• 20 owoców agrestu
  • ok. 200 g daktyli (waga z pestkami)
  • 3-4 łyżki surowego kakao
  • 50 g pistacji (drobno posiekanych)

Trufle bez czekolady czyli agrest w daktylowej otoczce i dwa rodzaje posypek: pistacjowa i kakaowa.

To zdrowy, pyszny, błyskawiczny i łatwy do przygotowania deser. Jedyne, czego potrzebujesz, to słodki dojrzały agrest, świeże daktyle (irańskie lub izraelskie – coraz łatwiej można dostać je na targu), dobre gorzkie (tu: surowe) kakao i pistacje. Trufle zrobisz dosłownie w kwadrans, a do tego całkowicie na zimno.

Trufle z agrestem L_06

Ten przepis to wypadkowa inspiracji z kilku poprzednich przepisów na trufle. Owocowy środek pojawiał się już w truflach z malinami (TRUFLE MALINOWE) i czereśniami (TRUFLE Z CZEREŚNIAMI), a daktylowa otoczka – w truflach śliwkowych bez czekolady (TRUFLE ŚLIWKOWE).

Używam tu świetnych małych owoców agrestu, świeżych irańskich daktyli, których słodki smak do złudzenia przypominający toffi doskonale kontrastuje z agrestem oraz dwóch posypek: zielonych pistacji i gorzkiego surowego kakao, które – z uwagi na to, że jest prażone w niskiej temperaturze – jest jaśniejsze i naturalnie słodkawe w smaku (nie ma w nim goryczki typowej dla ciemnego – klasycznego i ciemnego – gorzkiego kakao).

Przepis jest bezglutenowy i wegański. Nie zawiera dodatku cukru.

Z podanych proporcji przygotujesz ok. 20 sztuk. Jedna trufla ma ok. 35 kcal – to najbardziej dietetyczne trufle świata;-)

PRZEPIS:

1. Agrest opłucz i osusz na papierowym ręczniku (ZOBACZ).

2. Daktyle porwij w palcach na kawałki i ugniataj jak ciasto. Po kilku minutach przybiorą konsystencję gęstej kleistej pasty przypominającej toffi. Jeśli używasz daktyli innych niż świeże irańskie lub izraelskie, możesz zmiksować je w mikserze ręcznym na pastę (jeśli będą zbyt suche, dodaj odrobinę wody).

3. Owoce agrestu oblepiaj kolejno masą daktylową i odkładaj na talerz (ZOBACZ).

4. Do małych miseczek wsyp, odpowiednio, 3-4 łyżki kakao oraz bardzo drobno posiekane pistacje i obtaczaj w nich kolejno trufle. Gotowe odkładaj na talerz, po czym wstaw trufle na minimum godzinę do lodówki.

Smacznego!

Trufle z agrestem L_01