- 4 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego (przed rozpuszczeniem)
- 6 łyżek odtłuszczonej bezglutenowej mąki kokosowej
- 6 łyżek odtłuszczonego mielonego lnu
- 300 ml wody mineralnej
- 170 g orzechów włoskich
- 110 g nasion słonecznika
- 70 g migdałów (wcześniej zblanszowanych)
- 80 g siemienia lnianego
- 70 g jagód goji
- 100 g śliwek suszonych
- 80 g nerkowców
- 2 łyżki płatków gryczanych
- szczypta soli
Chleb?
Przywiązani do czystości definicji wszelakich językowi puryści zaraz pewnie się oburzą, że coś, w czym nie ma krzty pszenicy czy żyta i zakwasu albo drożdży, chlebem zwać się nie ma prawa.
Przy okazji niedawnego spaceru w ogrodzie botanicznym w Powsinie usłyszeliśmy taki oto fragment wymiany poglądów na temat chleba bez mąki (nieopodal ulokowane było małe stoisko z pieczywem, oferujące m.in. chleb opisany jako bez mąki, ale glutenowy):
„Czy widziałeś opis tego chleba? Chleb bez mąki. Jak bez mąki, to znaczy z czego? Może z kurzu i z popiołu. Hahaha, hehehe”. Jeśli zaliczasz się do grupy „chleb bez mąki, buahahaha” – nie czytaj dalej.
;-)
Jeśli natomiast jesteś otwarty na kulinarne eksperymenty i szukasz fajnego przepisu na bezglutenowy chleb z orzechów, nasion i bakalii – ten wpis jest właśnie dla Ciebie.
Chleb jest przepyszny. Bogactwo składników sprawia, że spokojnie można go jeść bez dodatków. I tak właśnie go jedliśmy – jak mega zdrowe quasi-ciasto. Kromki same w sobie smakują naprawdę świetnie, niczego więcej im nie trzeba. Nie jest też zbyt słodki, więc dobrze skomponuje się z dowolnymi dodatkami.
Chleb przechowywałem w lodówce. Zjedliśmy go (w 2 osoby) w ciągu 5 dni – co najmniej tyle czasu można go przechowywać bez obaw.
Podane proporcje składników wystarczają na jeden bochenek, do którego idealnie nadaje się standardowa forma keksowa (u mnie o wymiarach: dł. 25 x szer. 13 cm i głębokość 8,5 cm).
PRZEPIS:
- Suche składniki wymieszaj w misce (w tym jagody goji i suszone śliwki).
- W niedużym rondlu podgrzej olej kokosowy do całkowitego rozpuszczenia.
- Do miski z suchymi składnikami wlej wodę i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj rozpuszczony olej kokosowy i dokładnie wymieszaj.
- Formę do ciasta (u mnie ceramiczna forma keksowa o wymiarach 13 x 25 cm, taka sama jak użyta TUTAJ) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy, dobrze ugnieć i wstaw do lodówki na noc.
- Następnego dnia wyjmij masę na chleb z lodówki mniej więcej na godzinę przed wstawieniem do piekarnika.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni – przez 30 minut w formie, a następnie przez kolejne 30 minut wyjęte z formy – na papierze wyłożonym na blachę do pieczenia. UWAGA: Po 15 minutach od wyjęcia chleba z formy możesz przykryć go w piekarniku folią aluminiową – dzięki temu dobrze się dopiecze, a bakalie w górnej warstwie nie spieką się nadmiernie (zawarta w nich fruktoza pod wpływem gorąca karmelizuje się).
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw chleb do ostygnięcia (na co najmniej 2 godziny). Po tym czasie chleb można kroić w kromki (jeśli dobrze nie ostygnie, jest ryzyko, że będzie się kruszyć).
- Chleb waży ok. 1100 gramów i dzieli się na ok. 17 grubych kromek. Kromka waży ok. 65 gramów i ma ok. 280 kcal.
PRZED:
PO:
Kromki są zwarte i bardzo kolorowe;-) ZOBACZ TUTAJ
Świetny, wygląda jakby miał moc przedłużania życia :P
Może ma ;-)
Wygląda jak obłędne i zdrowe przy okazji ciasto, zjadłabym z rozkoszą…
Zakochałam się!
Jest tego wart! ;-)
wygląda świetnie chętnie bym sprónowała:)
Doskonały
Doskonaly, jest jednak pewien problem – obawiam sie, ze moglaby go zjesc o wiele za duzo na raz ;) wyglada fantastycznie
DOBRZE NADZIANY! :D
Jak ciasto :)
Wygląda obłędnie, smak pewnie jeszcze lepszy!
Nie mogę zaprzeczyć:-)
Wygląda pięknie, a smakuje na pewno obłędnie. Takie składniki to niebo:)
NIESAMOWITY
:-) nie przeczę
Czym mogę zastapic sliwki? Suszone owoce ogólnie? Czy po prostu dodac innych nasion czy orzechow wiecej?
Witam.
Czym mogę zastąpić śliwki? Ogólnie suszone owoce. Czy wystarczy dodać więcej innych składników?
Dziękuje
Suszone owoce można zastąpić dowolnymi ziarnami. Być może trzeba będzie dodać wówczas nieco więcej tłuszczu i siemienia lnianego – jako lepiszcza.
Czym zastąpić płatki gryczane? I żeby to nie było zboże. Może mąką kokosową?
Można po prostu je pominąć, mąka kokosowa też będzie OK.