Dynia w pomidorach duszona ze szpinakiem i ciecierzycą.
Dynia w pomidorach duszona ze szpinakiem i ciecierzycą to łatwy, kojący i rozgrzewający, w 100% roślinny jesienny comfort food. Używam tu naprawdę małej dyni piżmowej o wadze około 300 g. Jeżeli nie masz pod ręką tak małej sztuki, użyj kawałka większego Butternuta; w takim przypadku nie musisz kroić go w ćwiartki, wystarczą nieduże zgrabne kawałki. Szpinak najpierw obsmażam, by nieco zmiękł i stracił objętość, dzięki czemu łatwiej zmieścić go w sosie z pomidorów i ciecierzycy. Szpinak gotuję długo (około 30 minut), ponieważ w tego rodzaju daniach gulaszowych najbardziej lubimy, kiedy jest idealnie miękki i dosłownie rozpływa się w ustach. Dania takie jak to stanowią również niekwestionowany dowód na wyższość ciecierzycy suszonej nad puszkowaną. Pomijając już kwestię samego smaku (suszona ciecierzyca jest nieporównanie smaczniejsza), suszoną namoczoną i ugotowaną wcześniej ciecierzycę możesz bezkarnie dusić/gotować dalej w sosie, a ona i tak zachowa kształt i odpowiednią strukturę (pozostanie lekko al dente).
Przypraw i suszonych ziół możesz użyć, jak zwykle, dowolnych. Ja konsekwentnie polecam Pimenton, który ma tę magiczną właściwość, że zawsze wznosi potrawy na wyższy poziom nasycenia smakiem (a szczególnie dania z roślin).
Dynia w pomidorach duszona ze szpinakiem i ciecierzycą – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- jeden mały Butternut (ok. 300-350 g)
- 500 g świeżego szpinaku
- 100-150 g suchej ciecierzycy, namoczonej przez 12 godzin (lub dłużej)
- 2 czerwone cebule
- kilka małych papryczek w różnych kolorach (albo 1-2 zwykłe, w zależności od wielkości)
- papryczka chili
- 3 gałązki rozmarynu
- 2 puszki pomidorów (Pelati)
- ⅓ -½ pęczka kolendry (w zależności od wielkości)
- przyprawy: 2 łyżeczki łagodnego Pimentonu (hiszpańska mielona wędzona papryka), pół łyżeczki ostrego Pimentonu, pół łyżeczki czarnego pieprzu rozgniecionego w moździerzu, pół łyżeczki ziela angielskiego rozgniecionego w moździerzu, pół łyżeczki nasion kolendry rozgniecionych w moździerzu
- łyżeczka suszonego tymianku
- 4 listki laurowe
- sól Maldon
- oliwa extra vergine
Dynia w pomidorach duszona ze szpinakiem i ciecierzycą – PRZEPIS:
- Ciecierzycę wsyp do miski, zalej obficie wodą i namocz przez noc (12 godzin lub dłużej). Namoczoną ciecierzycę odcedź, zalej świeżą wodą i ugotuj (około 60 minut). Ugotowaną ciecierzycę odcedź.
- W głębokim rondlu podduś opłukany szpinak na niewielkiej ilości oliwy, dodając kolejne garście liści. Gdy cały szpinak straci objętość, przełóż go do miski.
- W tym samym rondlu podduś na oliwie posiekaną cebulę, posiekane łodyżki kolendry (listki odłóż) i papryczkę chili wraz z solą, listkami laurowymi oraz przyprawami. Gdy cebula zacznie mięknąć, dodaj posiekaną paprykę i podsmaż jeszcze przez kilka minut.
- Dodaj pomidory z puszki i rozgnieć je drewnianą łyżką. Wlej trochę wody (odmierz około połowy pojemności puszki po pomidorach, w razie potrzeby dolej nieco więcej). Dodaj posiekane listki rozmarynu oraz suszony tymianek. Gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.
- Dodaj szpinak i gotuj pod przykryciem około 5 minut.
- Przy pomocy obieraczki do warzyw obierz Butternut (dynia piżmowa) ze skórki. Pokrój go wzdłuż na ćwiartki i łyżką usuń gniazdo nasienne.
- Do sosu dodaj ugotowaną wcześniej ciecierzycę i wymieszaj całość. Następnie, zanurz w sosie ćwiartki dyni. Gotuj całość pod przykryciem około 25 minut.
- Gdy dynia zmięknie, zdejmij rondel z ognia. Wmieszaj w potrawę grubo posiekane listki kolendry i skrop oliwą, gotowe!