• ok. 500 g ziemniaków
  • 2 duże szalotki lub kilka małych
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 6 jajek
  • 1/3 pęczka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa extra vergine

Omlet ziemniaczany po katalońsku. Tylko cztery podstawowe składniki, czyli moja wersja świetnego hiszpańskiego omletu z ziemniaków i jajek. Bez mąki.

Podczas ostatniej wizyty w Barcelonie bardzo polubiliśmy bar tapas o nazwie Bar Celta Pulperia przy Carrer de la Princesa. Wśród całego szeregu przepysznych tapas szczególnie przypadł nam do gustu serwowany tam ogromnych rozmiarów omlet. Nigdy wcześniej nie widziałem tak grubego omletu, który właściwie bardziej niż omlet przypominał… idealnie ukształtowaną solidną gomółkę sera.

Kiedy ktoś zamawiał porcję omletu, obsługa odkrawała konkretny kawałek (jak z tortu) i serwowała go po szybkim podgrzaniu. Nie mam pojęcia, w jaki sposób kucharz przygotowywał tak gigantyczny omlet, ani też jak udawało mu się osiągnąć ten jakże imponujący rozmiar i kształt przy jednoczesnym zachowaniu odpowiedniej konsystencji całości. Tak czy owak, przysmak ten fotografowali smartfonami zarówno turyści, jak i lokalsi;-)

Kelner zdradził nam, na jakich składnikach bazuje przepis. Okazało się, że lista jest krótka: ziemniaki, cebula, papryka i jaja. Plus przyprawy. Jako że omlet jest bezglutenowy, postanowiłem odtworzyć ten przepis w domu, samodzielnie dobierając proporcje.

Nawet nie próbowałem porywać się na osiągnięcie jego oryginalnej grubości:

omlet

Kluczowy był smak i mam wrażenie, że udało mi się go odtworzyć całkiem wiernie. Nic rzecz jasna nie może równać się z oryginalnym daniem, którego smak podkręcała dodatkowo wyjątkowa pod każdym względem świetna atmosfera gwarnego baru, dobre towarzystwo, butelka (albo dwie) Riojy lub innego fajnego miejscowego wina czy kęs tego lub innego tapas.

tapas

Jeśli nie dysponujesz szalotkami, spokojnie możesz użyć zwykłej cebuli (1 mała lub 1/2 dużej). Ziemniaki możesz ugotować wcześniej albo użyć tylko lekko przestudzonych. Omlet najlepiej zjeść na ciepło, ale na zimno także jest bardzo smaczny.

Omlet katalonski L_06

Omlet katalonski L_07

PRZEPIS:

1. W osolonej wodzie ugotuj do miękkości obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki (ok. 12-15 minut).

2. Odcedź ziemniaki i odstaw do przestygnięcia.

3. W międzyczasie posiekaj szalotki, a paprykę pokrój w drobną kostkę.

4. Na natłuszczonej patelni podduś szalotki – mieszając (nie smaż ich, szalotka nie powinna nabrać brązowego koloru) – przez kilka minut, a następnie dodaj paprykę. Duś całość do momentu, aż papryka i szalotki zmiękną całkowicie, a cebula nabierze słodkiego smaku.

5. W misce dokładnie rozgnieć ziemniaki wraz z niewielką ilością oliwy, dodaj cebulę z papryką, posiekaną pietruszkę i wymieszaj.

6. W drugiej misce roztrzep jajka i dodaj do ziemniaków. Dokładnie wymieszaj całość, dopraw solą i pieprzem.

7. Wlej masę na natłuszczoną patelnię i smaż pod przykryciem, aż spód dobrze się zetnie, a wierzch zacznie tężeć (ok. 6 minut lub nieco więcej – sprawdź przy pomocy łopatki, czy konsystencja omletu jest dobra).

8. Ostrożnie zsuń omlet na duży talerz, przykryj patelnią (jeśli obawiasz się, że omlet może przywrzeć do patelni, natłuść ją wcześniej) i odwróć talerz z patelnią na drugą stronę.

9. Smaż drugą stronę omletu pod przykryciem, aż będzie gotowy (ok. 4 minuty lub więcej).

10. Sprawdź łopatką, czy omlet dobrze odchodzi od dna patelni, przykryj ją talerzem i obróć całość. Możesz też zsunąć omlet na talerz, ale moim zdaniem po odwróceniu, ze względu na kształt nadany przez rozszerzające się ku górze ścianki patelni, będzie wyglądać lepiej.

11. Odstaw na kilka minut do przestygnięcia.

Smacznego!

Omlet katalonski L_02

Omlet katalonski L_04