- ok. 400-500 g agrestu (tu: czerwony)
- 100 g płatków owsianych bezglutenowych
- 2 garście jagód lub borówek amerykańskich
- garść dowolnych orzechów
- mięta do dekoracji
Owsianka bez gotowania.
To najlepszy przepis na owsiankę na lato, kiedy nie ma potrzeby rozgrzewać się rano ciepłym śniadaniem.
Jeżeli w tygodniu czas przygotowania śniadania musisz ograniczyć do minimum, owsianka bez gotowania sprawdzi się doskonale. Latem, kiedy wybór słodkich sezonowych owoców przyprawia o zawrót głowy, jogurt, mleko czy maślankę najlepiej zastąpić ulubionymi zmiksowanymi owocami.
Świetnie sprawdzi się np. słodki czerwony agrest, ale też truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie czy morele. Jako dodatku użyłem borówek z własnego ogrodu.
PRZEPIS:
1. Zmiksuj agrest, po czym wymieszaj mus agrestowy z płatkami owsianymi i jagodami lub borówkami w całości. Możesz dodać też orzechy. Jeśli wolisz, by owsianka była bardziej płynna, zmiksuj agrest z odrobiną wody.
2. Przełóż do małych naczyń (miska, kubek lub szklanka) i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem udekoruj owocami i miętą.
Smacznego!
Super pomysł z tymi owocami! Zrobię na jutro z malinami <3
Smacznego!
Świetny pomysł, zrobiłam, wyszło pyszne
mniam mniam