok z limonki i trochę oliwy. Wymieszaj, gotowe.