Pesto z nasturcji i bób z lekkim puree ziemniaczanym.
Zarówno ziemniaki z bobem, jak i bób z pesto to sprawdzone i pyszne połączenie, dlatego wracam do nich raz jeszcze. Tym razem, pesto robię z listków nasturcji i mięty, które pięknie rosną w ogrodzie; póki co, żaden wrogi element typu mszyca czy ślimak ich nie pożera. Ziemniaki natomiast przecieram na puree w bardzo letnim stylu – zamiast tony masła dodaję do nich tylko trochę oliwy, ponieważ to w zupełności wystarcza. Magimixowa przystawka do puree czyni autentyczne cuda – przetarte warzywa są puszyste, jedwabiste, kremowe, bez choćby jednej grudki. Takiego puree naprawdę nie trzeba “poprawiać” masłem, tu puszystość bierze się z robota kuchennego, nie z masła :)
Jest lato, więc bób z puree ziemniaczanym podaję na zimno, bez dodatkowego podgrzewania. Tak czy owak, nie ma przeszkód, by przed podaniem podgrzać bób z pesto.
UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.
Uwagi:
- Bób z pesto z nasturcji i ziemniaczanym puree jest daniem wegańskim, stąd brak masła w puree oraz pesto bez Parmigiano Reggiano – jeżeli wolisz, możesz je dodać
- Solone prażone migdały dobrze równoważą brak Parmezanu; w razie potrzeby zastąp je dowolnymi orzechami
- Z uwagi na dodatek do pesto solonych migdałów, nie solę już samego pesto
- Pesto możesz zrobić z dowolnych innych ziół lub jadalnych liści
- Do ziemniaków dodaję tylko trochę oliwy – z uwagi na magiczne właściwości magimixowej przystawki, o której wspomniałem wyżej; po przetarciu ziemniaki stają się kremowe i jedwabiste
Pesto z nasturcji i bób z ziemniakami – SKŁADNIKI na 4 porcje:
Ziemniaki
- 1 kg ziemniaków
- porządny chlust oliwy extra vergine
- duża szczypta pieprzu, roztartego w moździerzu
- duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól roztarta w moździerzu
Bób
- 1 kg bobu (waga przed ugotowaniem i obraniem = ok. 600 g po ugotowaniu i obraniu ze skórki)
Pesto z nasturcji
- 2-3 garście listków nasturcji (odłóż kilka najmniejszych)
- garść listków mięty
- 25 g migdałów, prażonych i solonych (używam solonych migdałów, ponieważ celowo pomijam Parmezan)
- oliwa extra vergine
- duża szczypta pieprzu, roztartego w moździerzu
- suszona papryczka chilli
- sól roztarta w moździerzu
Pesto z nasturcji i bób z ziemniakami – PRZEPIS:
- Ugotuj obrane ziemniaki w osolonej wodzie i odstaw, by przestygły.
- W tym czasie ugotuj bób (3 minuty) i obierz go ze skórki.
- Ostudzone ziemniaki przetrzyj w Magimixie przez przystawkę do puree.
- Przełóż puree z ziemniaków do miski, dodaj oliwę, pieprz, gałkę muszkatołową i starannie wymieszaj. Gotowe puree jest kremowe, jedwabiste, bez jakichkolwiek grudek.
- W małej misie Magimixa zmiksuj na pesto listki nasturcji i mięty oraz solone migdały, oliwę, chilli i pieprz.
- Wymieszaj bób z pesto.
- Na talerze wyłóż porcję ziemniaków, a na nich ułóż bób z pesto. Skrop oliwą i dodaj kilka listków mięty oraz drobnych listków nasturcji.
Wygląda mega apetycznie! W sam raz na grilla i wykorzystanie resztek bobu, bo sezon niestety się kończy…