Burrata z malinami.

Burrata di bufala z malinami to genialny deser łączący ser z owocami, czyli coś, co lubimy najbardziej. Kremowa burrata doskonale komponuje się z lekko kwaskowatymi malinami, które występują tu w trzech odsłonach: w całości, w postaci sosu oraz w lodach domowej roboty.

Taki deser to świetna okazja do nieco innej niż zwykle prezentacji lodów. Zamiast klasycznych porcji z gałkownicy albo formowanych za pomocą łyżek, lody malinowe schłodziłem trochę mocniej, po czym ostrym nożem pokroiłem w kostkę; dzięki temu prostemu zabiegowi kawałki malin w lodach są pięknie widoczne. Oczywiście, jeśli wolisz, możesz użyć mniej zmrożonych lodów i podać je w bardziej standardowy sposób.

Burrata z malinami

Burrata z malinami

Burrata z malinami – SKŁADNIKI na 2 porcje:

Ser i sos:

  • 1 burrata di buffala (200 g); w braku burraty może być też mozzarella di bufala, choć wyjątkowej kremowości burraty nie zastąpi żaden inny ser
  • ok. 300 g malin na sos (w braku świeżych mogą być mrożone)
  • garść najładniejszych malin w całości (jeżeli zamrozisz maliny samodzielnie, nawet rozmrożone pozostaną ładne i zachowają kształt -> Jak mrozić owoce?)
  • trochę ładnych listków świeżej mięty

Lody:

  • 250 g ricotty (na wagę albo jedno opakowanie o wadze 250 g)
  • 100 ml jogurtu naturalnego niesłodzonego
  • 2 garście malin

Burrata z malinami – PRZEPIS:

  1. Przygotuj lody: w misce wymieszaj ricottę, jogurt i maliny, lekko rozgniatając owoce widelcem (ZOBACZ), po czym przełóż całość do maszynki do lodów (używam Zyle, o której więcej przeczytasz w tym wpisie) i postępuj zgodnie z instrukcją. Jeżeli nie masz maszynki do lodów, możesz skorzystać z tego przepisu na lody malinowe.
  2. W oczekiwaniu na lody wyciśnij sok z malin (świeżych lub mrożonych, w zależności od sezonu). Możesz użyć do tego celu przystawki do Magimixa, która działa tak, jak widać na filmie albo przetrzeć maliny przez sitko o drobnych oczkach.
  3. Kiedy lody będą gotowe, na dno talerzy (najlepiej z lekkim wgłębieniem) wlej trochę sosu i ułóż w nim połówki burraty di bufala.
  4. Dodaj porcję lodów, kilka malin w całości oraz listki mięty. Podawaj od razu.

Burrata z malinami

Burrata z malinami