• ok. 5-6 łyżek mąki gryczanej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • ostra mielona papryka
  • mineralna woda gazowana
  • ok. 7 zielonych szparagów
  • garść rukoli
  • jogurt naturalny (tu: Bieluch naturalny bez cukru - 150 g)
  • 2-3 łyżki dobrej musztardy z ziarnami gorczycy (tu: musztarda z balsamico)

Bezglutenowe placki z mąki gryczanej z sosem z zielonych szparagów.

To nieco inna (a przy okazji bezglutenowa) wersja wcześniejszego dania opublikowanego na blogu:

MAKARON W MUSZTARDOWYM SOSIE

Tym razem sos przygotowałem na bazie jogurtu, zrezygnowałem też z dodatku czosnku i cytryny.

W poprzednim daniu makaron wchłonął część mleka, dzięki czemu sos zgęstniał i nabrał kremowej konsystencji. Tym razem od razu potrzebowałem bardziej gęstej wersji, dlatego zdecydowałem się użyć jogurtu.

Sos sprawdził się bardzo dobrze, nie zwarzył się ani nie rozwarstwił, szybko przybierając kremową postać. Jeśli wolisz, zamiast jogurtu możesz użyć także śmietany. Rukolę możesz zastąpić inną świeżą zieleniną, np. pietruszką, bazylią, albo koperkiem czy miętą.

Schemat działania jest dowolny. Możesz najpierw przygotować placuszki, odstawić je w ciepłe miejsce (albo i nie, kiedy wystygną są równie dobre), a potem zająć się sosem; albo – najpierw przygotować sos, usmażyć placuszki, a potem podgrzać sos (uważaj i nie rozgotuj szparagów!)

Z podanych ilości składników otrzymasz ok. 14 małych placków.

Placki gryczane szparagi L_01

PLACUSZKI:

1. W misce rozbełtaj jajko, dodaj mąkę i tyle gazowanej wody mineralnej, żeby po wymieszaniu rózgą uzyskać gładkie ciasto (ja dodaję najpierw połowę mąki, następnie wodę, resztę mąki i znów wodę). Ciasto powinno być bardziej gęste niż naleśnikowe. Dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką.

2. Usmaż placuszki na rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni. Nakładając porcje ciasta łyżką stołową, uzyskasz ok. 14 placuszków.

Placki gryczane szparagi L_02

SOS:

1. Oderwij zdrewniałe końcówki szparagów i pokrój je na kawałki.

2. Podsmaż szparagi w głębokiej patelni przez ok. 3-4 minuty.

3. W tym czasie w miseczce wymieszaj musztardę z jogurtem i grubo posiekaj rukolę.

4. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj sos i wymieszaj. Postaw z powrotem na ogniu i chwilę podgotuj, mieszając, tak by podgrzać sos. Szparagi muszą pozostać jędrne. Nie rozgotuj ich!

5. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj rukolę.

6. Placuszki podawaj z sosem.

Smacznego!

Placki gryczane szparagi L_03

Placki gryczane szparagi L_04