• ok. 1,3 kg truskawek
  • 3 duże dojrzałe banany
  • 2 łyżki miodu (tu: Manuka)

Prawdziwy sorbet truskawkowy – z samych owoców i odrobiny miodu. Najlepszy, najszybszy, najprostszy.

Sorbet to świetny i bardzo orzeźwiający mrożony deser, idealny na upalne dni. Jest również znacznie zdrowszy i lżejszy od klasycznych lodów.

Przygotowuje się go z zamrożonych owoców (zwykle w postaci puree) z dodatkiem wody albo soku oraz ewentualnie cukru. W prawdziwym sorbecie nie powinno być żadnych produktów mlecznych. „Sorbet” z dodatkiem mleka, jogurtu czy śmietany to nie sorbet.

Do przygotowania tego sorbetu nie potrzebujesz maszyny do lodów. Nie musisz niczego po wielokroć wyjmować z zamrażarki, mieszać i ponownie do niej wstawiać. Przepis jest szybki, prosty i wymaga tylko 3 składników. Do dzieła! ;-)

Sorbet truskawkowy L_03

Sorbet truskawkowy L_07

1. Truskawki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i usuń z nich szypułki.

2. Banany obierz ze skóry i porwij na kawałki.

3. Do blendera wrzuć truskawki i zmiksuj na gładko. W zależności od rozmiaru kielicha blendera, ewentualnie miksuj owoce partiami. Soczyste dojrzałe truskawki bez problemu dadzą się zmiksować bez dodatku wody (lub soku), ale jeśli Twój blender nie podoła wyzwaniu, dodaj do kielicha nieco wody lub dowolnego soku (najlepiej świeżo wyciskany, bez cukru).

4. Do zmiksowanych truskawek dodaj banany wraz z miodem i zmiksuj całość na gładko. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej miodu (moim zdaniem miód można tu całkiem pominąć).

5. Przelej masę do płaskiego ceramicznego naczynia (masa nie powinna mieć więcej niż 4-5 cm głębokości) i wstaw do zamrażarki na noc.

Po wyjęciu z zamrażalnika zmrożona masa owocowa wygląda tak:

Sorbet truskawkowy L_8

6. Przed podaniem zmiksuj zmrożoną owocową masę w malakserze. Następnego dnia po zamrożeniu masa daje się dzielić nożem i miksować bardzo łatwo – wtedy też sorbet ma najfajniejszą, najbardziej gładką konsystencję. W kolejnych dniach przed zmiksowaniem trzeba wyjąć go wcześniej z zamrażarki i odstawić na ok. 15-20 minut, żeby trochę odtajał.

7. Podawaj od razu, tak jak lubisz – posypany posiekaną czekoladą, ze świeżą miętą, etc.

Smacznego!

Miody Manuka możesz kupić TUTAJ.

SPRAWDŹ TEŻ PRZEPIS NA PYSZNE LODY MALINOWE Z RICOTTĄ

Sorbet truskawkowy L_05

Sorbet truskawkowy L_02

Sorbet truskawkowy L_06