- 11 suszonych śliwek wędzonych
- 30 świeżych daktyli (tu: irańskie, ok. 300 g przed wypestkowaniem)
- 3-4 łyżki surowego kakao (tu: Surovital)
Trufle bez czekolady to błyskawiczny i łatwy w przygotowaniu deser. Wystarczą tylko 3 składniki!
Do przygotowania takich trufli potrzebujesz tylko śliwek, dobrej jakości daktyli i kakao. Zrobisz je w kwadrans całkowicie na zimno.
Używam tu miękkich, aromatycznych polskich suszonych wędzonych śliwek (z targu pod Halą Mirowską, gdzie można je dostać przez cały sezon jesienno-zimowy), świeżych irańskich daktyli, których słodycz znakomicie równoważy wytrawny smak śliwek oraz gorzkiego surowego kakao, które – z uwagi na to, że jest prażone w niskiej temperaturze – jest naturalnie słodkawe w smaku (nie ma w nim goryczki typowej dla ciemnego – klasycznego – gorzkiego kakao).
Przepis jest bezglutenowy i wegański.
PRZEPIS:
1. Z suszonych śliwek uformuj w palcach kulki – nie muszą być idealnie okrągłe ani tej samej wielkości; gotowe odłóż na talerz (ZOBACZ).
2. Daktyle zmiksuj w mikserze ręcznym na pastę. W braku miksera możesz również porwać je w palcach na małe kawałki i ugniatać jak ciasto do momentu, aż przybiorą postać pasty.
3. Suszone śliwki oblepiaj kolejno masą daktylową i odkładaj na talerz (ZOBACZ).
4. Do małej miseczki wsyp 3-4 łyżki kakao i obtaczaj w nim kolejno trufle. Gotowe odłóż na talerz i wstaw na godzinę do lodówki (ZOBACZ).
Smacznego!
WOW, super świąteczne, uwielbiam wędzone śliwy:D
też ostatnio robiłam takie trufle z dodatkiem śliwek, ale bez daktyli… te wyglądają wprost pysznie!
Przepis wygląda na łatwy, chyba się za to zabiorę
A skąd mogę wziąć świeże daktyle?
Z targu, dobrze zaopatrzonego warzywniaka albo… z carrefoura;-) W Warszawie bywają w sklepach tej sieci, dział z warzywami, standy z bakaliami (nie na półkach).
Mega
Tylko 3 składniki? Nawet nie wpadłabym, że tak się da! :D
:-) im mniej składników, tym lepiej!
Znakomite, na pewno skorzystam z pomysłu
Chcę. Teraz!
Świetny wegański smakołyk, dziękuję:)))
Gdzie kupujesz bakalie?
Pod Halą Mirowską
Ten przepis to spełnienie moich marzeń, trufle bez czekolady, fantastyczne:)))
Niesamowite, super pomysł. Znowu:D
Zrobiłam dzisiaj i szczerze polecam :) W hali targowej obok mojego domu bez problemu dostałam świeże daktyle i suszone śliwki. Pastę daktylową spokojnie zrobiłam gniotąc je palcami. Wyszło poprostu genialne. Idealne żeby na prezent dać jak się przychodzi w odwiedziny albo zjeść oczywiście samemu :)
Zrobiłam, będą dziś pełnić rolę lekkiego zdrowego deseru. Bardzo fajny imprezowy przepis. Takie słodkie trufelki są znacznie poręczniejsze niż ciasto i do tego robią się bardzo szybko. Walczę ze sobą, żeby nie podjeść od razu;)
Mam pytanie: czy kakao można zastąpić karobem? Moja wnusia uczulona jest na czekoladę.
Tak, można. Pozdrawiam
Rewelacja, nie spotkałam jeszcze takiego przepisu:)
Pycha, jadłbym
Są przepyszne :)
Świetny pomysł na zdrowy deser, idealny dla alergika
w wersji imprezowej warto dodać do masy daktylowej likier ; )
Albo inny mocny alkohol:-) świetny pomysł!