Pieczona dynia nadziewana śliwkami – pyszna zapiekanka.

Soczyście pomarańczowa, pyszna pieczona dynia z owocowym nadzieniem to pomysł w sam raz na zimne i coraz bardziej bure dni. Butternut ze śliwkami smakuje znakomicie, a poniższy przepis jest tylko jedną z propozycji zestawienia tych dwóch, typowo jesiennych składników.

Używam bardzo małych dyń, mniej więcej wielkości dłoni. W razie potrzeby możesz sięgnąć po jedną większą sztukę. Nacięcia na połówkach dyni wchłaniają masło i sok ze śliwek, dzięki czemu całość zyskuje jeszcze bogatszy smak. Spora ilość imbiru zapewnia nutę ostrości, która lekko przełamuje intensywną słodycz węgierek. Ze śliwkami kontrastuje również wyrazisty słony ser. Świetne połączenie!

Pieczona dynia nadziewana śliwkami

Pieczona dynia nadziewana śliwkami

Pieczona dynia nadziewana śliwkami

Pieczona dynia nadziewana śliwkami

Pieczona dynia nadziewana śliwkami – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 2 małe dynie piżmowe (Butternut) albo jedna większa
  • ok. 1 kg śliwek węgierek
  • ok. 100 g sera z niebieską pleśnią (Gorgonzola, Roquefort, Bleu d’Auvergne lub inny podobny)
  • 2 garście orzechów laskowych (tu: uprażone)
  • 3-4 duże szczypty mielonego imbiru
  • świeżo mielona gałka muszkatołowa
  • trochę ghee (masła klarowanego)

Pieczona dynia nadziewana śliwkami – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Butternuty przekrój wzdłuż na połówki i łyżką usuń gniazdo nasienne. Ostrym nożem natnij połówki dyni, tworząc kratkę.
  3. Dynie ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Na każdą połówkę dyni wyłóż trochę skrawków ghee lub masła.
  4. Wstaw dynie do piekarnika na godzinę.
  5. W tym czasie wydrylowane i pokrojone na ćwiartki węgierki podduś w głębokiej patelni, aż mocno zmiękną i puszczą pyszny gęsty sok (ok. 30 minut). W czasie duszenia dopraw śliwki mielonym imbirem.
  6. Wyjmij dynie z piekarnika i na każdą połówkę wyłóż porcję śliwek. Wstaw pod grill piekarnika na ok. 15 minut.
  7. Gotowe dynie przełóż na talerze i od razu, zanim ostygną, posyp pokruszonym serem.
  8. Posyp grubo posiekanymi orzechami i oprósz świeżo startą gałką muszkatołową.

Używam ostrego jak brzytwa noża szefa kuchni marki Wartmann (ostrze – 20 cm), który w świetnej cenie kupisz w sklepie Ronic.pl, polecam z czystym sumieniem!

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Pieczona dynia nadziewana śliwkami

Pieczona dynia nadziewana śliwkami

Pieczona dynia nadziewana śliwkami

Pieczona dynia nadziewana śliwkami

Pieczona dynia nadziewana śliwkami