Karmelizowane marchewki na puree z pieczonego selera.
Karmelizowane w maśle i miodzie marchewki Vichy na kremowym i pikantnym puree z selera smakują tak dobrze, że na pewno będziemy często wracać do tego pomysłu. Zarówno seler, jak i marchewki są łatwo dostępne przez całą jesień i zimę, a dodatek ghee lub masła (marchewki) i oliwy (puree) sprawia, że całość jest nie tylko przepyszna, ale też pożywna i sycąca.
Seler korzeniowy, w moim subiektywnym przekonaniu wciąż niedoceniany, to doskonały materiał na puree, który przy okazji zawiera trzykrotnie mniej kalorii niż najczęściej używany do tego celu ziemniak. Seler na puree możesz ugotować tradycyjnie lub na parze, jednak jeszcze smaczniejszy będzie seler pieczony, a następnie po prostu zmiksowany. Miksuj cierpliwie tak długo (przez kilka minut), aż uzyskasz idealnie gładkie i puszyste puree.
Marchewki skrojone w cienkie plasterki przyrządzam tak samo, jak w przepisie na marchewki Vichy. Pamiętaj, by nie dodawać do nich zbyt dużo wody, w razie potrzeby na późniejszym etapie gotowania możesz dodać jej więcej. Gotowa marchew powinna być miękka (ale nie rozgotowana) i lśniąca od masła oraz miodu.
Karmelizowane marchewki na puree z pieczonego selera – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- 4 selery korzeniowe
- oliwa extra vergine
- duża szczypta czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
- mała szczypta płatków ostrego chilli
- sól różowa himalajska roztarta w moździerzu
- 5 marchewek
- 3 łyżki ghee (lub masła klarowanego)
- 1-2 łyżki miodu
- garść posiekanej natki pietruszki
- trochę świeżo startej gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki nepalskiego pieprzu Timur
Karmelizowane marchewki na puree z pieczonego selera – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Selery obierz ze skóry, pokrój na kawałki, skrop oliwą i rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika na ok. godzinę. Upieczony seler powinien być idealnie miękki.
- Posiekaj marchew na plasterki. Używając tarczy (kreatywnej lub zwykłej) do robota kuchennego Magimix zrobisz to błyskawicznie.
- Przełóż posiekane marchewki do głębokiej patelni, wlej trochę wody (ok. 300 ml) i zagotuj.
- Dodaj masło i miód, po czym gotuj, aż cała woda odparuje, a marchewki zaczną karmelizować się w maśle i miodzie (ok. 30 minut, w razie potrzeby trochę dłużej). Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki.
- Upieczony seler zmiksuj na gładko z dodatkiem oliwy w dużej misie robota kuchennego Magimix. Puree dopraw solą, pieprzem i płatkami chilli.
- Porcje puree i marchewek przełóż na talerze. Oprósz świeżo startą gałką muszkatołową i roztartym w moździerzu pieprzem Timur. Na koniec skrop oliwą.