Dynia zapiekana z malinami.

Dynia zapiekana z owocami to zawsze dobry pomysł (zobacz też: Dynia nadziewana śliwkami i serem pleśniowym, Dynia zapiekana z węgierkami).

Użyłem młodych malutkich butternutów, ale równie dobrze sprawdzą się dynie piżmowe w standardowym rozmiarze. Dynia powinna piec się tak długo, by idealnie zmiękła. Małe sztuki butternutów piekę tak samo długo, jak większe egzemplarze. Dzięki naciętej kratce dynie szybciej się pieką i lepiej chłoną smak owoców. 

Sos owocowy doprawiam czerwonym pieprzem i ostrą chili, tak by miał lekko pikantny posmak, kontrastujący ze słodyczą śliwek i naturalnie kwaskowatym smakiem malin. Jeżeli wolisz zachować czysty smak owoców, pomiń przyprawy. Użyłem węgierek, ale nie ma przeszkód, by zrobić sos ze śliwek dowolnych innych odmian. Mrożone owoce (maliny, śliwki, jagody, truskawki) też będą OK. 

Z podanych proporcji otrzymasz mniej więcej dwa razy więcej sosu niż potrzeba w tym przepisie. Nadwyżkę możesz zamrozić, użyć jako bazy do domowych lodów owocowych lub spożytkować jako konfiturę. 

Dynia zapiekana z malinami

Dynia zapiekana z malinami

Dynia zapiekana z malinami

Dynia zapiekana z malinami

Dynia zapiekana z malinami

Dynia zapiekana z malinami – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • kilka (u mnie: 4-5) małych butternutów o wadze około 350 g (dynie piżmowe)
  • 600 g śliwek węgierek
  • 800 g malin
  • pół ziarenka tonki, roztartej w moździerzu
  • po pół łyżeczki pieprzu Red Kampot oraz ziela angielskiego, rozgniecionych w moździerzu
  • szczypta płatków ostrej chili
  • garść listków świeżej mięty
  • garść pistacji, grubo posiekanych
  • kilka kwiatów jadalnych aksamitki (opcjonalnie)
  • oliwa extra vergine

Dynia zapiekana z malinami – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Butternuty przekrój wzdłuż na połówki i łyżką usuń gniazdo nasienne. Ostrym nożem natnij połówki dyni, tworząc kratkę.
  3. Dynie ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Każdą połówkę dyni skrop oliwą.
  4. Wstaw dynie do piekarnika na godzinę.
  5. W tym czasie wydrylowane i pokrojone na ćwiartki węgierki podduś w głębokiej patelni, aż zmiękną (ok. 20-25 minut). Dodaj maliny i duś jeszcze kilka minut. W czasie duszenia owoców dodaj przyprawy.
  6. Gotowy sos zdejmij z ognia, dodaj posiekane listki mięty (najładniejsze listki odłóż) i odstaw. Nieco przestudzony sos jeszcze bardziej zgęstnieje.
  7. Wyjmij dynie z piekarnika i na każdą połówkę wyłóż porcję owoców. Wstaw pod grill piekarnika na około 15 minut.
  8. Gotowe dynie przełóż na talerze. Posyp posiekanymi pistacjami, odłożonymi wcześniej listkami mięty i płatkami kwiatów aksamitki.

Dynia zapiekana z malinami

Dynia zapiekana z malinami

Dynia zapiekana z malinami

Dynia zapiekana z malinami

Dynia zapiekana z malinami

Dynia zapiekana z malinami

Dynia zapiekana z malinami

Dynia zapiekana z malinami