Marchewki Vichy.

Przepis na marchewki Vichy ukazał się w październikowym numerze magazynu Kuchnia, dla którego – prócz standardowej comiesięcznej FiK-owej rubryki (tym razem z porem w roli głównej) – przygotowaliśmy sesję okładkową. To zdjęcie na okładkę oraz zestaw 5 przepisów, których motyw przewodni stanowi marchew. Przepisów w pewnym sensie minimalistycznych, ponieważ zgodnie z przyjętym przez wydawcę założeniem wszystkie receptury zawarte w rzeczonym numerze miały zawierać nie więcej niż 5 składników, wliczając w to przyprawy. Wyzwanie? Łatwizna :-)

Marchewki Vichy smakują doskonale, są niezwykle aromatyczne i cudownie maślane. Nazwa przepisu jednoznacznie wskazuje źródło jego pochodzenia (francuskie miasteczko Vichy w Auvergne, choć znajdą się i tacy, którzy kwestionują tę teorię), a sama receptura jest urzekająca w swej prostocie. Marchewki, masło, pietruszka i miód (który u mnie pojawia się zamiast tradycyjnie dodawanego do marchewek Vichy cukru) to wszystko, czego potrzebujesz, by przyrządzić tę wspaniałą przystawkę.

To świetny obiad dla elfów albo dodatek do obiadu dla tych, którzy potrzebują bardziej konkretnych posiłków ;-) Jeżeli lubisz marchew i szukasz prostych pomysłów na potrawy z warzywami w roli głównej, nowy numer Kuchni czeka w empikach i innych dobrze zaopatrzonych punktach dystrybucji prasy wszelakiej.

Uwaga: gotując marchewki Vichy nie warto chodzić na skróty, czyli na przykład najpierw gotować marchew w wodzie, a dopiero później mieszać ją z masłem i pietruszką. Gotowanie marchewek od początku w wodzie z masłem i miodem (lub cukrem) ma decydujący wpływ na smak gotowego dania.

Marchewki Vichy

Marchewki Vichy

Marchewki Vichy – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 18-20 sztuk małych marchewek (łącznie ok. 500 g)
  • 1 kopiasta łyżka gęstego miodu (lub 2 łyżki miodu płynnego) – zamiast tradycyjnie dodawanego do marchewek Vichy cukru
  • 4 łyżki masła klarowanego / ghee
  • duża szczypta pieprzu
  • mała garść posiekanych listków pietruszki

Marchewki Vichy – PRZEPIS:

  1. Do szerokiej i głębokiej patelni (lub płaskiego rondla) wrzuć wyszorowane wcześniej marchewki. Młodych marchewek nie trzeba obierać ze skórki. Dla efektu wizualnego możesz pozostawić część natki.
  2. Wlej na patelnię ok. 700 ml wody i zagotuj. Pamiętaj, że lepiej, by na patelnię wlać mniej wody niż zbyt dużo. Jeśli woda wygotuje się, nim marchewki zdążą zmięknąć, można dolać wody, natomiast dodanie wody w nadmiarze już na początku może skończyć się rozgotowaniem marchewek.
  3. Zmniejsz ogień z dużego na średni, dodaj masło i miód (ZOBACZ).
  4. Gotuj do momentu, aż cała woda odparuje (przez ok. 30 minut), a na patelni powstanie glazura z masła i miodu.
  5. Dodaj pieprz, wymieszaj i przez chwilę podduś marchewki, by dokładnie pokryły się glazurą.
  6. Przełóż marchewki na talerz, a na zdjętą z ognia patelnię dodaj posiekane listki pietruszki. Połącz je z sosem na patelni, a następnie polej nim marchewki… et voilà!
  7. Podawaj od razu.

Marchewki Vichy

Marchewki Vichy