• 11 suszonych śliwek wędzonych
  • 30 świeżych daktyli (tu: irańskie, ok. 300 g przed wypestkowaniem)
  • 3-4 łyżki surowego kakao (tu: Surovital)

Trufle bez czekolady to błyskawiczny i łatwy w przygotowaniu deser. Wystarczą tylko 3 składniki!

Do przygotowania takich trufli potrzebujesz tylko śliwek, dobrej jakości daktyli i kakao. Zrobisz je w kwadrans całkowicie na zimno.

Używam tu miękkich, aromatycznych polskich suszonych wędzonych śliwek (z targu pod Halą Mirowską, gdzie można je dostać przez cały sezon jesienno-zimowy), świeżych irańskich daktyli, których słodycz znakomicie równoważy wytrawny smak śliwek oraz gorzkiego surowego kakao, które – z uwagi na to, że jest prażone w niskiej temperaturze – jest naturalnie słodkawe w smaku (nie ma w nim goryczki typowej dla ciemnego – klasycznego – gorzkiego kakao).

Przepis jest bezglutenowy i wegański.

Trufle z wedzonej sliwki L_08

Trufle z wedzonej sliwki L_03

PRZEPIS:

1. Z suszonych śliwek uformuj w palcach kulki – nie muszą być idealnie okrągłe ani tej samej wielkości; gotowe odłóż na talerz (ZOBACZ).

2. Daktyle zmiksuj w mikserze ręcznym na pastę. W braku miksera możesz również porwać je w palcach na małe kawałki i ugniatać jak ciasto do momentu, aż przybiorą postać pasty.

3. Suszone śliwki oblepiaj kolejno masą daktylową i odkładaj na talerz (ZOBACZ).

4. Do małej miseczki wsyp 3-4 łyżki kakao i obtaczaj w nim kolejno trufle. Gotowe odłóż na talerz i wstaw na godzinę do lodówki (ZOBACZ).

Smacznego!

Trufle z wedzonej sliwki L_01

Trufle z wedzonej sliwki L_05