• ok. 400 g ugotowanego i obranego ze skórki bobu
  • 100 g komosy ryżowej (quinoa, tu: czerwona)
  • 12 jaj przepiórczych
  • masło i olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • nasiona kolendry
  • owoce kopru włoskiego
  • gałka muszkatołowa
  • gorczyca (czarna i biała albo jedna z nich)
  • świeże listki mięty, oregano i tymianku

Bób smażony z komosą ryżową i sadzonymi jajami przepiórczymi.

Nieskomplikowane sezonowe danie z trzech głównych składników – fantastycznie zielonego bobu, komosy ryżowej i przepiórczych jajek. Minimalistyczne i bardzo smaczne.

Uwielbiam smażony bób, który ma tę zaletę, że przyrządzając go w ten sposób można nadać mu cały szereg nietuzinkowych nut smakowych. Możesz ugotować większą ilość bobu, obrać go ze skórki i usmażyć z najróżniejszymi dodatkami, przyprawami i ziołami. Za każdym razem będzie smakować inaczej, a co więcej smażenie nie pozbawia bobu wspaniałego soczyście zielonego koloru.

Do bobu nie musisz dodawać żadnych dodatków albo też możesz ograniczyć się do jednego. Tutaj taką rolę doskonale spełnia pyszna komosa ryżowa, która pod wpływem obróbki termicznej na patelni nabiera fajnej chrupkości. Do tego jeszcze tylko zawsze znakomite sadzone jajka i gotowe.

 

Bob komosa jaja sadzone L_02

PRZEPIS:

  1. Przepłucz dokładnie komosę pod bieżącą wodą i ugotuj (ok. 12-15 minut) w proporcji jedna część komosy na dwie części wody.
  2. Ugotowany (jeśli jest świeży i młody – wystarczy ok. 4 minut) i obrany ze skórki bób wrzuć na rozgrzaną i natłuszczoną (olejem lub masłem z olejem) patelnię. Dodaj sól, pieprz, solidną szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej oraz rozgniecione w moździerzu kolendrę, gorczycę i koper włoski. Smaż, mieszając, przez 2-3 minuty.
  3. Przełóż na patelnię ugotowaną quinoę i smaż całość, mieszając, jeszcze przez 2-3 minuty. Zdejmij z ognia i dodaj sporą ilość świeżych listków mięty, oregano i tymianku.
  4. Usmaż na maśle sadzone jajka przepiórcze.
  5. Wyłóż bób z komosą na półmisek lub talerze i dodaj usmażone jajka.

Smacznego!

Bob komosa jaja sadzone L_01

Bob komosa jaja sadzone L_05

Bob komosa jaja sadzone L_08