- szklanka mąki kasztanowej (pojemność szklanki - ok. 200 ml)
- szklanka wody (pojemność szklanki - ok. 200 ml)
- szczypta soli
- 250 g ricotty
- tłuszcz do smażenia (tu: organiczny nierafinowany olej kokosowy)
- opcjonalnie: konfitura dobrej jakości (maksimum owoców, minimum cukru i innych słodzików)
Naleśniki włoskie z mąki kasztanowej. Bez jajek, bez glutenu – za to z kremową ricottą.
O zaletach i wyjątkowym smaku mąki kasztanowej (SPRAWDŹ PRZEPISY) pisałem już nieraz.
Podany tu dziś rdzennie włoski przepis charakteryzuje się tym, że do przygotowania naleśników (ciacci) wystarcza wyłącznie woda i mąka (obowiązkowo – kasztanowa).
Klasycznym dodatkiem do ciacci jest naturalna ricotta.
Konfitura (tu: z owoców leśnych) to odstępstwo, ale moim zdaniem doskonale komponuje się z ricottą. Jeśli uznasz, że takie połączenie Ci nie odpowiada, pozostań przy serze.
PRZEPIS:
1. Do miski wsyp mąkę kasztanową przesianą uprzednio przez sito. Dodaj wodę oraz sól. Zmiksuj przy pomocy ręcznego miksera (lub robota kuchennego). W ten sposób uzyskasz dość płynne ciasto, nieco bardziej gęste niż klasyczne ciasto naleśnikowe.
2. Na środek rozgrzanej, natłuszczonej patelni wlej, używając dużej łyżki, porcję ciasta.Ciacci są mniejsze niż klasyczne naleśniki, dlatego nie staraj się rozprowadzać ciasta aż po krańce ścianek patelni (chyba, że używasz patelni o odpowiedniej, niewielkiej średnicy – ok. 20 cm). Smaż przez chwilę, po czym odwróć na drugą stronę. Gotowy naleśnik zsuń na talerz.
3. W ten sam sposób usmaż kolejne naleśniki, aż zużyjesz całe ciasto. Gotowe naleśniki utrzymuj w cieple, ale wiem z doświadczenia, że równie pyszne są także na zimno.
4. Ciacci najsmaczniejsze będą wtedy, gdy podasz je z miękką, kremową ricottą oraz niewielką porcją owocowej konfitury dobrej jakości.
Smacznego!
Ciacci to specjalność włoskiego regionu Emilia-Romagna, są popularne także we wschodniej Toskanii, w tym w okolicach PISTOI i LUKKI (CZYTAJ – MIĘDZY PISTOIĄ A LUKKĄ).
Ach ta ricotta! Ona wpasowuje się tu idealnie ;)
Zdecydowanie:-)
Ekstra, w weekend będą na śniadanie :)
Mąka i woda, genialne w swej prostocie. Jak cała kuchnia włoska:)
Fajna nazwa;) apetyczne, na pewno zrobimy!
Świetne, w planie na sobotnie śniadanie :)
Już je lubię :D
Idealne! Bez jajek, bez mleka. Cudowne po prostu:)
Muszę je zrobić :) Zachciało mi się naleśników i pomyślałam, że skorzystam z Twojego przepisu :) Wybrałam już 3 przepisy na naleśniki, które wywołały u mnie ślinotok :D
Muszę tylko kupić mąkę kasztanową :) Potrzebuję także mąkę z ciecierzycy jednak nigdzie jej nie widziałam :( Gdzie mogę ją zakupić ??
Coś mnie ostatnio wzięło na bezgluten i jakoś mi tak lżej z tym :D
Niesamowicie pyszne naleśniki, a to tylko z mąki i wody. Super!!!
Idealne wegańskie naleśniki, uwielbiam ten przepis. Zawsze się udają i są przepyszne
Genialne w swej prostocie :D
Szczerze, nie bardzo wierzyłam, że tylko z mąki i wody usmażę naleśniki, ale udały się rewelacyjnie. Pyszne, lekkie, i nie dość, że bezglutenowe, to jeszcze totalnie wegańskie. Super przepis, dzięki*)
Super
Niesamowite, że bez jajek, będę próbować
Ale super!
Chyba muszę zaprzyjaźnić się z tą mąką, świetny przepis bez glutenu
Są pyszne, ale strasznie ciężko się je smaży. Okropnie przywierają. Jest na to jakiś sposób?
Zmienić patelnię na lepszą:-) Ciacci smażą się bardzo łatwo, mąka kasztanowa generalnie jest wdzięczna w użyciu:-)