• 5 cukinii
  • 2 pory
  • 200 g mieszanki różnokolorowej soczewicy
  • ok. 1/2 pęczka pietruszki
  • sól, pieprz
  • ostra i słodka mielona papryka
  • oliwa extra vergine

Zapiekane cukinie z pysznym farszem to jeden z moich ulubionych sposobów przyrządzania tego świetnego warzywa.

Polecam także wcześniejsze przepisy, w szczególności cukinie nadziewane serem i szynką parmeńską:

CUKINIE Z SEREM I PROSCIUTTOCUKINIE Z ŁOSOSIEM, KUSKUSEM I POMIDORAMICUKINIE Z GRZYBAMI

Kiedy do farszu trafi dodatkowo duszony por, który wprost uwielbiam, wszystko jest tak, jak być powinno. Idealnie! 🙂

Danie przygotowane zgodnie z poniższym przepisem będzie miało od góry przypieczony farsz. Por pysznie się karmelizuje, a soczewica upieczona w ten sposób nieco się podsusza, lekko twardnieje i staje się chrupka. Ja lubię takie połączenie konsystencji (idealnie miękka cukinia, miękki farsz w środku i twardszy, przypieczony z wierzchu). Jeśli jednak wolisz, by farsz pozostał z wierzchu bardziej miękki, najpierw wstaw do piekarnika same cukinie (bez farszu – na ok. 20-30 minut), a następnie wyciągnij je, nadziej farszem i wstaw całość tylko na ostatnie 10 minut, to jest tyle, ile potrzeba żeby farsz się podgrzał. W razie potrzeby możesz też przykryć cukinie kawałkiem folii aluminiowej. Dzięki temu warzywa zmiękną, ale nie będą poddane bezpośredniemu działaniu grzałki piekarnika.

Cukinia z soczewica L_01

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

2. Ugotuj soczewicę (użyłem kolorowej bio mieszanki różnych soczewic – ZOBACZ*). Powinna być miękka, ale nie rozgotowana. W tym przypadku wystarczy jej ok. 15 minut, ale lepiej kontrolować jej stan – soczewice różnych producentów mogą dość znacząco różnić się czasem potrzebnym do ich ugotowania.

3. Posiekaj por i podduś go wraz ze szczyptą soli, pieprzem i papryką, aż zmięknie. Co jakiś czas mieszaj, a w razie potrzeby (gdy por zacznie przywierać do dna patelni) wlej trochę wody.

4. Przekrój cukinie wzdłuż na pół i łyżeczką wydrąż gniazda nasienne.

5. Wymieszaj soczewicę z porem i posiekaną pietruszką. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku.

6. Nadziej cukinie farszem, ułóż na blasze do pieczenia, skrop oliwą i wstaw do piekarnika na środkowy poziom. Piecz do momentu, aż idealnie zmiękną (ok. 40 minut).

Smacznego!

*Do kupienia w sklepie z żywnością dla alergików SIN GLUTEN (Al. Wojska Polskiego 41 w Warszawie), o którym pisaliśmy TUTAJ.

Cukinia z soczewica L_05