- 6 okrągłych cukinii
- 250 g bryndzy (miękki ser z owczego mleka)
- garść posiekanego koperku
- garść posiekanej pietruszki
- garść orzechów laskowych
- pieprz
- oliwa extra vergine
Cukinie zapiekane z bryndzą z dodatkiem ziół i orzechów.
Okrągłe cukinie są niezwykle wdzięcznym obiektem do zapiekania (sprawdź też: Zapiekane mini cukinie nadziewane kuskusem, łososiem i suszonymi pomidorami). Łatwo wypełnić je dowolnym nadzieniem, a farsz zapieka się od góry, a jednocześnie dusi wewnątrz cukinii, nadając smaku całemu warzywu.
Jeśli nie masz dostępu do okrągłych cukinii, możesz zastąpić je zwykłymi. Przekrój je wtedy wzdłuż na pół, usuń gniazda nasiennie, napełnij farszem i zapiecz, dostosowując odpowiednio czas pieczenia. Farsz zapiecze się w nich w znacznie większym stopniu – taki sposób jest równie dobry (sprawdź PRZEPISY).
Tym razem użyłem owczej bryndzy prosto z Podhala, wzbogaconej o kilka podstawowych dodatków. W razie potrzeby bryndzę możesz zastąpić na przykład fetą.
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- W misce wymieszaj bryndzę z posiekanym koperkiem i pietruszką, grubo posiekanymi orzechami oraz sporą szczyptą pieprzu. Nie potrzeba soli, ponieważ ser jest wystarczająco słony. W razie potrzeby, by masę serową można było łatwiej wymieszać, dodaj odrobinę wody.
- Odetnij górne części cukinii i łyżeczką wydrąż gniazda nasienne.
- Nadziej każdą cukinię serem i ułóż je w naczyniu do zapiekania. Możesz, ale nie musisz, przykryć cukinie odciętymi wcześniej „kapeluszami” – całkowicie lub częściowo. Odsłonięta część nadzienia ładnie się zapiecze.
- Skrop cukinie odrobiną oliwy i wstaw do piekarnika na ok. 40 minut.
Smacznego!
Jak ja uwielbiam bryndzę! Dobrze, że co jakiś czas mam dostawę prosto z Zakopanego :)
Fajnie masz!:-)
Dzięki za przepis!
Przyznaję się bez picia, chyba nigdy w życiu nie próbowałem cukinii. Nie wiedziałem nawet jak to można przyrządzić i omijałem to po prostu z czystej niewiedzy.
Teraz to się odmieniło i zaraz lecę do sklepu po cukinię, jeszcze raz dzięki! Wygląda apetycznie!
Smacznego!:-)
Uwielbiam faszerowaną cukinię, z bryndzą musi smakować rewelacyjnie. To najlepszy polski owczy ser :)
Doskonały pomysł, uwielbiam cukinię pod każdą postacią
Super! Akurat dzisiaj jadę do Zakopanego :)) Muszę też zapolować na te mini-cukinie, nie widziałem jeszcze takich
:-) udanego urlopu!
A czy orzechów nie trzeba wcześniej uprażyć na patelni?
Można, ja nie prażę.