- 1/2 główki sałaty strzępiastej
- niewielka kiść czerwonych winogron
- ok. 150-200 g świeżych fig
- ok. 200 g dojrzewającego sera dobrej jakości
- solidny chlust czerwonego wytrawnego wina (tu: Rioja Joven)
Sałata, owczy ser plus gorący sos figowo-winogronowy na bazie czerwonego wytrawnego wina – czyli ciąg dalszy FiK-owego gotowania w Barcelonie.
Lubię figi i winogrona na ciepło, dlatego połączyłem je w sosie na bazie wina. Do tego klasyczne zestawienie twardego, dojrzewającego sera i sałaty.
Prostota w każdym calu, tym bardziej, że kombinowaniu nie sprzyjało ani bardzo skromne wyposażenie kuchni, ani też okoliczności. Urlop rządzi się swoimi prawami, w których nie ma miejsca na zbyt długie przesiadywanie w kuchni:-)
Inne proste przepisy z Barcelony, oparte na lokalnych składnikach z targów i małych sklepików, które jednocześnie bez większych problemów można również nabyć w Polsce, znajdziesz pod poniższymi linkami:
PRZEPIS:
1. Pokrój figi na kawałki, a winogrona na połówki.
2. Wrzuć owoce na patelnię i dodaj solidny chlust wina. Duś całość, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje i nabierze smaku.
3. W tym czasie na talerzach rozłóż liście sałaty i ułóż plastry sera.
4. Ser polej gorącym sosem prosto z patelni.
Smacznego!
Hey! Do you use Twitter? I’d like to follow you!
Piękne!
Że Ci się chciało na urlopie… ale fajnie wygląda, zjadłabym, nie powiem, że nie ;)
A ja lubię jablka w cieście. Zrobisz?
Zajebisty pomysł z tym winem do sosu, pozdrawiam
Z tego co pamiętam, FiK to zaprawione winem danie spożywał na śniadanie na wakacjach w Barcelonie? Winem popijając;)
Dobrze pamiętasz:-)
Zrobiłam. Bez fig, z samymi winogronami i camembertem, ale i tak wyszło rewelacyjnie. Było mi autentycznie smutno, kiedy już zjadłam swoją porcję;)
Lubię to fikowe winne szaleństwo. Też kocham wino:)
Zazdraszczam wycieczki ;)
Głodna się zrobiłam
Zatęskniłam za figami…
Jakiego użył Pan Facet sera i jakim ewentualnie można go zastąpić ? ;)
To był – o ile mnie pamięć nie myli – półdojrzały (semi curado) hiszpański owczy ser (we wpisie jest zdjęcie sera w przekroju), ale możesz użyć dowolnego ulubionego sera – dojrzałego, półdojrzałego, pleśniowego, a nawet mozzarelli. Im bardziej dojrzały ser, tym bardziej wyrazisty smak – wybór powinien zależeć od tego, jakie smaki najbardziej Ci odpowiadają:-) pozdrawiam
Ser z owocami = LOVE