- 5 cukinii
- 2 pory
- 200 g mieszanki różnokolorowej soczewicy
- ok. 1/2 pęczka pietruszki
- sól, pieprz
- ostra i słodka mielona papryka
- oliwa extra vergine
Zapiekane cukinie z pysznym farszem to jeden z moich ulubionych sposobów przyrządzania tego świetnego warzywa.
Polecam także wcześniejsze przepisy, w szczególności cukinie nadziewane serem i szynką parmeńską:
Kiedy do farszu trafi dodatkowo duszony por, który wprost uwielbiam, wszystko jest tak, jak być powinno. Idealnie! :-)
Danie przygotowane zgodnie z poniższym przepisem będzie miało od góry przypieczony farsz. Por pysznie się karmelizuje, a soczewica upieczona w ten sposób nieco się podsusza, lekko twardnieje i staje się chrupka. Ja lubię takie połączenie konsystencji (idealnie miękka cukinia, miękki farsz w środku i twardszy, przypieczony z wierzchu). Jeśli jednak wolisz, by farsz pozostał z wierzchu bardziej miękki, najpierw wstaw do piekarnika same cukinie (bez farszu – na ok. 20-30 minut), a następnie wyciągnij je, nadziej farszem i wstaw całość tylko na ostatnie 10 minut, to jest tyle, ile potrzeba żeby farsz się podgrzał. W razie potrzeby możesz też przykryć cukinie kawałkiem folii aluminiowej. Dzięki temu warzywa zmiękną, ale nie będą poddane bezpośredniemu działaniu grzałki piekarnika.
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
2. Ugotuj soczewicę (użyłem kolorowej bio mieszanki różnych soczewic – ZOBACZ*). Powinna być miękka, ale nie rozgotowana. W tym przypadku wystarczy jej ok. 15 minut, ale lepiej kontrolować jej stan – soczewice różnych producentów mogą dość znacząco różnić się czasem potrzebnym do ich ugotowania.
3. Posiekaj por i podduś go wraz ze szczyptą soli, pieprzem i papryką, aż zmięknie. Co jakiś czas mieszaj, a w razie potrzeby (gdy por zacznie przywierać do dna patelni) wlej trochę wody.
4. Przekrój cukinie wzdłuż na pół i łyżeczką wydrąż gniazda nasienne.
5. Wymieszaj soczewicę z porem i posiekaną pietruszką. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku.
6. Nadziej cukinie farszem, ułóż na blasze do pieczenia, skrop oliwą i wstaw do piekarnika na środkowy poziom. Piecz do momentu, aż idealnie zmiękną (ok. 40 minut).
Smacznego!
*Do kupienia w sklepie z żywnością dla alergików SIN GLUTEN (Al. Wojska Polskiego 41 w Warszawie), o którym pisaliśmy TUTAJ.
Podoba mi się, i to bardzo. Chyba zrobię przed bonetem ;)
To Bonet jeszcze nie zrobiony!? ;-)
Znakomicie się prezentują, a soczewicę uwielbiam w każdym wydaniu więc wypróbuję na pewno :) pozdrawiam
O! Cukinią spokojnie mogę wypełnić sobie cały jadłospis, a z przyjemnością stwierdzam, że w takim wydaniu jeszcze jej nie próbowałam. Jutro wycieczka na bazarek i… będzie coś pysznego!
Jadłabym!
Świetne połączenie smaków, często wracam do tego przepisu, pozdrawiam, maria
Pyszne, to moja ulubiona wersja zapiekanych faszerowanych cukinii
To najlepsze nadziewane cukinie, jakie kiedykolwiek zrobiłam, dziękuję! Były wczoraj na obiad :)
Cudne wegańskie danie
Sypiesz pomysłami jak z rękawa:)
Fantastyczny przepis, jestem za chrupką soczewicą, jutro robię ponownie, ponieważ smakowało jak niebo :D
Pyszne połączenie, upiekłam na chrupko, super!!
Cieszę się, że Ci smakowało:-)