Ziemniaki z bobem.

Ziemniaki – kryzysowy niezbędnik. Są wszędzie, kosztują niewiele i nieźle się przechowują, a do tego można je łączyć z czym dusza zapragnie. Francuskie, cypryjskie, rodzime. Fioletowe albo nie. Do wyboru, do koloru.

Ziemniaki łączyłem już niemal ze wszystkim, podobnie zresztą jak bób, czas więc na ich prostą krzyżówkę. Lubię obserwować, jak niepozornie i trochę ponuro wyglądające gotowane ziemniaki pod wpływem smażenia lub pieczenia i dodawania kolejnych składników (w tym zwłaszcza przypraw i ziół) przeobrażają się w iście królewskie danie. Do smażenia użyłem oleju, by całość pozostała wegańska, ale nie ma przeszkód, by zastąpić go ghee lub masłem. Wszyscy wiemy, że masło pasuje do ziemniaków jak Romeo do Julii ;-)

Dodaję rozmaryn i tymianek, ponieważ to moje ulubione zioła do ziemniaków, a poza tym zawsze mam je pod ręką. Tak czy owak, możesz użyć innych przypraw i ziół. Nitki chilli pełnią tu głównie funkcję dekoracyjną, więc w razie potrzeby bez straty dla całości możesz je pominąć.

PS. Mam piękny zielony bób, ponieważ co roku hurtowo mrożę go w sezonie. Wam polecam to samo :-)

Ziemniaki z bobem

Ziemniaki z bobem

Ziemniaki z bobem

Ziemniaki z bobem – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:

  • ok. 500 g ziemniaków (o tej porze roku np. młodych francuskich)
  • ok. 300 g bobu bez skórki (tu: bób mrożony zeszłego lata)
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy, roztartych w moździerzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu, roztartego w moździerzu
  • 1 łyżeczka owoców fenkułu (kopru włoskiego), roztartych w moździerzu
  • duża szczypta nitek chilli
  • sól roztarta w moździerzu
  • oliwa extra vergine
  • olej lub ghee / masło klarowane do smażenia

Ziemniaki z bobem – PRZEPIS:

  1. Wyszoruj ziemniaki, większe sztuki przekrój na połówki. Ugotuj je w osolonej wodzie (w zależności od wielkości – ok. 20 minut).
  2. Jeżeli używasz świeżego młodego bobu, ugotuj go w tym czasie (ok. 3 minuty) i obierz ze skórki.
  3. Odcedź ziemniaki i odstaw do ostygnięcia.
  4. Pokrój ziemniaki na mniejsze kawałki i podsmaż je na oleju albo na ghee lub maśle.
  5. Gdy ziemniaki ładnie się zrumienią, dodaj obrany ze skórki bób (rozmrożony albo świeży, wcześniej ugotowany) oraz posiekane listki rozmarynu.
  6. Smaż, co jakiś czas mieszając, przez kilka minut. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj trochę oliwy, roztarte w moździerzu przyprawy, listki tymianku i porwane w palcach lub posiekane nitki chilli. Wymieszaj i podawaj.

Ziemniaki z bobem

Ziemniaki z bobem