• 6 okrągłych cukinii
  • 250 g bryndzy (miękki ser z owczego mleka)
  • garść posiekanego koperku
  • garść posiekanej pietruszki
  • garść orzechów laskowych
  • pieprz
  • oliwa extra vergine

Cukinie zapiekane z bryndzą z dodatkiem ziół i orzechów.

Okrągłe cukinie są niezwykle wdzięcznym obiektem do zapiekania (sprawdź też: Zapiekane mini cukinie nadziewane kuskusem, łososiem i suszonymi pomidorami). Łatwo wypełnić je dowolnym nadzieniem, a farsz zapieka się od góry, a jednocześnie dusi wewnątrz cukinii, nadając smaku całemu warzywu.

Jeśli nie masz dostępu do okrągłych cukinii, możesz zastąpić je zwykłymi. Przekrój je wtedy wzdłuż na pół, usuń gniazda nasiennie, napełnij farszem i zapiecz, dostosowując odpowiednio czas pieczenia. Farsz zapiecze się w nich w znacznie większym stopniu – taki sposób jest równie dobry (sprawdź PRZEPISY).

Tym razem użyłem owczej bryndzy prosto z Podhala, wzbogaconej o kilka podstawowych dodatków. W razie potrzeby bryndzę możesz zastąpić na przykład fetą.

Cukinia z bryndza L_05

Cukinia z bryndza L_07

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. W misce wymieszaj bryndzę z posiekanym koperkiem i pietruszką, grubo posiekanymi orzechami oraz sporą szczyptą pieprzu. Nie potrzeba soli, ponieważ ser jest wystarczająco słony. W razie potrzeby, by masę serową można było łatwiej wymieszać, dodaj odrobinę wody.
  3. Odetnij górne części cukinii i łyżeczką wydrąż gniazda nasienne.
  4. Nadziej każdą cukinię serem i ułóż je w naczyniu do zapiekania. Możesz, ale nie musisz, przykryć cukinie odciętymi wcześniej „kapeluszami” – całkowicie lub częściowo. Odsłonięta część nadzienia ładnie się zapiecze.
  5. Skrop cukinie odrobiną oliwy i wstaw do piekarnika na ok. 40 minut.

Smacznego!

Cukinia z bryndza L_08

Cukinia z bryndza L_04

Cukinia z bryndza L_03