• 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • sól
  • pieprz
  • ok. 50-60 g kurek (przebranych i oczyszczonych)
  • 1/4-1/2 cebuli (w zależności od wielkości)
  • 6-10 jajek przepiórczych
  • gałązka rozmarynu
  • kilka gałązek tymianku

Farinata z kurkami i jajkami przepiórczymi.

Ziołowa farinata z kurkami, cebulą i jajkami przepiórczymi.

Już przy okazji wcześniejszych przepisów na farinatę (Farinata trzy sery z pistacjami i Farinata z kminkiemwspominałem, że równie dobrze można by ten włoski placek nazwać pizzą.

Choć ciasta na farinatę nie przygotowuje się tradycyjną metodą typową dla pizzy, a przyrządzanie farinaty przypomina po prostu pieczenie naleśnika w piekarniku, efekt końcowy od razu przywodzi na myśl właśnie pizzę.

Co więcej, można użyć tu dowolnych dodatków, które układasz na wierzchu ciasta – dokładnie tak, jak w przypadku pizzy. To sprawia, że – moim zdaniem – farinata to najlepszy, najszybszy i najłatwiejszy w przygotowaniu bezglutenowy zamiennik tradycyjnej pizzy na cienkim cieście.

Kurek nie musisz wcześniej obrabiać termicznie – 20 minut w piekarniku w zupełności im wystarcza. Jajka przepiórcze nie tylko – co oczywiste – zetną się całkiem na twardo, ale też mocno zapieką się i przyjmą postać czegoś na kształt skorupki, co daje fajny, zaskakujący efekt.

Jajka nie są w tym przepisie niezbędnym składnikiem, dlatego jeśli nie masz na nie ochoty, po prostu z nich zrezygnuj. Wtedy też placek będzie wegański.

Farinata kurki L_07

Farinata kurki L_05

PRZEPIS:

  1. Wlej do miski wodę, dodaj połowę oliwy (2 łyżki) i sól. Wymieszaj.
  2. Stopniowo dodawaj przesianą przez sito mąkę i mieszaj rózgą, by uniknąć ewentualnych grudek. Uzyskasz ciasto zbliżone konsystencją do naleśnikowego. Dopraw pieprzem.
  3. Przykryj miskę i odstaw na 1-2 godziny.
  4. Po tym czasie dodaj do ciasta pozostałą oliwę (2 łyżki), posiekane listki rozmarynu oraz listki tymianku i wymieszaj.
  5. Do piekarnika włóż patelnię (dostosowaną do używania w piecu) i rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
  6. Posiekaj cebulę w cienkie półtalarki. Jajka rozbij do miseczki (ZOBACZ).
  7. Wyjmij patelnię z piekarnika, natłuść ją odrobiną oleju i wlej ciasto. Na całej powierzchni farinaty rozrzuć cebulę (która zatopi się w cieście) oraz poukładaj kurki, dociskając je do dna patelni np. drewnianą łyżką. Przy pomocy łyżeczki porozkładaj na powierzchni jajka przepiórcze (a najlepiej same żółtka, ewentualnie z jak najmniejszą ilością białka).
  8. Wstaw patelnię do piekarnika na ok. 20 minut.
  9. Gotową farinatę skrop oliwą.

Smacznego!

Farinata kurki L_06

Farinata kurki L_03

Farinata kurki L_01